Imaš li sindrom kompjuterskog vida?

Mnogi od nas radni dan provodimo za računalom, a po završetku radnog dana odlazimo kući i ponovno sjedamo za računalo. Nažalost, dugotrajno sjedenjem se narušava postura čitavog trupa, a cjelodnevni rad na računalu može uzrokovati dodatne zdravstvene poteškoće. Čovjekov organizam nije predodređen za dugotrajno zadržavanje u jednom položaju te sjedenje može izazvati niz tegoba
Vidi originalni članak

Negativne posljedice dugotrajnog rada za računalom

''Zbog stalnog sjedenja u najčešće nefiziološkom, nepravilnom položaju dolazi do strukturalnih promjena na kralješcima, skraćenja mišića u području zdjeličnog pojasa i prednje strane ramenog pojasa, promjene položaja zdjelice, promjene položaja glave i niza drugih sitnih promjena koje mogu izazvati daleko teže posljedice. Osim kralježnice ugrožene su šake i podlaktice, osobito ruka kojom se koristimo za rad s mišem, te oči. Indirektno su zbog ne kretanja ugroženi cijeli krvožilni i dišni sustav", kaže fizioterapeut Ivan Golubiček.

Dugotrajno gledanje u zaslon monitora i u vezi s tim smanjeni broj treptaja kapaka dovodi do zamora očiju. Zamor očiju manifestira se kao crvenilo, peckanje, te osjećaj ''pikanja'' u oku. Na duži vremenski rok zamor može uzrokovati pogoršanje vida i glavobolju. Prema istraživanju centra London Hazards, među osobama koje rade više od šest sati dnevno na računalu, čak njih 70 posto ima nekakve probleme s vidom. Među njima je čak 30 posto školaraca. Ako dnevno provedeš ispred monitora više od tri sata, moguće je da u određenoj mjeri patite od takozvanog ''sindroma kompjuterskog vida''. Znanstvenici tvrde da taj sindrom može izazvati nisku produktivnost kod odraslih i probleme s učenjem, kao i loše ocjene u školi kada su djeca u pitanju.

Kako izbjeći neželjene posljedice

Kad je moguće, čitajte materijale ispisane pisačem, a ne tekst izravno s računala. Gledanje u zaslon je drugačije od gledanja tiskanog materijala. Kako tiskovine imaju veći kontrast, oku je znatno teže fokusirati se na zaslon računala. Koristite ''umjetne suze'' ili kapljice za vlaženje oka te radite stanku svakih 15 minuta. Prilagodite visinu monitora računala. Postavite zaslon tako da se nalazi oko 10 centimetara ispod linije vida. Gledanje prema gore prilikom rada na računalu nije preporučljivo.

Pogledaj video za 10-minutno istezanje na radnom mjestu!

Posjeti missZDRAVA.hr