Kako odabrati najbolju metodu liječenja sezonskih alergija?

shutterstock
Svake godine se povećava broj osoba s dijagnosticiranim alergijama. U zadnjih nekoliko godina radi se na poboljšanju dijagnostike, odnosno testova koji vrlo brzo mogu otkriti alergiju na neki od alergena, a dobro postavljen dijagnoza preduvjet je uspješnom liječenju, odnosno kontroliranje simptoma alergije kao što su svrbež nosa i očiju, kihanje, curenje nosa.
Vidi originalni članak

Kao bi se pravovremeno krenulo s liječenjem alergije, ključno je otkriti na što je točno osoba alergična. S tim ciljem najčešće se primjenjuje kožni alergološki test. Riječ je o jednostavnoj, brzoj i bezbolnoj dijagnostičkoj metodi kod koje se kapljice određenih alergena, obično njih desetak, nanose na podlakticu i laganim ubodom unose pod kožu. Po reakcijama na koži se već nakon 15-ak minuta vrlo pouzdano određuje tip i intenzitet alergije. Kad osoba dozna na što je alergična može se pripremiti za sezonu alergije i poduzeti sve što je potrebno kako bi prevenirala pojavu neugodnih simptoma.

Suvremene dijagnostičke metode mogu otkriti alergiju i prije pojave prvih simptoma

Mr.sc. Silvana Mišković, dr.med. iz poliklinike Analiza objašnjava kako su se dijagnostičke metode za otkrivanje alergena značajno unaprijedile: "Mi jedini u Hrvatskoj u našoj poliklinici imamo dijagnostički test na 295 alergena iz jednog uzorka koji je toliko osjetljiv da se povećane vrijednosti IgE mogu naci dvije godine prije pojave prvih simptoma. Test obuhvaća 295 komponenti u jednom testu: 117 alergena te 178 alergene molekule. Ovim testom izbjegnute su križne reaktivnosti, koje predstavljaju veliki problem u dijagnostici alergija."

 
 

Pored standardnih lijekova uvodi se i liječenje svjetlom

Sezonske alergije se javljaju periodički u trajanju od par mjeseci vezano uz pojavljivanje peludi trava, drveća i korova u zraku. Najčešći oblik je peludna hunjavica ili sezonski alergijski rinitis. Alergije se ne mogu izliječiti, ali se postojećim lijekovima simptomi mogu ublažiti ili čak u potpunosti ukloniti.

Dr. Mišković, otkriva postoje li neke nove metode liječenja sezonskih alergija ili neki novi lijekovi koji su se pokazali dobrima i ako da koji su: "U terapiji sezonskih alergija koriste se antihistaminici u tabletama ili u obliku sirupa za djecu, kortikosteroidi, antagonisti leukotrienskih receptora i imunoterapija. U novije vrijeme u suradnji alergologa i otorinolaringologa u terapiju alergijskog rinitisa uvodi se i liječenje foto-bioterapijom pri kojoj se uz pomoć posebnih uređaja koristi mješavina svjetlosti vidljive i ultraljubičaste valne duljine, a aplicira se na nosnu sluznicu bez nuspojava."

Pogledaj peludni kalendar i peludne prognoze kako bi se bolje zaštitila od alergije

Neki pacijenti podvrgavaju se imunoterapiji

Dr. Mišković objašnjava da se liječenje alergijskih bolesti temelji se na edukaciji bolesnika, izbjegavanju izloženosti alergenu, farmakoterapiji te specifičnoj imunoterapiji. "U liječenju sezonskih alergija upotrebljavaju se različiti lijekovi u obliku tableta, kapi ili sprejeva za nos. Najčešće propisivani lijekovi su antihistaminici II generacije kod kojih je potpuno umanjeno sedativno djelovanje (pospanost).

Kod težih oblika alergijskih bolesti primjenjuju se kortikosteroidi za lokalnu intranazalnu primjenu ili u obliku tableta. Kortikosteroidi se mogu ovisno o odluci liječnika primijeniti samostalno ili u kombinaciji s antihistaminicima. Kod određenog dijela bolesnika kod kojih je utvrđena alergijska reakcija na manji broj alergena može se provesti i imunoterapija ili hiposenzibilizacija. To je postupak tijekom kojeg se dobro standardizirani alergen na kojeg je dokazana preosjetljivost unosi u organizam (subkutano/ sublingvalno; pod kožu ili pod jezik) u postepeno rastućim dozama prema dogovorenom protokolu", objasnila je liječnica.

 

 

Posjeti missZDRAVA.hr