Sanja Vejnović poručila ženama: Izdvojite jedan trenutak mjesečno za sebe i samopregled dojki

PR
Rak dojke najčešći je i najsmrtonosniji oblik raka od kojeg obolijevaju žene u Hrvatskoj, otkrivaju podatci HZJZ-a, na što nas posebno podsjeća listopad, mjesec posvećen borbi protiv ove opake bolesti. Unatoč visokoj smrtnosti, rak dojke izlječiv je u 90 % slučajeva ukoliko ga se otkrije na vrijeme, za što su posebno važni redoviti samopregledi i liječničke kontrole.
Vidi originalni članak

Samopregled dojki jednostavan je i brz, a kako ga pravilno obavljati pokazuje glumica Sanja Vejnović koja se pridružila kampanji CROATIA osiguranja "Jedan trenutak za sebe, jedna briga manje". Ovom velikom kampanjom očuvanja zdravlja CROATIA osiguranje želi osvijestiti važnost redovitih pregleda za prevenciju bolesti, a upravo su samopregledi jednostavan prvi korak koji svi možemo poduzeti kako bismo na vrijeme otkrili razne maligne bolesti.

Samopregled dojki može se obaviti u nekoliko minuta te bi trebala obaviti svaka žena barem jedanput mjesečno, a kako ga napraviti pogledajte u Sanjinom kratkom i edukativnom videu.


"Pri pregledu posebnu pažnju obratite na vidljive promjene na dojkama, a zatim pažljivo opipajte područje pazuha i dojki. Tražite kvržicu ili čvršću izraslinu u tkivu dojke, a ukoliko ih napipate obratite se svom liječniku. Ne prepuštajte se panici zato što 80 % kvržica i izraslina bude benigno", upozorava Sanja.

Podatci središnjeg zdravstveno-informacijskog portala CEZIH-a otkrivaju da je tijekom pandemije prošle godine u hrvatskim bolnicama obavljeno 20 % manje pregleda, što otvara brojna alarmantna pitanja posljedica za pacijente koji nisu na vrijeme dobili dijagnozu ili obavili neki zahvat. Upravo kako bi podsjetilo na važnost redovitih liječničkih pregleda i odgovornu brigu o vlastitom zdravlju, CROATIA osiguranje pokrenulo je kampanju "Jedan trenutak za sebe, jedna briga manje".

"Samopregled dojki ne zamjenjuje liječnički pregled, ali važan je korak u prevenciji težih oblika raka. Svi redovito brinemo o svojem automobilu, zašto ne bismo i o svojem tijelu? Pozivam sve žene da redovito pregledavaju svoje dojke, a naročito djevojke koje vjeruju kako će ih bolest zaobići jer su premlade. Nažalost, rak ne bira, obolijeva sve više i mladih žena te pozivam sve da izdvoje samo jedan trenutak mjesečno za sebe i samopregled", poziva Sanja.

Kampanjom "Jedan trenutak za sebe, jedna briga manje", posebno se ističe važnost samopregleda u svrhu prevencije bolesti. CROATIA osiguranje, tržišni i digitalni lider na području osiguranja koji posluje u sastavu Adris grupe, svim korisnicima koji do 31. listopada ugovore policu dopunskog zdravstvenog osiguranja poklanja jedan od pregleda s ciljem ranog otkrivanja bolesti. Pregledi u sklopu Dopunsko Detekt paketa mogu prevenirati srčani i moždani udar, melanom i razne vrste raka.

Posjeti missZDRAVA.hr