Kratki vodič kroz SPF faktore

shutterstock
Većina nas zna da prije odlaska na more treba nabaviti kremu za sunčanje, dok oni iskusniji znaju da SPF treba uvijek imati pri ruci tijekom cijele godine kako bi se zaštitili dijelovi kože izloženi suncu.
Vidi originalni članak

Kreme za zaštitu od sunca dolaze u mnogo različitih faktora – od ulja s faktorom 15, do losiona s faktorom 50. Ključno je pravilno odrediti koji će faktor svakom članu vaše obitelji biti dovoljan za zaštitu i sprečavanje opeklina, ali i prevenciju nemelanomskog raka kože u budućnosti.

Prvo pravilo je uvijek odabrati kremu za zaštitu od sunca širokog spektra. To znači da vas štiti i od UVA i od UVB zraka. Kreme koje sadrže samo zaštitu od UVB zraka zaštitit će vas od opeklina, ali ne i od nakupljene radijacije sunca niti od rizika za nastanak nemelanomskog raka kože. Osim toga, UVA zrake odgovorne su za preuranjeno starenje kože, što je razlog više da ih uključite u svakodnevnu njegu izloženih dijelova tijela poput lica tijekom cijele godine.

Koliko god vam se niski faktori činili privlačnima jer obećavaju brže tamnjenje, dermatolozi preporučuju faktor 30 ili viši za učinkovitu zaštitu, dok svijetli tipovi kože koji lako “gore” i teško tamne zahtijevaju faktor 50+. Nijedan vas faktor neće zaštititi stopostotno, pa je zato važno pridržavati se pravila o izlaganju suncu, odnosno izbjegavati izravno izlaganje u doba dana kad je sunce najintenzivnije.

Mnoge se kreme i losioni hvale vodo otpornošću, no to ne znači da će ostati netaknuti na koži nakon dugog plivanja i znojenja. Kako biste bili sigurni, najbolje je ponovo nanijeti kremu za sunce svaka dva sata, a ako ste se nakon plivanja obrisali ručnikom, možete biti sigurni da ste obrisali i većinu kreme za sunčanje.

Svako izlaganje suncu koža pamti, a nakupljena radijacija UV zraka kroz godine jedan je od faktora za razvoj nemelanomskog raka kože. Najčešće se pojavljuje nakon 65. godine života, ali je njegova pojava moguća i u ranijoj dobi. Može izgledati kao neobična izraslina, ljuskava mrlja ili ranica koja ne zarasta – zato je važno svaku neobičnu promjenu na koži prijaviti svome liječniku ili dermatologu. Obratite pažnju na takve promjene na koži kod sebe i kod svojih najmilijih, posebno kod starijih članova obitelji, jer pravodobni početak terapije značajno doprinosi liječenju nemelanomskog raka kože.

Posjeti missZDRAVA.hr