Provjerene namirnice s kojima možeš ublažiti simptome rozaceje i dermatitisa

Guliver/Shutterstock
Znaš li da 3% ukupne težine tijela otpada na bakterije, a da ih samo na ljudskoj koži živi više od 500 vrsta? Među njima su i dobre bakterije, odgovorne za zaštitu organizma od loših bakterija i bolesti
Vidi originalni članak

Ljudsko tijelo dom je brojnim mikroorganizmima koji u njemu žive pritom ga ne oštećujući, a neki su od njih i bakterije, koje mogu biti dobre ili loše. Skupinu svih tih mikroorganizama koji žive na i u našem tijelu nazivamo mikrobiom, a najbrojniji su u našim crijevima i izrazito su važni za naše zdravlje

Naime, dobre bakterije pomažu u uspostavljanju ravnoteže u crijevima, bore se protiv loših bakterija te pomažu kod proljeva, zatvora, alergija, infekcija mokraćnog sustava, intolerancije na laktozu, kod iritabilnog crijeva, ponavljajućih vaginalnih upala kod žena, prevencije rasta štetnih bakterija uslijed stresa te kod zdravlja kože.

Depresija i anksioznost dolaze iz probave?

Prije 70 godina dva dermatologa, John Stokes i Donald Pillsbury, dovela su u pitanje povezanost gastrointestinalnog sustava s depresijom, anksioznošću i na kraju – kožom. Njihova istraživanja pokazala su da stres i prehrana s niskim udjelom vlakana mogu dovesti do disbalansa mikrobioma i omogućiti lošim bakterijama prevlast u organizmu. Zbog toga dolazi do otpuštanja toksina, koji uzrokuju upalne procese u tijelu i potiču stvaranje akni.

Premala raznolikost mikrobioma također dovodi do bakterijskog disbalansa, koji je prisutan kod kožnih bolesti kao što su dermatitis, akne ili rozaceja. Zdrav i raznolik kožni mikrobiom stimulira imunitet i tako aktivira regulaciju prekomjernog nastajanja loših bakterija.

Namirnice za zdravu kožu

Na akne i generalno zdravlje kože utječu faktori kao što su san, stres, hormoni i prehrana. Pokazalo se da određeni mliječni proizvodi i hrana s visokim glikemijskim indeksom (npr. bijeli kruh, riža, gazirani sokovi i slatkiši) mogu pogoršati stanje kože i hraniti loše bakterije, dok hrana bogata vitaminima, mineralima, proteinima, vlaknima, dobrim bakterijama i zdravim mastima pomaže u suzbijanju akni tako što smanjuje upalne procese u organizmu.

Kako bi unijela potrebne vitamine i minerale, biraj namirnice bogate selenom i cinkom, a to su orašasti plodovi, sjemenke, voće, povrće, meso i grahorice. Ove namirnice bogate su antioksidansima te jačaju imunitet i smanjuju upalne procese u organizmu.

Također je važno razlikovati mliječne proizvode, koje treba izbjegavati, od bakterija mliječnih kiselina, koje izrazito povoljno djeluju na organizam. Ove su bakterije tzv. dobre bakterije i nalaze se u većini fermentiranih proizvoda, a njihov su najbolji izvor - kiseli kupus i ostalo ukiseljeno povrće, kefir, jogurt, a može ih se pronaći i u sve popularnijem fermentiranom napitku kombuchi.

Dobre bakterije u obliku praška, kapsula, tableta...

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, dobre bakterije su živi mikroorganizmi koji, primijenjeni u adekvatnoj količini, imaju povoljne učinke na zdravlje domaćina. Osim u prehrani, možemo ih pronaći i u obliku dodataka prehrani.

Danas na tržištu postoji paleta pripravaka koji sadrže odabrane kombinacije dobrih bakterija u obliku prašaka, kapsula, tableta te u tekućem obliku, a razlikuju se po tehnološkom procesu obrade dobrih bakterija. Idealni su proizvodi kod kojih dobre bakterije mogu preživjeti prolazak kroz probavni sustav, a to se može osigurati krioprotekcijom bakterija polimerima te polisaharidima prije procesa smrzavanja. Ovakav štit optimalno čuva bakterije tijekom obrade i tijekom izlaganja želučanim sokovima i žučnim solima. Zbog toga je dobro uključiti neki od pripravaka kao dodatak prehrani te konzumirati namirnice bogate dobrim bakterijama.

Liječenja akni koja uključuju i konzumaciju dobrih bakterija pokazala su se uspješnijima nego ona bez njih. Zbog toga je dobro uključiti neki od pripravaka kao dodatak prehrani te konzumirati namirnice bogate dobrim bakterijama.

Kako bi bila sigurna da su tvoja crijeva u ravnoteži, odaberi Lactocare - dodatak prehrani koji sadrži samo pažljivo odabrane kombinacije dobrih bakterija za ciljanu primjenu.
Posjeti missZDRAVA.hr