Nova četkica štiti od virusa

Budući da lijek protiv gripe i prehlade nije na vidiku, sadašnje terapije mogu samo ublažiti simptome i skratiti trajanje bolesti. Zavirili smo u škrinju bakinih recepata i saznali kako te nova četkica za zube može zaštititi od virusa, a topla kupka za noge ukloniti glavobolje i začepljenje nosa
Vidi originalni članak

Kako se briše nos?

Tijekom gripe ili prehlade važno je redovito brisati nos, a ne puštati sluz da ti se zadržava u nosnicama ili sinusima. No, ako jako ispuhuješ nos, pritisak može izazvati bol u uhu. Najbolje je nos brisati tako da prstom pritisneš jednu nosnicu, dok ispuhuješ drugu, i obrnuto.

Umjesto maramice od tkanine za višekratnu upotrebu, kad si zaražen prijeđi na papirnate rupčiće, koje nakon upotrebe baci u pripremljenu vrečicu, a nju kad se napuni u smeće. Nema smisla da stalno koristiš maramicu na kojoj su nakupljeni uzročnici bolesti.

Spavaj na debljem jastuku

Čim osjetiš da te hvata gripa ili prehlada, prebaci se na odmaranje, jer time ćeš pomoći tijelu da aktivira imunološki sustav. Borba imunološkog sustava protiv virusa oduzima mnogo kapaciteta pa mu pomozi tako da legneš ispod pokrivača.

Stavi pod glavu deblji jastuk ili dva tanja jedan na drugi, jer će povišen položaj glave pospješiti drenažu nosnih putova.

Unos tekućine

Grgljanje ovlažuje bolno grlo i donosi privremeno olakšanje. Četiri puta dnevno grgljaj toplu vodu s otopljenom žličicom soli ili topli čaj koji sadrži tanin radi zatezanja sluznice. Pokušaj i s gustom smjesom od meda, limuna i šalice čaja. Neka se smjesa ohladi na sobnu temperaturu prije grgljanja.

Topli napitci (čaj od kamilice, kadulje, mente, gospine trave itd.) olakšavaju začepljenost nosa, pomažu protiv dehidracije i ublažavaju neugodan osjećaj od upaljenih i oteklih sluznica koje prekrivaju nos i grlo.

Čaj od đumbira ima antiviralna svojstva te pomaže razbiti blokadu od sluzi i ukloniti začepljenje nosa. Čaj od đumbira je odličan i ako je bolešću zahvaćen želudac.

Njuškaj kadulju

Kao i vitamin C, echinacea je uživala ugled savršenog lijeka i preventivnog sredstva protiv gripe i prehlade. Iako novija istraživanja bacaju sumnju na njenu učinkovitost, mnogi se ljudi i dalje kunu na ovu biljku. U većini je slučajeva neškodljiva.

Inhaliranje čaja od kadulje i metvice ili tople vode s par kapljica eteričnih ulja od spomenutih biljaka otvaraju nosnice i njeguju nadraženu kožu tik ispod nosa. Slične učinke proizvodi i eterično ulje eukaliptusa.

Češnjak i banane

Na prvi znak gripe prijeđi na laganu prehranu: meko kuhanu rižu (pripremanu duže i uz više vode), rijetku pileću juhu, suhi tost i banane.

Izbjegavaj mliječne proizvode jer utječu na stvaranje sluzi i pogoršavaju tegobe.

Češnjakov sastojak alicin jača imunitet i smanjuje vjerojatnost zaraze. Ako ne želiš grickati sami češnjak, stavi ga u juhu ili uzimaj dodatke prehrani s češnjakom.

Izbjegavaj alkoholna pića jer dehidriraju. Također ubrzavaju eliminaciju vitamina C i dodatno naprežu jetru, koja ionako pojačano radi da odstrani toksine tijekom bolesti.

Pojačaj unos vitamina C, magnezija, cinka i omega-3 esencijalnih masnih kiselina.

Morska voda i parna kupelj

Brini se o stalnoj vlažnosti nosnica. Najbolje je to činiti uštrcavanjem morske vode, koja je danas dostupna u ljekarnama pakovana u bočicama.

Stavljaj hladne ili tople obloge iznad sinusa. I hladnoća i toplina donijet će ti olakšanje.

Parna kupelj ili tuš opuštaju organizam i ovlažuju nosnice. Kupelj je bolja od tuša ako si slab od gripe, jer bi stojeći mogao pasti.

Namakanje nogu u toploj vodi pomaže kod glavobolje i začepljenja nosa.

Higijena

Virus se zadržava na mokroj četkici pa se možeš svakog dana iznova zaraziti. Tri dana nakon početka gripe, baci četkicu i uzmi novu. Tri dana kasnije opet uvedi novu.

Iz istih razloga, koristi svježe i oprano donje rublje kad je god to izvedivo.

Često peri ruke, osobito ispod noktiju. Odreži nokte da se ispod njih skuplja što manje prljavštine.

Prozrači sobu u kojoj boraviš i po mogućnosti drži prozor otvorenim, ako vani nije prehladno.

Bakin recept s češnjakom

Sastojci:

  • češnjak
  • 2 čašice domaće rakije

Priprema:

Cijeli češnjak pomiješaj s dvije čašice domaće rakije, i ostavi da stoji u čaši 24 sata.

Svako jutro pij 10 kapi prije jela i ublažit ćeš simptome gripe ili prehlade.

Bakin recept s lukom

Sastojci:

  • 1/2 kg crvenog luka
  • 1/4 kg meda

Priprema:

Izreži pola kile crvenog luka, prokuhaj ga i promiješaj dok ne dobiješ kašastu smjesu, a nakon toga dodaj 1/4 kg meda i promiješaj.

Drži u frižideru u staklenoj posudi i uzimaj ujutro i navečer.

Foto: Thinkstock

Posjeti missZDRAVA.hr