Revolucija u liječenju raka! Svim pacijentima se povukao tumor

shutterstock
Vjerujem da se ovo prvi put dogodilo u povijesti raka, rekao je za New York Times medicinski onkolog Luis Diaz Jr. iz bolnice Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK), stariji autor nove studije objavljene u znanstvenom časopisu The New England Journal of Medicine nakon što je Šestomjesečna anti – PD-1 terapija uzrokovala kompletnu remisiju karcinoma rektuma kod svih 12 pacijenata podvrgnutih tretmanu.
Vidi originalni članak

Dvanaest pacijenata oboljelih od raka rektuma liječeno je lijekom dostarlimabom (razotkriva stanice raka tako što omogućuje imunološkom sustavu da ih prepozna i uništi) te je došlo do potpunog povlačenja raka. Svih 12 pacijenata imalo je tumore s genetskim mutacijama zvanim nedostatak popravka neusklađenosti (MMRd).

Pacijenti s takvim tumorima obično manje reagiraju na kemoterapiju i zračenje, što povećava potrebu za kirurškim uklanjanjem tumora. Standardni tretman raka debelog crijeva kirurškim zahvatom, zračenjem i kemoterapijom može biti posebno težak za ljude zbog lokacije tumora. Pacijenti uključeni u ovo ispitivanje dosad su potpuno izbjegli kirurške postupke i s njima povezane nuspojave. Šest mjeseci nakon terapije dostarlimabom svih 12 pacijenata više nije imalo tumore koji bi se mogli vidjeti putem magnetske rezonance, endoskopije i biopsije. 

Studija još nije gotova i ovo su preliminarnim rezultati. Otprilike tri četvrtine od 12 pacijenata do sada je imalo blage ili umjerene nuspojave od uzimanja lijeka; uključujući osip, svrbež, umor i mučninu, ali ni jednom od njih se nije vratio rak. Pacijente su u prosjeku pratili godinu dana, a neki su u remisiji već dvije godine. Ispitivanje bi ukupno trebalo uključivati 30 pacijenata kako bi se pokazalo je li lijek u potpunosti siguran i učinkovit. "Do tada trebamo gledati na ove rezultate s optimizmom, ali i oprezom",  rekla je onkologinja Hanna K. Sanoff sa Sveučilišta North Carolina.

Glumičin suprug prebolio je rak grla Marcia Cross otkrila mogući uzrok zbog kojeg je dobila rak anusa

Simptomi rektalnog raka

Rak anusa javlja se na analnom kanalu (kratkoj cijevi gdje stolica izlazi iz crijeva). Od raka anusa češće obolijevaju žene te osobe starije od 60 godina. Rizik od obolijevanja imaju osobe inficirane humanim papiloma virusom (HPV) ili HIV-om, pušači i osobe oslabljenog imuniteta. U nekim slučajevima nema simptoma raka anusa, ali lagano krvarenje koje je obično prvi znak bolesti najčešće se protumači kao znak da osoba ima hemoroide. Osim laganog krvarenja postoji još nekoliko simptoma koji mogu upućivati na rak anusa, prema Američkom društvu za rak:

  • Rektalno krvarenje
  • Rektalni svrbež
  • Izraslinu na analnom otvoru
  • Bol ili osjećaj punoće u analnom području
  • Promjene u pražnjenju crijeva
  • Iscjedak iz analnog područja
  • Natečeni limfni čvorovi u području analnog ili preponskog područja

Neke stvari treba otkriti na vrijeme - rak dojke jedna je od njih. Zato klikni na link i tvoja prijateljica i ti, ili tvoj partner i ti, možete dati #pinkypromiss da ćete se podsjećati na redoviti samopregled. Svjetski nagrađivan projekt #pinkypromiss ove godine provodimo u suradnji s Croatia osiguranjem s ciljem da podsjetimo na važnost samopregleda i pregleda dojki.

Posjeti missZDRAVA.hr