Kako izbjeći posljedice proljeva koji su vrlo česti kod djece do pete godine

shutterstock Proljevi su vrlo česti kod djece do pet godina
Proljev može narušiti ravnotežu crijeva, evo kako pomoći mališanima da ga što lakše prebrode. Proljev je jedna od najčešćih dječjih bolesti i on podrazumijeva česte rijetke ili vodenaste stolice. Kako su djeca sklonija rijetkim stolicama, ne znači odmah da one signaliziraju proljev.
Vidi originalni članak

Na njega možemo posumnjati, ako stolica odstupa od uobičajenog djetetovog ritma pražnjenja crijeva. Iako je kod djece proljev učestaliji nego kod odraslih te je najčešće samo prolazan problem, ipak treba biti oprezan jer pretjeran gubitak tjelesne tekućine za mališane može biti opasan. Kod novorođenčadi i dojenčadi rijetka se stolica javlja često jer još ne jedu krutu hranu. Zato je normalno da imaju više mekanih ili kašastih stolica tijekom dana. No, kod veće djece proljevom se smatra tri i više obilnih ili tekućih stolica na dan. Pritom stolice mogu biti potpuno vodenaste, a i drukčijeg mirisa, uz povećanu količinu vjetrova. Djeca u dobi od dvije do četiri godine imaju najmanje dvije do tri epizode proljeva godišnje, a ako pohađaju vrtić čak i više zbog vrtićkih crijevnih infekcija. Proljev obično traje od tri do sedam dana.

Proljevi često mogu biti popraćeni grčevima i bolovima u trbuhu, ali i drugim simptomima poput temperature, groznice, čak povraćanja i mučnine. Zato je iznimno važno utvrditi uzrok. Glavna četiri uzročnika akutnog proljeva kod djece su virusi i bakterije, reakcije na primjenu antibiotika, alergije na hranu i otrovanje hranom.

Do pete godine života, svako dijete bude zaraženo rotavirusima i nekoliko puta
 

Infekcije rotavirusima, što su glavni uzročnici proljeva, mogu se pojaviti već od trećeg mjeseca do druge godine života djeteta. No prema statistikama, do pete godine života svako dijete bude zaraženo čak i nekoliko puta, a svaka sljedeća infekcija rotavirusom obično je blaža i kraćeg trajanja. Za liječenje proljeva kod djece važno je unošenje veće količine tekućine kako bi se nadomjestila izgubljena. Pritom je važno osigurati laganu prehranu koja neće dodatno opteretiti probavni sustav.

Virusne se infekcije većinom prenose kapljičnim putem, dok su bakterijske infekcije, poput salmonele, uzrokovane neispravnom hranom. Nešto rjeđe razlog može biti i neodgovarajuća higijena. Kada je uzročnik proljeva primjena antibiotika, koji neselektivno ubija i loše i dobre bakterije u crijevima, proizvodi koji sadrže dobre bakterije mogu biti korisni za povećanje njihovog broja u crijevima i obnovu crijevne mikroflore. Ako je proljev uzrokovalo trovanje hranom, uz obilnu hidraciju i raznovrsnu hranu simptomi obično nestaju nakon 24 sata.

Organizam se što brže nastoji osloboditi uzročnika infekcije

Proljev je fiziološka reakcija sluznice na viruse, bakterije ili toksine. U tom se procesu organizam nastoji osloboditi uzročnika pa zato luči više tekućine i ubrzava rad tj. pražnjenje crijeva. No taj proces, ako je intenzivniji može dovesti do oštećenja resica sluznice tankog crijeva. Kod učestalih proljeva može se pojaviti i krv u stolici, pri čemu je potrebno potražiti liječničku pomoć.

