Može li herpes prijeći i na oči?

Thinkstock
Točan uzrok aktiviranja virusa herpesa nije poznat, no bolna ranica na usnama može se pretvoriti u puno ozbiljniji problem. Očni herpes dolazi u različitim oblicima i ponekad se radi tek o manjoj infekciji, ali u nekim slučajevima situacija je toliko ozbiljna da 'bezopasan' virus može prouzrokovati teško oštećenje rožnice oka
Vidi originalni članak

Glavni uzročnik herpesa je Herplex simplex virus koji se prenosi direktnim kontaktom. Virus ulazi u tijelo kroz nos ili usta, a nakon zaraze putuje do živaca gdje može ostati neaktivan godinama i ne mora se nikad aktivirati. Točan uzrok aktiviranja virusa nije poznat, ali neki faktori poput povišene temperature, opeklina od sunca te veći kirurški zahvati na zubima ili drugdje na tijelu povećavaju šanse od razvijanja zaraze. U većini slučajeva on će se povući kroz tjedan do deset dana, ovisno o tome koliko ti je jak imunitet. Ako si uočila rapidnu pojavu virusne infekcije na usnama, isprobaj štapić Viranti. Budući da se koristi u sticku, smanjuješ mogućnost prijenosa herpesa na ostale dijelove lica. Nažalost, ponekad tvoj organizam neće uvažiti brzu reakciju i ovaj iritantni virus će se unatoč tvojim naporima preseliti na područje poput očiju i rožnice.

Vrste očnog herpesa

Očni herpes je ponavljajuća virusna infekcija koja ponekad može uzrokovati teže upale i ostaviti ožiljke na rožnici. Dolazi u različitim oblicima i ponekad se radi tek o manjoj infekciji, ali u nekim slučajevima situacija može biti toliko ozbiljna da će uzrokovati gubitak vida. Ovu virusnu pošast možemo podijeliti u nekoliko najčešćih oblika:

  • herpes keratitis je najčešći oblik očnog herpesa i obično zahvaća samo površinske slojeve rožnice, ne ostavlja ožiljke i najčešće se povlači nakon nekoliko dana.
  • stormalni keratitis nastaje kada infekcija prodre u dublje slojeve rožnice te ostavlja ožiljke koji mogu dovesti do slabljenja vida ili sljepoće.
  • iridociklitis je pojam koji označava upalu prednje uvee (središnje očne ovojnice) i spada pod ozbiljnije oblike herpesa. Šarenica i tkivo unutar oka pokazuju znakove upale, što počinje izazivati veliku osjetljivost na svjetlo, zamagljeni vid i crvenilo u očima.

Kod očnog herpesa kumuje isti virus koji je primarno uzrokovao i vodene kozice, a riječ je o varicella zoster virusu. Do reaktivacije dolazi uslijed naglog slabljenja imuniteta, teške bolesti ili tjelesne i emocionalne traume, stoga je otporan organizam ključan faktor tvojega zdravlja. Simptomi očnog herpesa mogu se pojaviti do nekoliko puta godišnje, a neki od njih su natečena i zamućena rožnica, osjećaj prljavštine u oku, crvenilo i svrbež.

Domaći pripravci za liječenje herpesa na usnama

Ako se herpes pojavio na oku, hitno potraži pomoć liječnika i ne pokušavaj ga sama izliječiti. Kod bolnog i dosadnog herpesa na

usnama možeš isprobati domaće pripravke koji djeluju antivirusno.

  • Koristi ulje čajevca jer ima antimikrobno djelovanje protiv herpesa. Mješavina 1 žlice kokosovog ulja i 5 kapi ulja čajevca vrlo je učinkovita za njegovo uklanjanje. Ako se nanese na herpes čim izbije, može se spriječiti njegov daljnji razvoj.
  • I eterično ulje gospine trave sjajan je saveznik protiv herpesa jer djeluje antibakterijski i antivirusno. Ovo crvenkasto ulje izvrsna je pomoć kod zacjeljivanja rana.
  • Tih nekoliko dana preskoči jutarnju kavu, s obzirom na to da ona obiluje argininom koji će još više potaknuti bujanje herpesa
  • Složi jelovnik od lagane mediteranske hrane poput ribe (pogotovo sardine), mahunarki, jaja i jogurta. Osim što pomažu detoksikaciji organizma, ove namirnice su bogate lizinom koji je esencijalna aminokiselina te pomaže organizmu u zarastanju ožiljaka i u borbi protiv virusa.
  • Uzmi češanj češnjaka, sitno nasjeckaj i stavi ga izravno na herpes. Pusti da odstoji oko 10 minuta, zatim ga skini i operi toplom vodom. Ovaj postupak ponovi pet puta. 

Kod herpesa na usnama ili u nosu slobodno isprobaj neki novi pripravak dok ne otkriješ onaj koji ti najbolje odgovara, no kod očnog herpesa univerzalan lijek zapravo ne postoji. Potrebno je isprobati nekoliko opcija kojima ćeš liječiti simptome, ali svakako se trebaš javiti liječniku. Terapija ovisi o dijelu oka koji je infekcija zahvatila pa se sukladno tome mogu koristiti razni antivirusni lijekovi, bilo da se radi o kapljicama za oko ili tabletama. U nekim slučajevima se propisuju kortikosteroidi, a terapiju je vrlo važno provesti do kraja, jer se simptomi lako mogu vratiti ako prekineš terapiju prije propisanog vremena. Ako je virus ostavio ožiljke na rožnici, stručnjaci će sugerirati operaciju. Zadnja mjera koja se poduzima ako je virus ostavio trajne posljedice na kvalitetu vida je transplantacija rožnice, no ovaj slučaj je vrlo rijedak.

 Viranti štapić miče herpes iz priče, ne nanosi se prstima i lagan je za korištenje. Ne ostavlja bijele tragove na usnama, a usto ćete uživati u neodoljivoj aromi vanilije.
Posjeti missZDRAVA.hr