Mačke mogu uzrokovati shizofreniju

Nedavno objavljena studija u časopisu Schizophrenia Research usporedila je prijašnje i nove studije koje su pronašle vezu između posjedovanja mačke u dječjoj dobi i razvoja shizofrenije kasnije u životu. Nakon usporedbe dvije prijašnje studije i novog istraživanja, znanstvenici su ustanovili da izloženost T. gondii može dovesti do toxoplasmoze
Vidi originalni članak

Toxoplasmoza je stanja koje ako se pojavi u djetinjstvu, osobu čini podložnijom mentalnim problemima kasnije u životu. Kako piše portal AOL, E. Fuller Torrey sa Stanley Medical Research instituta i doktor Robert H. Yolken sa Stanleyevog laboratorija za razvojnu neurovirologiju pri medicinskom fakultetu Johns Hopkins, čak su tri desetljeća proučavali vezu između infekcije parazitom 'toxoplasma gondii' koji se nalazi u mačjem izmetu i shizofrenije.

Trudnice ne bi trebale čistiti mačje nužnike

"Tri studije su potvrdile da su u obiteljima u kojima je djetetu kasnije dijagnosticiran neki mentalni poremećaj značajno češće bile prisutne mačke", objavili su autori istraživanja. Ovo nije prvi put da je izloženost T. gondii povezana sa zabrinjavajućim zdravstvenim stanjima. Trudnicama se već dugo preporučuje izbjegavanje čišćenja mačjih kutija za nuždu jer se zna da toxoplasmoza uzrokuje ozbiljne poremećaje kod novorođenčadi.

Ali bez panike, naime američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti procjenjuje da više od 60 milijuna ljudi u SAD-u žive s toxoplasmosom, ali nikad ne razviju nikakve simptome. Osim toga, znanstvenici su istaknuli i kako su parazitom uglavnom zaražene mačke koje žive vani, pa ako imaš mačku koja ne izlazi iz kuće, šanse da se tvoja mačka zarazi vrlo su male. Ako moraš čistiti mačji nužnik, čisti ga redovito jer T. gondii protozoe postaje zarazna tek pet dana nakon što odstoji u izmetu. Nakon čišćenja mačijeg WC-a operi ruke, a možeš koristiti i rukavice.

Otkrij koja je veza između mačaka i petka 13.

Posjeti missZDRAVA.hr