Stručna podrška parovima koji se bore s teškoćama plodnosti

Matija Habljak/PIXSELL Psihologinja Lana Horak Pajić, Dr. sc. Miro Šimun Alebić, prim. dr.med, Dr. sc. Dea Ajduković
Svaki šesti par u svijetu bori se s teškoćama plodnosti, u Hrvatskoj je to oko 80 tisuća parova. Ti ljudi su suočeni s tugom i strahom neizvjesnosti hoće li postati roditelji. U želji da se podrže psihološki aspekti življenja s teškoćama plodnosti, Društvo za reproduktivno zdravlje predstavilo je 22. veljače u Zagrebu svoj prvi projekt, internetsku stranicu www.zelimbebu.hr. Stranica je namijenjena parovima s teškoćama plodnosti, ali i njihovoj okolini, te zdravstvenim radnicima koji sudjeluju u njihovom savjetovanju, dijagnostici i liječenju.
Vidi originalni članak

Kroz psihološke tekstove, stranica www.zelimbebu.hr. pruža uvid u raznolike psihološke reakcije koje su učestale i očekivane u teškom iskustvu nošenja s neplodnošću te nudi konkretne tehnike koje mogu pomoći. Također, na jasan i razumljiv način objašnjava temeljne medicinske pojmove vezane uz plodnost, budući da se pacijentima u svemu tome često ne bude lako snaći. Konačno, nudi i obuhvatan popis ustanova u Hrvatskoj koje su ovlaštene za liječenje neplodnosti, te informacije o mogućnostima očuvanja plodnosti, kako bi žene i muškarci na vrijeme mogli reagirati da spriječe dio ovih teškoća.

Društvo za reproduktivno zdravlje osnovali su ginekolog Miro Šimun Alebić, uži specijalist humane reprodukcije, psihoterapeutkinja Dea Ajduković i psihologinja Lana Horak Pajić. Riječ je o timu stručnjaka koji se već godinama, svatko iz svoje perspektive, bavi teškoćama plodnosti. U želji da se osobama koje želju za djetetom ostvaruju na teži način omogući bolja kvaliteta života, osnovali su ovu udrugu 2022. godine. Educiranjem o psihološkim i medicinskim temama vezanima uz neplodnost, nastoje povećati svijest o ovom problemu, za kojeg se očekuje da će kroz desetak godina zahvaćati gotovo svaki treći par na svijetu.

"Neplodnost nije, kao što to Svjetska zdravstvena organizacija definira, samo bolest reproduktivnog sustava definirana nemogućnošću postizanja kliničke trudnoće nakon 12 ili više mjeseci redovitih nezaštićenih spolnih odnosa, nego i emocionalni uteg koji parove često vuče u frustraciju, anksioznost i tugu", izjavio je dr. sc. Miro Šimun Alebić, prim. dr.med je ginekolog, subspecijalist iz područja humane reprodukcije

Lana Horak Pajić, psihologinja, naglasila je da se svaki šesti par u svijetu suočava s teškoćama plodnosti: "Dijagnoza smanjene plodnosti često uključuje čitav dijapazon emocija, poput tuge, ljutnje, krivnje, nemoći. Uz sav taj teret emocija, medicinskih postupaka, pokušaja, neuspjeha i frustracija, parovi se često moraju nositi i s reakcijama okoline koje često, čak i dobronamjerno upućene, mogu povrijediti".

Parovi osim medicinske potporu – koju je zbog zagušenosti sve teže dobiti unutar javnog zdravstvenog sustava trebaju i onu psihološku. Naime, više od polovice žena i gotovo 20 % muškaraca u parovima sa smanjenom plodnošću teškoće ostvarivanja potomstva doživljava najtežim životnim iskustvom u kojem su se našli. Posebno kod žena, depresivnost i anksioznost zbog neplodnosti jednako su učestale kao kod žena koje dobiju po život ugrožavajuće dijagnoze, kao što je karcinom.

Stranica www.zelimbebu.hr. kroz psihološke tekstove, pruža uvid u raznolike psihološke reakcije koje su učestale i očekivane u teškom iskustvu nošenja s neplodnošću te nudi konkretne tehnike koje mogu pomoći u nošenju s njima. Također, na jasan i razumljiv način objašnjava temeljne medicinske pojmove vezane uz plodnost, budući da se pacijentima u svemu tome često ne bude lako snaći. Konačno, nudi i obuhvatan popis ustanova u Hrvatskoj koje su ovlaštene za liječenje neplodnosti te informacije o mogućnostima očuvanja plodnosti, kako bi žene i muškarci na vrijeme mogli reagirati da spriječe dio ovih teškoća.

 

Posjeti missZDRAVA.hr