Liječnik u suzama objašnjavao kako je izgledao covid u bolnicama: "Svaki dan je bio kao teroristički napad"

Youtube screenshot: Manchester Evening News
Jedan od britanskih liječnika borio se sa suzama dok se prisjećao scena iz pakla na odjelima intenzivne njege tijekom covid pandemije.
Vidi originalni članak

Profesor Kevin Fong, koji je bio zadužen za usmjeravanje hitnog odgovora na krizu, rekao je da su se bolnice tijekom covida suočavale s ekvivalentom svakodnevnih terorističkih napada. Govoreći o istrazi o covidu također je detaljno opisao kako su drugi odjeli bili toliko opterećene da su ostali bez vreća za mrtvace. 

Anesteziolog Fong rekao je da je obavio više od 40 posjeta odjelima intenzivne njege u ime NHS-a. Ali razmjere smrti bilo je vrlo teško prenijeti u izvješćima.

Smatra se da je samo u Velikoj Britaniji od virusa od početka pandemije umrlo najmanje 235 000 ljudi, s daljnjim smrtnim slučajevima uzrokovanim remećenjem rada NHS- a i redovitih pregleda zdravstvenih problema poput raka, piše Daily Mail.

"Na ulazu me je dočekao jedan od zaposlenika intenzivne njege. Odmah sam ga pitao kako je bilo. Nikada neću zaboraviti kada je rekao: 'Svaki dan je kao teroristički napad otkad je ovo počelo, a ne znamo kada će napadi prestati'", opisao je profesor Fong svoj prvi posjet bolnici u travnju 2020.  

"Razmjer smrti koji su doživjeli timovi intenzivne njege tijekom covida bio je drugačiji od svega što su ikada vidjeli. Njima smrt nije strana - oni su odjel intenzivne njege. Oni se brinu o nekim od najbolesnijih pacijenata u bolnici, ali razmjeri smrti bili su doista, doista zapanjujući", dodao je Fong. "Medicinske sestre su pričale o pacijentima koji su 'padali s neba', a jedna od medicinskih sestara mi je rekla da su se umorili od stavljanja ljudi u vreće za mrtvace".

vrlo čvrsti dokazi Pronađeni dodatni dokazi da je covid krenuo s kineske tržnice

Rekao je da je jedna bolnica bila toliko preopterećena da su žive pacijente stavljali u vreće i na pod, kako bi novi pacijenti mogli dobiti krevet, jer jednostavno nisu imali vremena. U drugoj su bolnici medicinske sestre počele nositi pelene za odrasle jer su toliko radile da nisu mogle napraviti pauze za toalet, dok su drugi otišli kupiti vizire kako bi se zaštitili, dodao je Fong.

Profesor Fong svjedočio je trećem modulu istrage koji procjenjuje utjecaj covid pandemije na zdravstvene sustave u Ujedinjenom Kraljevstvu. Istraga se sastojalo od tri tjedna javnih rasprava i trajat će do kraja studenog. 

Profesor Fong, koji se više puta suzdržavao od plakanja, također je rekao da je bio na mjestu bombaškog napada na Soho 1999. i da je radio u Hitnoj pomoći tijekom bombaškog napada u Londonu 2005. godine. "Ništa što sam vidio tijekom svih tih događaja nije bilo tako loše kao što je covid bio svaki dan za svaku od ovih bolnica tijekom pandemije", dodao je. "Radio sam u smjeni gdje smo imali šest smrtnih slučajeva u jednoj smjeni. Iz druge bolnice su nam rekli da su imali 10 smrtnih slučajeva u smjeni, od kojih su dvoje bili njihovo osoblje. Otišli smo na drugi odjel intenzivne njege gdje su stvari postale toliko loše da su imali malo resursa, ponestalo im je vreća za tijelo i umjesto toga su koristili prozirne plastične vrećice od skoro tri metra i kablove", opisao je i dodao da je covid bio najveća kriza s kojom se Velika Britanija suočila od Drugog svjetskog rata.

Prema prvom izvješću istrage u srpnju britanska vlada se neuspješno pripremila za "predvidivu" pandemiju što je dovelo do "masovnih smrti, neopisive bijede i ekonomskih previranja", piše Daily Mail. Predsjedavajuća barunica Heather Hallett rekla je da je štetna odsutnost fokusa na mjere koje su bile potrebne za rješavanje bolesti koja se brzo širi kriva za tragediju svake pojedinačne smrti. Dokument od 240 stranica također poziva na radikalnu reformu kako bi se zaštitili od budućih pandemija za koju je samo pitanje kada će se dogoditi. 

"Nikada više ne može dopustiti da bolest dovede do toliko smrti i toliko patnje. Da je Ujedinjeno Kraljevstvo bilo bolje pripremljeno i otpornije na pandemiju, dio tih financijskih i ljudskih troškova možda bi se izbjegao", dodala je Hallett. 

ptičja gripa, denga groznica WHO: 30 patogena koji bi mogli uzrokovati sljedeću pandemiju

Posjeti missZDRAVA.hr