'Progovorila sam nakon moždanog udara jer sam tati imala nešto važno za reći'

Slaven Branislav Babic/PIXSELL Karla Miklečić
Karla Miklečić (25) trenutno svu svoju energiju i vrijeme ulaže na oporavak od moždanog udara koji je doživjela s 23 godine. Karla je do tog trenutka bila vrlo aktivna u rekreativnom sportu, studirala je sociologiju, živjela s dečkom Ivanom koji joj je cijelo vrijeme velika podrška.
Vidi originalni članak

S nama je podijelila svoju priču koja unatoč težini ima veliku dozu optimizma. S Karlom i njezinim dečkom Ivanom razgovarali smo u blizini njihova stana u jednom zagrebačkom kvartu. "Tata je trener i s njim sam često trenirala razne sportove. Taj dan prije početka treninga, iznenada mi je pozlilo, mislila sam da je to zato jer nisam ništa jela. Nije mi padalo na pamet da bi mogao biti moždani udar jer nisam imala nikakve simptome. Tata je odmah reagirao, pozvao Hitnu i bio uz mene kada su me odveli u bolnicu", priča Karla.

Moždani udar u Karlinom slučaju nastao je zbog urođene arteriovenozne malformacije (AVM). Arteriovenozna malformacija je nepravilna veza između arterije i vene koja prekida normalan protok krvi između njih. Urođena AVM može se razviti bilo gdje, ali najčešće se pojavljuje u mozgu ili kralježnici. Uzrok nije jasan i mnogi ni ne znaju da je imaju dok ne iskuse simptome u vidu glavobolja ili kao u Karlinom slučaju moždanog udara.

"Nakon operacije Karla je reagirala, stiskala je šake kad bi joj se netko obratio i slično. Ali, vrlo brzo dobila je bolničku infekciju i pala je u komu u kojoj je bila četiri mjeseca", uključuje se u razgovor Ivan. Karla kaže da se ne sjeća apsolutno ničega tijekom ta četiri mjeseca koliko je provela u bolnici.

"Ugasi već jednom tu muziku!"

Nakon bolnice dva mjeseca provela je u toplicama i iz tog perioda ima mutna sjećanja. "Mučile su me pa rekla bih more ili teški snovi. Uglavnom sam bila u polusnu i bila sam svjesna ponekad što se događa oko mene, ali nisam mogla ništa. Mom tati su rekli (to sam kasnije saznala) da je za oporavak mozga dobro da mi pušta glazbu. I on mi je stalno puštao glazbu koju je našao u mom mobitelu, a to je bila glazba za trening i užasno mi je išla na živce, a nikako mu to nisam mogla reći. Svaki dan najveća želja mi je bila da mu uspijem reći da već jednom ugasi tu glazbu i uspjela sam", prisjetila se Karla čiji je aktivan oporavak počeo od tog trenutka.

Karla, osim od Ivana ima neizmjernu podršku od svojih roditelja zahvaljujući čijoj je brizi i njezi ustala iz kolica, ponovno prohodala i progovorila. Karla osim s terapeutima redovito vježba i s ocem. "Vježbe koje imam preko zdravstvenog osiguranja su dobre, ali su samo dva puta tjedno. Srećom da mogu trenirati s tatom jer u suprotnom smatram da bi moj oporavak bio puno sporiji", rekla je Karla koja ima velike planove za budućnost: "Kad se još oporavim planiram završiti fakultet, trenutno sam na petoj godini. Zatim ću usavršiti svoj njemački na Goethe institutu i Ivan i ja ćemo na godišnji odmor otići na Kubu i plesati salsu".

tlak treba pratiti tijekom 10 dana Neurologinja savjetuje ženama kako spriječiti moždani udar

Dan crvenih haljina

Hrvatski liječnički zbor – Hrvatsko neurološko društvo već petu godinu zaredom organizira javnozdravstvenu akciju Dan crvenih haljina. Suorganizatori ove važne edukativne akcije su Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba i Medicinski fakulteti Sveučilišta u Zagrebu.

 Cilj akcije Dan crvenih haljina je podizanje svijesti javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena, skretanje pažnje na posljedice zanemarivanja simptoma i na nužnu potrebu promjene načina života. Organizacijski odbor ove hvalevrijedne akcije čine vrsne stručnjakinje KBC-a Sestre milosrdnice i KBC-a Zagreb: neurologinje Arijana Lovrenčić-Huzjan, Zdravka Poljaković, Marina Roje Bedeković, Vesna Matijević i Svjetlana Šupe te logopetkinja Dinah Vodanović.

"Veći broj žena nego muškaraca umire od moždanog udara i ovom akcijom želimo educirati javnost i ukazati na specifičnosti. Moždani udar može se spriječiti u velikom broju slučajeva i zato moramo preuzeti brigu o vlastitom zdravlju. Promjena načina života, osluškivanje vlastitog tijela i znakova upozorenja koje nam ono šalje mogu smanjiti rizik od ove teške bolesti, a ukoliko do moždanog udara ipak dođe, najvažnije je pravovremeno prepoznavanje i brza reakcija okoline", naglašava idejna začetnica akcije i predsjednica organizacijskog odbora prof. dr. sc. Arijana Lovrenčić-Huzjan.

Akcija se održava pod pokroviteljstvom Ureda predsjednika RH, Ministarstva zdravstva RH i Gradonačelnika grada Zagreba, a važan doprinos daju sponzori Abbott, Bina-Istra, Eldra, Fresenius, Gradska ljekarna Zagreb, Hotel Esplanade, Medtronic, Nicro, Pfizer, Pharmas, Podzemno skladište plina, Roche, Sandoz i Zubak grupa.

Revija crvenih haljina

Svečano obilježavanje akcije održat će se 3. veljače u Hotelu Esplanade i moći će se pratiti online na društvenim mrežama. Zvijezde večeri će biti hrabre žene koje su preživjele moždani udar i one na prigodnoj reviji nositi crvene kreacije koje su za njih izradili hrvatski dizajneri Matija Vuica, Robert Sever design, Lokomotiva by Lana Puljić, Klisab, Xenia Design, DNK by Nada Došen i Link by Ogi Antunac. Goste će kroz program voditi Ivana Roščić i Joško Lokas, a svojim glazbenim nastupima svečanost će uveličati Nina Kraljić, Luka Nižetić, Barbara Suhodolčan i ansambl C'est la vie.

Detalji o „Danu crvenih haljina“ mogu se pratiti na stranicama Hrvatskog neurološkog društva https://neuro-hr.org/ i na Facebook stranici www.facebook.com/Dan-crvenih-haljina.

Posjeti missZDRAVA.hr