Znaš li na kojoj si udaljenosti sigurna kad promatraš vatromet?

Guliver/Shutterstock
Nova je godina pred nama, a s njom su nezaobilazni vatromet i petarde. Nažalost, mnogi od nas nisu svjesni štetnog učinka pirotehnike na sluh, pa joj se bez razmišljanja izlažu
Vidi originalni članak

Mnogi od nas vode se onim: Loše stvari događaju se drugima, a ne meni pa tako i ovu temu štetnosti pirotehnike na sluh nerijetko uzimamo zdravo za gotovo. Međutim, pirotehnika itekako utječe na tvoje zdravlje, čak i više nego što možeš zamisliti. Vatromet i petarde proizvode zvuk jačine između 150 i 175 decibela. Za usporedbu, to je više od buke koju stvara pneumatska bušilica za beton (130 dB) ili mlazni zrakoplov (150dB).

Koliko glasno je preglasno?

Rakete i petarde stvaraju iznimno snažne zvučne valove koji mogu dovesti do puknuća bubnjića ili oštećenja unutarnjeg uha, što ostavlja trajne posljedice na sluh. Pritom dvije stvari imaju utjecaj na njegovo oštećenje. Prva je udaljenost od izvora buke - što se bliže nalaziš izvoru (petardi ili raketi), to su šanse za oštećenje veće. Druga je stvar jačina same buke. Naime, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, odrasle osobe ne bi smjele biti izložene višem od 140 decibela maksimalnog zvučnog tlaka, dok je za djecu taj prag nešto manji, pa iznosi 120 dB. To znači da bismo se, ako raketa eksplodira na 170 dB, trebali nalaziti najmanje 15 do 20 metara dalje da bismo bili na sigurnoj udaljenosti i izbjegli rizik od oštećenja sluha, dok bi djeca od izvora buke trebala biti udaljena čak 50 do 60 metara. 

Izlaganje prevelikoj buci, naročito onoj trenutnoj koju stvaraju petarde i vatromet, može uzrokovati sljedeće:

  • tinitus - zujanje ili šum u ušima, pojačana osjetljivost na zvuk, može biti simptom gubitka sluha
  • privremeni pomak razine sluha - blago smanjenje sluha koje obično traje svega 24 sata
  • trajni gubitak sluha - trajno smanjenje sluha bez mogućnosti vraćanja u normalu

Znaš li?

Da otprilike 466 milijuna ljudi na svijetu (od kojih 34 milijuna djece) ima oštećen sluh? Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će do 2050. godine ta brojka premašiti čak 900 milijuna ljudi. Iako se na brojna oštećenja ne može utjecati s obzirom na to da do njih dolazi uslijed raznih bolesti, odnosno infekcija, starenja ili zbog nakupljanja ušnog voska, za velik dio slučajeva kriva je upravo buka koju najčešće možemo izbjeći. 

Čuvaj svoj sluh

Želja za očuvanjem sluha ne znači da se moramo odreći uživanja u novogodišnjem vatrometu. Sve što trebamo jest biti odgovorniji i napraviti sve što možemo da se zaštitimo od prejake buke. Petarde bi svakako trebalo izbjegavati s obzirom na to da se obično pale u rukama i ne mogu se baciti dovoljno daleko da se izbjegne rizik od oštećenja sluha, a usto su same po sebi opasne ako eksplodiraju u ruci ili u neposrednoj blizini ljudi. U vatrometu, s druge strane, možeš uživati ako poduzmeš sve mjere zaštite. To znači da ga trebaš promatrati s najmanje 20 metara udaljenosti (čak i više), te se preporučuju čepići za uši, naročito djeci, čiji je sluh puno osjetljiviji nego u odraslih.

Što napraviti u slučaju oštećenja?

Bez obzira na oprez i mjere zaštite, nezgode se ponekad događaju. U slučaju da primijetiš poremećaj u sluhu nakon izlaganja jakoj ili dugotrajnoj buci, odmah se uputi obiteljskom liječniku, koji će te po potrebi uputiti specijalistu otorinolaringologije ili napravi pregled u obližnjem Neuroth centru, gdje ćeš saznati o čemu se točno radi i koliko je oštećenje ozbiljno. Da se ne dovedeš u takvu situaciju, svakako poduzmi spomenute mjere zaštite i uživaj u novogodišnjem vatrometu bez rizika od oštećenja sluha, a petarde izbjegavaj u širokom luku. 

Posjeti missZDRAVA.hr