Najveće novosti u liječenju onihomikoze

shutterstock Onihomikoza je gljivična infekcija nokta
Onihomikoza je gljivična infekcija nokta, ležišta ili oboje. Nokti na nožnim prstima su zahvaćeni 10 puta češće od noktiju na prstima ruku. Od 70 do 80 posto slučajeva onihomikoze je uzrokovano dermatofitima (npr. s Trichophyton rubrum).
Vidi originalni članak

Gljivične infekcije noktiju mogu biti stresan i ponavljajući problem u životima nekih ljudi. Vjerojatnost zaraze gljivičnim infekcijama noktiju povećava se s godinama. Osim poodmakle dobi, postoji nekoliko drugih čimbenika koji mogu uzrokovati pojavu gljivica na noktima na nogama. Medicinski razlozi uključuju dijabetes i druge uzroke lošeg dotoka krvi u nožne prste te bolesti i lijekove koji utječu na imunološki sustav. Čimbenici životnog stila uključuju: život u toploj i vlažnoj klimi, korištenje zajedničkih kupaonica i tuš kabina te ozljede noktiju.

Osobe s gljivičnim infekcijama noktiju mogu primijetiti lomljive, žute nokte na nogama koji lako pucaju. To može biti prilično uznemirujući problem. Srećom, postoji mnogo dostupnih tretmana za suzbijanje ovih infekcija.

Liječenje gljivičnih infekcija noktiju

Liječenje gljivičnih oboljenja je nužno jer infekcija neće iščeznuti samo od sebe, nego se pogoršava. Način liječenja ovisi o vrsti, opsegu i ozbiljnosti zahvaćenosti noktiju, simptomima i postojećim stanjima. Cilj liječenja je iskorijeniti uzrok, obnoviti nokat i spriječiti ponovnu infekciju. Budući da gljivične infekcije noktiju imaju visoku stopu recidiva od 40 do 70 posto, pacijentima treba ponuditi savjete o preventivnim i odgovarajućim strategijama samozbrinjavanja kako bi se izbjegla ponovna infekcija.

Tretmani bez recepta

Neki tretmani koji se mogu dobiti bez liječničkog recepta mogu dobro djelovati.

  • Fungilacset je namijenjen liječenju gljivičnih infekcija noktiju. Fungilacset daje izvrsne rezultate jer se prije upotrebe nokat treba izrašpati što omogućuje proizvodu da dublje prodre do zaraženog mjesta. Proizvod se koristi samo jednom  tjedno, a dodatna zanimljivost je da se nakon desetak minuta na oboljeli nokat može nanijeti kozmetički lak.
  • Ulje čajevca možeš pokušati nanijeti na zahvaćeni nokat dva puta dnevno, međutim nejasno je koliko dobro ovaj tretman djeluje. Nikada nemoj uzimati ulje čajevca na usta, jer može biti otrovno. Ipak, nejasno je koliko dobro ovaj tretman djeluje.
  • Antimikotici u kremama uglavnom su namijenjeni liječenju gljivičnih infekcija kože, a Fungilacset namijenjen je specijalno za nokte.

Lijekovi na recept

Ako gljivice na noktima ne nestanu korištenjem bezreceptnih kućnih tretmana, trebaš se javiti dermatologu. Za blažu infekciju obično se propisuje lak za nokte.

Za tešku infekciju, liječnik može dati recept za oralni lijek protiv gljivica koji u kombinaciji s Fungilacsetom daje odlične rezultate. Lijekovi na recept imaju i određene nuspojave te se uglavnom ne daju osobama s bolestima jetre ili srčanim problemima. Također ovi lijekovi mogu utjecati na druge lijekove kao što su antidepresivi i beta-blokatori.

Ostale metode

Laser se u svijetu i kod nas koristi kao metoda liječenja, ali laser ne djeluje direktno na gljivu, nego uništava oboljeli dio nokta. Zato unatoč terapiji laserom mora se provesti terapija lijekovima koji se uzimaju oralno, a takvo liječenje može potrajati od šest mjeseci do godine dana. Bez terapije antimikoticima nema jednostavnog izlječenja gljivične infekcije na noktu. Gljive na koži stopala ovisno o vrsti se također trebaju liječiti tabletama, ali u tom slučaju terapija traje kraće dva ili tri tjedna do mjesec i pol dana.

Uklanjanje noktiju. Ako drugi tretmani ne djeluju ili osoba trpi jaku bol, liječnik može predložiti uklanjanje zaraženog nokta. To omogućuje rast novog zdravog nokta, iako bi moglo proći više od godinu dana da se to dogodi.

Nakon što se riješiš infekcije, daj sve od sebe da izbjegneš ponovnu infekciju nokta. Dezinficiraj redovito pločice u kupaonici, nosi čiste čarape, na javnim mjestima hodaj u japankama.

Za gljivične infekcije noktiju (tzv. onihomikoze), potreban je drugačiji pristup liječenju od infekcija kože zbog građe noktiju i njihovog sporijeg rasta. Čest je slučaj da se preparati za liječenje moraju koristiti svaki dan, zbog čega se često od terapije i odustaje. Odustati od liječenja (ili ga uopće ni ne započeti!) nije dobro jer nokat dalje propada, a može doći i do komplikacija. FungilacSET ljekoviti lak za nokte kupuje se u ljekarnama bez recepta. FungilacSET nakon primjene stvara „zalihu” lijeka u noktu, koja se u njemu duže zadržava, zbog toga je FungilacSET moguće koristiti samo jednom tjedno umjesto svakodnevno. Nakon što se Fungilac osuši može se koristiti kozmetički lak.

Posjeti missZDRAVA.hr