Funkcionalna medicina koristi 'detektivske' metode u traganju za uzrokom bolesti

Privatna arhiva Sandra Krstev Barać, nutricionistica
Osnovna postavka funkcionalne medicine je otkriti zašto i kako je došlo do razvoja bolesti te potaknuti poboljšanje djelovanjem na korijenske uzroke pritom promatrajući tijelo kao cjelinu, a ne skup individualnih organa. Nutricionistica Sandra Krstev Barać, okrenula se funkcionalnoj medicini kako bi pomogla ljudima.
Vidi originalni članak

Sandra Krstev Barać, studirala je nutricionizam na zagrebačkom Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, nakon studija više od 10 godina radila je u Vitaminoteci, tvrtki za savjetovanje u nutricionizmu. Sandra kaže da joj je rad u Vitaminoteci omogućio razvoj kompetencija iz različitih segmenata nutricionizma: od izrade individualnih planova prehrane, do nutricionističkog konzaltinga za farmaceutsku i prehrambenu industriju i edukacije struke o važnosti pravilne prehrane i suplementacije. Važan dio njezine karijere rad je s medijima pa je tako bila izvršna urednica nutricionističkog portala – Vitamini.hr te suradnica i kolumnistica na nekoliko uglednih portala.

Sandru je taj posao dugo ispunjavao, a onda je u jednom trenutku shvatila da je vrijeme za sljedeći korak. kako se i sama suočila sa zdravstvenim problemima, nije htjela samo maskirati simptome tabletama, već iskorijeniti uzrok i to na prirodan način. Tako je u njezin život ušla Funkcionalna medicina - holistički pristup zdravlju koji u fokusu ima osobu, a ne simptome i čiji je cilj pronaći i otkloniti uzrok stanja i bolesti. Sandra se zagrijala za tu granu medicinu te je 2019. godine upisala američki Institut za funkcionalnu medicinu gdje se trenutno educira kako bi postala certificirani praktičar funkcionalne medicine. U želji da svoja znanja i iskustva podijeli  s javnošću pokrenula je i blog Funkcionalnamedicina.com. Sandra Krstev Barać pisat će kolumne za missZDRAVU u kojima će prenositi zainteresiranima znanstveno dokazana znanja i mogućnosti tretiranja kroničnih bolesti i stanja poput autoimunih poremećaja, probavnih tegoba, dermatoloških stanja, endokrinoloških stanja i ženskih tegoba, neuroloških bolesti, bolesti srca i krvnih žila te karcinoma, za koje konvencionalna medicina nema pravog odgovora. Sandra istovremeno radi s klijentima koji žele na prirodan i neškodljiv način iskorijeniti uzrok svojih tegoba i tako trajno poboljšati zdravlje.

Pospanost, bezvoljnost, depresija Simptomi Hashimoto sindroma i kako prirodno uravnotežiti hormone

mZ: Što je funkcionalna medicina, koja je njezina metodologija i kako izgleda tretman?

Nema sumnje, konvencionalna medicina je nezamjenjiva kod akutnih stanja i infekcija, no u slučaju kroničnih bolesti (s kojima svakodnevno bitku vodi sve više osoba) puko otklanjanje simptoma, bez da se tretira uzrok stanja, ne daje dugoročne rezultate. Upravo kao odgovor na ograničeni i redukcionistički pristup tradicionalne medicine, razvila se funkcionalna medicina koja zdravlju pristupa na holistički način. Osnovna postavka funkcionalne medicine je otkriti zašto i kako je došlo do razvoja bolesti te potaknuti poboljšanje djelovanjem na korijenske uzroke pritom promatrajući tijelo kao cjelinu, a ne skup individualnih organa i medicinskih specijalnosti.

Riječ je o pravom detektivskom istraživanju, no tek kada praktičar funkcionalne medicine otkrije uzrok stanja i bolesti započinje pravi posao. Tako, otkrivši uzrok, praktičari funkcionalne medicine u suradnji s klijentom rade na njegovom otklanjanju i to pomoću prilagođene i terapijske prehrane, kombiniranja dodataka prehrani i ljekovitog bilja čije je djelovanje dokazano znanstvenim studijama, adekvatne tjelovježbe, tehnika upravljanja stresom te upotrebi lijekova ukoliko za time postoji potreba.

Cijeli proces nerijetko traje mjesecima, dakle svakako ne govorimo o brzom rješenju. No, kronične bolesti se same po sebi dugo razvijaju, i njihovom nastanku uvijek prethodi dugotrajno razdoblje smanjenje funkcije jednog ili više tjelesnih sustava zbog čega je nerealno očekivati brza rješenja. Sam rad s klijentom obuhvaća nekoliko tretmana, počinje se naravno s uzimanjem detaljne anamneze, pregledom nalaza i eventualnim prijedlogom dodatnih testova na temelju čega se kreira individualni protokol, koji se kako napredujemo prilagođava. Iako je neka poboljšanja moguće vidjeti već nakon prvog dolaska, u prosjeku je potrebno oko tri druženja da nađemo najbolji put do iscjeljenja.

mZ: Koji je stav medicinske struke o funkcionalnoj medicini?

Funkcionalna medicina, u stvari, predstavlja sinergiju medicinske struke i komplementarne i alternativne medicine. Iako smo daleko od toga da postane mainstream, veseli činjenica što u SAD-u , od kuda funkcionalna medicina i potječe, sve se više liječnika  odlučuje školovati za ovakav modalitet terapije. Štoviše, najveći postotak stručnjaka u području funkcionalne medicine čine upravo liječnici, a slijede ih nutricionisti, medicinske sestre i farmaceuti. Kod nas je razvoj funkcionalne medicine tek u počecima no duboko vjerujem da ima svijetlu budućnost.

mZ: Gdje se FM prakticira i gdje se educira za to područje?

