Osmišljena umjetna maternica koja bi mogla pomagati nedonoščadi

Guliver/Shutterstock
Jedan od vodećih uzroka smrti među malom djecom su komplikacije nastale kao posljedice preuranjenog poroda, posebice prije 28. tjedna trudnoće. Znanstvena zajednica opet je na tragu revolucionarnog otkrića: umjetne maternice koja bi mogla pomoći djeci rođenoj i u 23. tjednu.
Vidi originalni članak

Riječ je o umjetnoj maternici posebno dizajniranoj da oponaša uvjete majčine utrobe. Sastoji se od plastične vreće napunjene sintetičkom amnionskom tekućinom, na koju je s vanjske strane spojena umjetna pupčana vrpca. Ona, baš poput prave, iz umjetne maternice odvodi ugljični dioksid, a dovodi u nju kisik i hranjive tvari potrebne fetusu.

Pokušavaš ostati trudna, ali ne ide? Evo mogućih razloga zašto

Tim stručnjaka iz Dječje bolnice Philadelphia testirao je izum na 8 prerano okoćenih janjaca, koji su se nalazili na stupnju razvoja sličnom onome u kojem se nalazi čovjek u 23. i 24. tjednu trudnoće.

Janjci su u umjetnoj maternici proveli 28 dana i za to vrijeme su se nastavili normalno razvijati, organi su im rasli, a čak su i razvili vunu i otvarali oči unutar maternice.

Dojenje ne utječe na opuštenost grudi

Voditelj istraživanja, dr. med. Alan W. Flake, naglasio je kako se "njegov tim nada da će u budućnosti ova nova tehnologija pomagati nedonoščadi, posebice ređenoj prije 28. tjedna trudnoće, da se razvije do kraja", prenosi Health.

Posjeti missZDRAVA.hr