Kako se u resicama sluznice tankog crijeva nalaze enzimi koji probavljaju hranu, u slučaju proljeva djeca teže probavljaju namirnice, a i brzo dolazi do prekomjernog gubitka vode i minerala u organizmu odnosno pojave dehidracije. Najvažnije je prepoznati je li dijete dehidrirano. Znakovi blage dehidracije su žeđ i suhe usne djeteta. U tom je slučaju najvažnije da dijete puno pije i da pratite njegovo stanje. Kod blage dehidracije preporučuje se djetetu davati tekućinu polagano, na žlicu ili špricom, i to jednu žlicu svake dvije do tri minute. Nikad tekućinu ne dajte naglo ili u velikoj količini jer može potaknuti povraćanje. Na jedan kilogram dječje težine, potrebno je dati deset žlica tekućine, a svaki proljev nadomjestiti s 60 do 120 mililitara.

Najbolji način za nadoknadu izgubljene tekućine

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, za nadoknadu tekućine najbolje je koristiti standardizirane otopine oralnih rehidracijskih soli. To su zapravo tekućine u kojima su otopljeni šećer (glukoza) i elektroliti (natrij, kalij, klor) koji se gube proljevom i povraćanjem. Uz rehidracijske soli, dijete može piti i blago zaslađen čaj ili juhu, no nikako jako slatka pića. Važno je da dijete ne pije samo vodu kako bi se nadoknadili šećeri i soli koje gubi proljevom. Ako dijete počne povraćati nakon unosa tekućine, najbolje je napraviti pauzu od 15 minuta i nastaviti mu postupno davati tekućinu. Posebno valja paziti na ozbiljnu dehidraciju. Iznimno je važno pratiti dijete i ako primijetite podočnjake, suh i obložen jezik, slabo i oskudno mokrenje, manjak suza kod plača, povišenu tjelesnu temperaturu, ubrzan puls i pospanost, treba odmah potražiti pomoć liječnika.

Europsko udruženje za pedijatriju preporučuje primjenu proizvoda koji sadrže dobre bakterije kod svakog akutnog proljeva. Različite vrste dobrih bakterija mogu vrlo povoljno djelovati na crijeva i ubrzati izlječenje. Najčešće se koriste bakterijske kulture iz skupine laktobacila i kvasnica. Prolife suspenzije izvrsne su za povećanje broja bakterija kod narušene ravnoteže crijevne mikroflore, a prikladne su za djecu i odrasle.

Prolife dodatci prehrani koji sadrže dobre bakterije su već 20 godina na tržištu, a Prolife suspenzija broj 1 suspenzija na tržištu!* Sadrži dobre bakterije, vitamine B skupine i vlakna koje služe kao hrana dobrim bakterijama. U praktičnoj bočici i odličnog okusa breskve,  što je osobito važno djeci koja često znaju biti osjetljiva na okuse. Radi tekućeg oblika, dobar je izbor i za odrasle koji otežano gutaju ili ne vole oblik tableta.

* u kategoriji proizvoda s dobrim bakterijama za ravnotežu crijevne mikroflore, izvor: IQVIA HR, Q1 2022.

Uz hidraciju, jako je važno da dijete i dalje ima zdravu, dobro uravnoteženu prehranu odnosno da jede raznovrsnu hranu. Prijašnja praksa u kojoj se djetetu davala samo dijetalna prehrana, prepečenac, riža, jabuka i čaj, više se ne preporučuje jer većina liječnika smatra da dječji proljevi brže prolaze uz povrće i meso. Za dojene bebe i djecu, majčino mlijeko je i dalje najbolja opcija za prehranu beba koje imaju proljev.

Zdravlje počinje s dobrom probavom, a prvi korak je povećati broj dobih bakterija u našim crijevima. Prolife dodatci prehrani koji sadrže dobre bakterije već su 20 godina na tržištu. Dostupni su u različitim oblicima za sva razdoblja života kada radi neravnoteže crijevne mikroflore može biti korisno povećati broj dobrih bakterija u probavnom sustavu. Izaberi Prolife.

Posjeti missZDRAVA.hr