Trenutno je funkcionalna medicina hit u SAD -u, od kuda se proširila na zapadnu Europu, Australiju i ostatak svijeta. U Hrvatskoj je cijeli koncept u začecima, ali interesa ima, i to sve više. Edukaciju je moguće provesti na nekoliko američkih škola, a Institut za funkcionalnu medicinu, gdje se trenutno educiram, je jedan od najprestižnijih. Cijeli proces je zahtjevan, ali edukaciju je u potpunosti moguće odraditi online, što olakšava stvar. Da bi se postao certificirani praktičar funkcionalne medicine potrebno je odslušati 7 modula, odraditi prikaz slučaja i položiti ispit. Ispit se inače, polaže ponovno svakih 10 godina jer je područje dinamično pa je potrebno biti konstanto u tijeku.

mZ: kako bi se postavila dijagnoza važno je da pacijent napravi određene testove. Koji su to testovi i gdje se mogu napraviti?

U otkrivanju uzroka bolesti koriste se standardni laboratorijski testovi iz krvi, sline, urina i stolice, a po potrebi i testovi specifični za funkcionalnu medicinu, te razni alati koji ulaze u dubinu neravnoteže. Klijent dolazi sa svim nalazima koje je prikupio od drugih specijalista, a samo ukoliko za to postoji potreba mu predlažem da napravimo i funkcionalne testove, koji inače nisu standardno dostupni. Surađujem s dva internacionalna laboratorija gdje su ti testovi dostupni, klijent ih napravi kod kuće te ih šaljem na analizu izvan Hrvatske. Postoji mogućnost da se ti testovi naprave i u Hrvatskoj, iako nisu dio osnovnih zdravstvenih pretraga iznimno su korisni u otkrivanju uzroka problema.

čišćenje jetre vodom i čajem Je li detoks jetre uopće moguć i djeluju li dodaci prehrani?

mZ: Koje indikacije najbolje tretira funkcionalna medicina, a kod kojih ne daje nikakve rezultate (ako ima takvih)?

Najčešća stanja i bolesti koja se mogu olakšati pomoću funkcionalne medicine uključuju

  • Autoimune bolesti poput reumatoidnog artritisa, sistemskog eritemskog lupusa, Hashimotove bolesti, Sjögrenov sindroma i sl.
  • Hormonalne poremećaje uključujući bolesti štitnjače (osobito subklinička hipotireoza), iscrpljenost nadbubrežnih žlijezda i sindrom kroničnog umora, PMS , PCOS, dismenoreja, endometrioza, simptomi menopauze
  • Probavna stanja poput sindroma iritabilnog crijeva, gastritisa, refluksa, meteorizma, sindroma bakterijskog prerastanja tankog crijeva (SIBO)
  • Neurološka stanja poput anksioznosti i depresije
  • Bolesti kože poput dermatitisa, ekcema i psorijaze
  • Prekomjernu tjelesnu masa i debljinu
  • Kandidijaze
  • Kronične infekcije poput Lajmske bolesti ili infekcije Epstein- Barr virusom
  • Alergije, migrene, kronični sinusitis i sl.

Osim toga, svi koji su zainteresirani za prevenciju nastanka kroničnih bolesti, optimiziranje zdravlja i postizanje visoke kvalitete života mogu profitirati savjetovanjem s praktičarem funkcionalne medicine. Kod akutnih infekcija i trauma, najbolje je ipak potražiti pomoć konvencionalne medicine.

mZ: što klijent/pacijent treba poduzeti da bi tretman bio uspješan?

Klijent svakako treba biti motiviran i spreman na dugotrajno promjene prehrambenih navika, uzimanje ciljanih dodatka prehrani i općenitu promjenu životnog stila. Ovdje ne govorimo o brzom rješenju, no iz iskustva potvrđujem da su osobe kojima je kvaliteta života godinama narušena zbog kroničnih tegoba iznimno disciplinirane u pridržavanju predloženog protokola iscjeljenja, tim više kada vide značajno poboljšanje simptoma za koje im tradicionalna medicina nije pružila zadovoljavajuće rješenje.

mZ: Dobiju li klijenti preporuke za suplemente ili lijekove i ako da od kuda ih nabavljaš?

Dodaci prehrani svakako čine važan dio protokola. Za sada ne distribuiram dodatke prehrani, već predlažem njihovu primjenu i doziranje, a klijent ih kupuje u ljekarni. Kako nisam liječnik ne prepisujem lijekove, no u planu je suradnja s liječnicima kako bi se, ukoliko za to postoji potreba, mogli prepisati lijekovi. Inače, u funkcionalnoj medicini se medikamenti koriste samo toliko dok se ne uspostavi dovoljno dobra situacija da se nastavi prirodnim putem.

mZ: Nadopunjuju li se funkcionalna medicina i nutricionizam kako?

Mogu reći da nutricionizam čini oko 80 % funkcionalne medicine i zbog toga sam se u nju i „zaljubila“. To i ne čudi jer znamo da su brojna kronična stanja i tegobe snažno povezani s našom prehranom, okolinom i načinom života pa je jasno da se rješenje krije u modifikaciji prehrane, ali i životnog stila. Temeljna snaga funkcionalnog nutricionizma je što proučava molekularne mehanizme koji dovode do nastanka raznih kroničnih bolesti te na temelju toga razvija ciljane protokole temeljene na personaliziranoj prehrani i dodacima prehrani, a sve u svrhu povrata zdravlja. Drugim riječima, funkcionalni nutricionizam nastoji „zaroniti dublje“ kako bi se utvrdio uzrok tegoba i riješio u korijenu.

Posjeti missZDRAVA.hr