Prozirni ili fiksni aparat za zube: Usporedili smo koji je učinkovitiji i lakši za nošenje

Guliver/Shutterstock
Već neko vrijeme pacijenti koji žele imati pravilne zube osim fiksnog ortodontskog aparata mogu se odlučiti i za prozirni. Prozirni aparat za zube može se skinuti u bilo kojem trenutku, a postižu se jednako dobri rezultati kao i s fiksnim.
Vidi originalni članak

Doc. dr. sc. Tomislav Lauc, dr. med. dent., spec. ortodoncije iz Stomatološka poliklinika Apolonija u Zagrebu te profesor na sveučilištima u Zagrebu, Osijeku i Splitu usporedio je prednosti i nedostatke prozirnog i fiksnog aparata za zube.

Ortodontsko liječenje prozirnim folijama razvija se posljednjih 15-ak godina i kako kaže dr. Lauc unatoč tome i dalje se radi o vrlo modernom načinu provođenja ortodontskog liječenja koje je odlično prilagođeno potrebama suvremenog načina življenja obilježenog nedostatkom vremena i gotovo neprestanom žurbom.

Prozirni aparat za zube može se skinuti bilo kada

"Nošenje prozirnog aparatića, odnosno terapija prozirnim folijama podrazumijeva različiti broj glatkih, prozirnih folija koje su napravljene točno po zubnom luku svakog pacijenta. Folije se mijenjaju svakih jedan do dva tjedna dovodeći postupno zube u željeni položaj. Pacijent folije nosi stalno, osim kada jede i pere zube, u pravilu 20 do 22 sata na dan. Stalnim usavršavanjem ova metoda danas predstavlja rezultat visokorazvijenog 3D sustava računalne tehnologije uspješno upotrebljene za vrhunsku estetiku, ugodnost nošenja, jednostavnost i učinkovitost", objašnjava dr. Lauc i ističe koje su prednosti prozirnog aparatića u usporedbi s klasičnom fiksnom terapijom:

"Niz je prednosti, primjerice nema bravica i lukova koji mogu iritirati gingivu i obraze, održavanje higijene nije otežano, može se jesti sva hrana, folija se po želji može maknuti, ne ometa govor i potpuno je prozirna.

Terapija prozirnim folijama omogućuje normalnu higijenu četkicom i zubnim koncem, skinete foliju i operete zube. Zube bi trebalo oprati nakon svakog jela, prije nego se folija vrati u usta. Kod klasične fiksne terapije higijena je otežana, ali uz samodisciplinu i malo više truda higijena može biti zadovoljavajuća. Danas su dostupna i razna dodatna i olakšavajuća sredstva za održavanje oralne higijene, kao što su zubni tuševi i električne četkice."

O vrsti anomalije ovisi koji aparat treba odabrati, iako to najčešće ovisi o osobnim preferencijama

"Kompleksnije ortodontske anomalije zahtijevaju veći broj dok se jednostavniji estetski nedostatci rješavaju s manjim brojem folija", rekao je dr. Lauc i objasnio da dugotrajnost terapije fiksnim ortodontskim aparatom ovisi o složenosti ortodontske anomalije: "Složenije anomalije zahtijevaju dulje trajanje, najčešće od godinu i pol do dvije. Terapije namijenjene djeci mogu trajati duže i odvijati se u nekoliko faza jer se prati i predviđa rast i razvoj čeljusti pa je uloga ortodonta provođenje čeljusne ortopedije. Postoje naravno vrlo složeni poremećaji koji zahtijevaju i duže liječenje."

Je li bol prilikom nošenja prozirnog aparata jednaka kao i prilikom nošenja fiksnog aparata za zube, ortodont tumači: "Bol je individualni doživljaj koji svaki pacijent osjeća na drugačiji način. Ortodontska bol zapravo je preosjetljivost zuba jer ne označava stanje bolesti već je fiziološki odgovor na pomicanje zuba. Preosjetljivost je jača na početku terapije te se kasnije smanjuje. Pojavljuje se prilikom nošenja prozirnih udlaga i prilikom fiksne terapije."

Postoje specifične ortodontske anomalije koje je bolje liječiti fiksnim aparatom za zube, ali te se razlike sve više brišu jednako kao što se smanjuju i dobne granice za nošenje jedne ili druge vrste aparatića. Dr. Lauc kaže da su ortodontski aparati, alat pomoću kojeg ortodont djeluje na rast i razvoj živčanog sustava i pomiče zube i da ovisno o potrebama pacijenta i svojim afinitetima odlučuje koja je terapija najbolja za pacijenta.

Potreban je manji broj posjeta stomatologu, ali je i cijena veća

"U našoj Stomatološkoj poliklinici Apolonija svaki pacijent koji želi ravne zube prođe ortodontski dijagnostički protokol. Na temelju njega planira se vrsta ortodontske terapije, njezini koraci, ciljevi i ukupno trajanje. U terapiji folijama pacijent može vidjeti svoj video koji simulira pomake zuba koji će se dogoditi, kao i konačan izgled", kaže dr. Lauc.

Razlika terapije prozirnim folijama i fiksne ortodontske terapije je u broju posjeta koji je u slučaju folija značajno smanjen, pa je zbog toga idealan za pacijente koji puno putuju ili žive izvan Hrvatske. Posjete kod fiksne ortodontske terapije su u pravilu jednom mjesečno, ovisi o fazi terapije. Ukupno trajanje ortodontske terapije obično je značajno kraće kod terapije prozirnim folijama.

implantat Do zubnog implantata u roku od 72 sata bez obzira na stanje kosti

Ljepota i relax Koje namirnice izbjegavati, a koje konzumirati kako bi zubi ostali bijeli?

"Cijene terapije uvelike variraju ovisno o složenosti ortodontske anomalije, dogovorenim ciljevima, vrstama bravica te o samoj vrsti terapije. Tako neka kozmetička ortodontska terapije može biti u razini nekoliko tisuća kuna, a neka cjelovita sa skupljim bravicama do dvadesetak tisuća kuna. Zbog brojnih prednosti i skuplje izrade cijene prozirnih folija su nešto više od fiksnih aparata", objasnio je ortodont.

Posjeti missZDRAVA.hr