Otvorena dnevna bolnica za gastroenterologiju, hepatologiju i kliničku prehranu

PR : S lijeva na desno: Dr.sc. Vjekoslav Jeleč, Prof.dr.sc. Ivica Grgurević, Prof.dr.sc. Milan Kujundžić, Doc.dr.sc. Srećko Marušić, Dr.med. Veronika Laušin
Zavod za gastroenterologiju, hepatologiju i kliničku prehranu dio je Klinike za unutarnje bolesti KB Dubrava i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Vidi originalni članak

S uređenjem prostora Dnevne bolnice s dijagnostičkim blokom značajno se podižu standardi od prijema, obrade, post-proceduralnog nadzora do otpusta bolesnika, mjere kontrole infekcija i poboljšava radno okružje za osoblje Zavoda. Također se stvaraju uvjeti za unapređenje nastave i drugih vidova edukacije, te provođenje znanstvenih istraživanja u cilju poboljšanja razumijevanja nastanka i razvitka bolesti probavnog sustava, te poboljšanja dijagnostičkih i terapijskih pristupa ovim bolestima.

Važno je naglasiti da je Zavod za gastroenterologiju Referentni centar Ministarstva zdravstva:

  1. za bolesti pankreato-bilijarnog kanalnog sustava
  2. i za interdisciplinarni ultrazvuk u medicini.

U Zavodu se godišnje obradi oko 32.000 bolesnika (ambulantni i stacionar) iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Ravnatelj KB Dubrava doc. Srećko Marušić predstavio je cijeli niz aktivnosti i financijskih ulaganja realiziranih u zadnje dvije godine te da uz sredstva iz EU fondova i velike pomoći Ministarstva zdravstva KB Dubrava doživljava vidljiv zamah u razvoju.

Istaknuo je ciljeve koji se žele postići, od povećanja isplativosti i održivosti zdravstvenog sustava u RH do poboljšanja pristupa dnevnim bolnicama kako bi se smanjio broj prijema na akutne bolničke odjele, povećala produktivnost bolnice i poboljšala protočnost pacijenata.

Najvrjedniji dio našeg zdravstvenog sustava su njegovi djelatnici, medicinske sestre, tehničari, liječnici, a da bi oni mogli ostvariti dobre rezultate svog rada neophodni su im uređen prostor i odgovarajuća medicinska oprema.

Ministar zdravstva prof.dr.sc. Milan Kujundžić naglasio je važnost ovakvih projekata čija usklađenost s Nacionalnim planom razvoja kliničkih bolničkih centara direktno utječe na racionalizaciju troškova poslovanja. Liječenjem u dnevnoj bolnici pacijentima će biti omogućena bolja dijagnostika i liječenje najsuvremenijim metodama, uz istovremeno smanjenje trajanja boravka u bolnici, čime će se smanjiti broj dana hospitalizacije i broj dana bolovanja, kao i liste čekanja na zahvate. Realizacijom projekta osigurat će se kvalitetnija, dostupnija i učinkovitija zdravstvena zaštita za korisnike zdravstvenih usluga.

Prof. Ivica Grgurević istaknuo je da se u Zavodu izvode najsloženije dijagnostičke i terapijske procedure za bolesti probavnog sustava:

  • najveći broj ERCP i endoskopskog ultrazvuka u RH
  • najnaprednije metode endoskopskog liječenja bolesti pankreato-bilijarnog sustava uključujući kolangioskopiju, lasersku litotripsiju, transmuralne drenaže bilijarnog sustava i tekućih kolekcija gušterače.
  • prvi je u RH uveo i danas primjenjuje sve metode neinvazivne dijagnostike bolesti jetre temeljene na ultrazvučnoj elastografiji, te kontrastnom ultrazvuku
  • prvi je u RH uveo metodu invazivnog mjerenja portalnog tlaka, nezaobilaznu u preciznoj dijagnostici i individualiziranom pristupu liječenju bolesti jetre, posebno ciroze i portalne hipertenzije
  • obrađuju se i liječe bolesnici s najkompleksnijim oblicima upalnih bolesti crijeva, te se provodi najsuvremenija dijagnostika funkcionalnih bolesti probavnog sustava
  • ustrojen je i zajedno s ostalim djelatnostima KB Dubrava uspješno djeluje multidisciplinarni tim za rak debelog crijeva koji je najčešći rak probavnog sustava

U znanstvenom smislu Zavoda posebno treba istaknuti da je član međunarodnog konzorcija koji sudjeluje u projektu ranog otkrivanja bolesti jetre u općoj populaciji iz programa Horizon 2020 Europske komisije. Pored toga, u Zavodu se provode i brojna druga istraživanja iz područja gastroenterologije i hepatologije.

Ujedno Zavod je nastavna baza Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje se pored edukacije studenata obavlja specijalističko usavršavanje iz gastroenterologije mladih liječnika iz cijele Hrvatske, te edukacija iz pojedinih visoko specijaliziranih dijagnostičkih i terapijskih metoda i za stručnjake iz susjednih zemalja (BiH i Slovenija).

 

Posjeti missZDRAVA.hr