Muškarcima kupovina može uzrokovati hormonalni disbalans, a posljedica je impotencija

Guliver/Shutterstock
Dok je ženama kupovina neka vrsta terapije, muškarci zbog dužih "seansi" u trgovinama mogu imati zdravstvenih problema. Preciznije, riječ je o impotenciji.
Vidi originalni članak

Znanstvenici su utvrdili da pojedine papirnate trake za račune sadrže tvar "bisfenol A" koja može utjecati na smanjeno lučenje muških hormona. Tu tvar, koja se koristi u nevidljivom mastilu kojim se premazuje termo-senzibilni papir, muškarci unose u organizam oralno - račune prevrću po rukama, a onda rukama dodiruju usne i tako "bisfenol A" dospijeva u organizam.

Otpor muškaraca prema odlasku u kupnju sada ima i znanstveno uporište

Berlinski urolog, profesor Frank Zommer, objašnjava da tvari te vrste narušavaju hormonski balans u organizmu, odnosno kod muškaraca mogu uzrokovati povećano lučenje ženskog hormona estrogena. "Na duže staze, to može uzrokovati smanjen libido, da potiče uvećavanje masnih stanica umjesto mišića, a sve to utječe na potenciju", kaže profesor Zommer.

Uporaba "bisfenola A" već je zabranjena u Kanadi i tri američke države, jer se prisutnost te tvari u plastičnim bocama i limenkama dovodi u vezu s rakom dojke, srčanim oboljenjima, pretilošću, hiperaktivnošću ... Poznato je i da može ujecati na žlijezde s unutarnjim lučenjem, pa sve više zemalja zagovara zabranu upotrebe "bisfenola A". Dakle, otpor muškaraca prema odlasku u kupnju sada je podržan i znanstvenim dokazima.

Gdje se sve nalazi Bisfenol A i kako djeluje na hormone pročitaj ovdje

 

Posjeti missZDRAVA.hr