Gljivične infekcije noktiju – pomoći si kako? Lako(m)!

shutterstock
Gljivice su mikroorganizmi koji žive posvuda oko nas, ali i u nama. O tome hoće li nam gljivice prouzročiti neki štetni učinak (ili nam neće uopće štetiti) ovisi o vrsti gljivice i mjestu na kojem se nalazi, kao i mjestu na koje mogu doprijeti.
Vidi originalni članak

Jedne od najčešćih gljivičnih infekcija koje po nekim procjenama zahvaćaju i do 25% ljudi su gljivične infekcije noktiju – takozvane onihomikoze. Česte su i infekcije kože, posebice kože stopala i kože oko prstiju. Međutim, gljivične infekcije kože i noktiju se razlikuju i zbog toga ih se treba na drugačije načine liječiti. Za početak, razlika je u građi noktiju i kože. Nokti su puno deblji, tvrđi i nepropusniji, napravljeni od više slojeva bjelančevine keratina. Njihov početak je u takozvanom matriksu, „korijenu“ nokta koji izvire ispod kože. Zbog različitosti u građi, potrebno je odabrati i pravi oblik preparata koji se nanose.

Kako ih prepoznati? Ukoliko primijetite bilo kakve čudne promjene na noktima, npr. promjene boje u žućkastu, bjelkastu ili smeđu, promjene u građi poput lomljenja nokta, ljuskanja ili propadanja, postoji mogućnost da imate gljivičnu infekciju noktiju. U tom je slučaju najbolje uputiti se u ljekarnu po savjet ljekarnika koji vam može pomoći u odabiru najboljeg rješenja za vas. Terapija je nažalost dugotrajna i mukotrpna, može potrajati od 6 do 9 mjeseci za nokte na rukama te od 9 do 12 mjeseci za nokte na nogama, no važno je započeti, a nakon toga ustrajati i ne odustajati.

Na hrvatskom tržištu je dostupan velik broj različitih terapeutskih mogućnosti za problem gljivičnih infekcija noktiju. Dolaze u različitim oblicima – otopine, kreme, losioni, olovke… Ali koji oblik izabrati? Moguće je pristupiti problemu gljivičnih infekcija noktiju na elegantan način. Kako? Lako(m) - lijekovi u obliku laka su posebno pogodni za korištenje. 

Upravo lijek FungilacSET, iz hrvatske kompanije Jadran-galenski laboratorij, dolazi u obliku ljekovitog laka za nokte. FungilacSET sadrži aktivnu tvar amorolfin koja djeluje na široki spektar gljivica koje mogu prouzročiti infekcije noktiju na način da im zaustavlja rast i širenje te ih ubija. 

FungilacSET se nanosi samo jednom tjedno, upravo zbog oblika laka koji dublje prodire u nokat nakon nanošenja, a nakon sušenja se lijek zadržava u noktu. Zato svakako možete izabrati jedan dan u tjednu (možda ga dodati u nedjeljni ritual pripreme za novi radni tjedan?) i rezervirati za ga liječenje zaraženih noktiju.

Osim praktične primjene jedanput tjedno, slobodno možete lakirati nokte svojim omiljenim lakom za nokte u boji. Kozmetički lak neće utjecati na djelovanje amorolfina pa tako svoj problem s gljivičnim infekcijom noktiju možete elegantno prekriti. Sezona sandala i otvorene obuće svakako može započeti!

FungilacSET dolazi u pakiranju s 10 aplikatora koji se mogu ponovno koristiti nakon primjene lijeka, dovoljno ih je počistiti alkoholom i osušiti.

FungilacSET je dostupan bez recepta u ljekarnama diljem Hrvatske te ga za liječenje gljivičnih infekcija noktiju mogu koristiti sve odrasle osobe, a posebice je pogodan za sportaše, starije osobe te osobe s bolestima poput dijabetesa i psorijaze.

Posjeti missZDRAVA.hr