Kada s čim i koliko često treba čistiti mobitel dok traje koronavirus

shutterstock
Za vrijeme pandemije koronavirusom važno je očistiti površine koje često dodiruješ, a jedna od tih površina je zaslon mobitela. Najlakše ih je očistiti dezinfekcijskim maramicama, ako ih imaš, ali prvo provjeri upute proizvođača o održavanju mobitela. Učestalost čišćenja prilagodi navikama i mogućem izlaganju virusu.
Vidi originalni članak

Zbog izbijanja koronavirusa posvećena je velika pažnja preventivnim akcijama poput pranja ruku, boravka kod kuće i čišćenja površina koje često dodirujemo. Ali u svemu tome lako se zanemari jedna vrsta površine, a to su mobiteli ili njihove futrole.

"Zasloni osjetljivi na dodir na mobilnim telefonima čest su izvor mikroba koji se mogu unijeti u naš osobni prostor. Studije su pokazale  da mobiteli mogu biti nositelji mikrobioloških oblika života, uključujući bakterije, viruse i gljivice", rekao je dr. David Westenberg, izvanredni profesor bioloških znanosti na Sveučilištu za znanost i tehnologiju u Missouriju za Healthline.

Iako su mnogi od njih bezopasni, prema Westenbergu postoje i organizmi koji uzrokuju bolesti poput virusa SARS-CoV-2 koji mogu preživjeti na površinama dovoljno dugo da se prenesu na osobu.

Pročelnica Katedre za infektologiju Medicinskog fakulteta Jesu li oni koji su ozdravili od koronavirusa postali otporni otkriva infektologinja Adriana Vince

Ako se ruke redovito peru je li nužno čistiti i mobitel?

Westenberg je rekao kada bi ljudi oprali ruke prije nego što dodirnu svoje uređaje, to bi obično bilo dovoljno da se spriječi prijenos virusa dodirom. "Međutim, toliko često dodirujemo mobitele da bi pranje ruku prije svakog kontakta bilo krajnje nepraktično. Prema istraživanju kompanije dscout iz 2019. godine, prosječna osoba dodirne mobitel 2.617 puta dnevno. U svjetlu te činjenice, Westenberg je rekao da čišćenje (brisanje) mobitela treba biti dio svakodnevne rutine.
 

Kako očistiti mobitel?

Prije svega, potrebno se informirati na web stranici proizvođača telefona ili futrole za bilo kakve posebne upute o čišćenju mobitela. 
Mnogi proizvođači, uključujući Apple, dali su preporuke zbog pandemije COVID-19.

Iako se određene upute mogu razlikovati ovisno o marki uređaja, Apple za svoje proizvode savjetuje sljedeće:

  • Koristi samo meku krpu koja ne ostavlja dlake.
  • Izbjegavaj prekomjerno brisanje.
  • Isključi napajanje i kablove.
  • Tekućinu drži dalje od uređaja.
  • Spriječi da vlaga uđe u bilo koji otvor.
  • Izbjegavaj aerosolne sprejeve, izbjeljivače i abrazive.
  • Izbjegavaj prskanje sredstava za čišćenje izravno na uređaj.

Apple preporučuje upotrebu 70-postotnih maramica s izopropilnim alkoholom ili dezinfekcijskih maramica za brisanje svih tvrdih neporoznih površina. Međutim, napominju da ih treba izbjegavati koristiti na koži ili tkanini kako bi se spriječila oštećenja. Treba izbjegavati upotrebu izbjeljivača na bazi klora jer može oštetiti mobitel. Westenberg je nadalje predložio da će držanje telefona u zatvorenoj futroli olakšati brisanje dezinfekcijskim maramicama.

Ako ga imaš nazovi liječnika Jedan rijedak simptom koji može upućivati na koronavirus

Koliko često treba čistiti telefon?

Prema Schaffneru, najvjerojatniji način na koji bi uređaj bio kontaminiran visokom razinom virusa jest da netko kihne ili kašlje u blizini. "Mikroskopske kapljice koje sadrže virus tada bi se mogle naseliti na telefon", objasnio je. Dakle, ako si bila u blizini nekoga tko kašlje ili kiše, bilo bi dobro očistiti telefon. Pored toga, prema Westenbergu, bilo bi dobro čistiti telefon "redovito", iako ne nužno svaki put kada ga dodirneš.

Što se tiče učestalosti, to ovisi o tvojim navika, rekao je Westenberg. "Ako često pereš ruke, zaslon bi trebala čistiti rjeđe, možda jednom ili dva puta dnevno. Ako odlažeš telefon na potencijalno kontaminiranu površinu, ne pereš često ruke onda ga treba čistiti češće", rekao je.

Schaffner je rekao kako smatra da je važno naglasiti da, osim ako nisi u kući s nekim tko ima SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID-19, malo je vjerojatno da je tvoj telefon kontaminiran virusom. "Mislim da nema razloga da čistiš telefon više od jednom dnevno", rekao je, osim ako nije potencijalno izložen virusu.

 

 

Posjeti missZDRAVA.hr