Biljni lijekovi za zdravu prostatu i iritabilni muški sindrom

Prostata, žlijezda veličine i oblika kestena, smještena je ispod mokraćnog mjehura i obavija početni dio mokraćne cijevi. Nakon četrdesete godine, stanice se počinju umnožavati i prostata se povećava kod 15 posto muškaraca, a u starijoj životnoj dobi tj. nakon 60-e, povećanu prostatu ima i do 80 posto muškaraca.
Vidi originalni članak

HYPERTROPHIA PROSTATE je dobroćudno i ujednačeno povećanje prostate, ujedno i najčešća bolest te žlijezde. ADENOMA PROSTATE je čvorasto povećanje, a i jedna i druga dijagnoza mogu prostatu dovesti i do veličine marelice. Zbog povećanja i pritiska oko mokraćne cijevi javljaju se neugodne smetnje koje ujedno i umanjuje kvalitetu života. Mokraćna cijev je sužena, mokrenje je otežano, uz slab mlaz i nedovoljno pražnjenje mokraćnog mjehura. Zbog zaostajanja mokraće u mjehuru, razvija se i sekundarna bakterijska infekcija koja s vremenom prelazi u kronične upale, bolove i smetnje.

Terapija traje 5 do 12 mjeseci

Mokrenje je češće noću pa se oboljeli moraju ustati i dva do četiri puta noću kako bi mokrili što naravno izaziva neispavanost i kroničan umor zbog prekidanja sna. U krajnjoj fazi više nije moguće aktivno mokriti, urin izlazi kapi po kap i tada je potrebna operacija. U prehrani treba izbjegavati jako začinjenu hranu, masnoće životinjskog porijekla, kisela vina, konzervirane i suhomesnate proizvode. Preventivno bi trebalo uvesti i dodatne mjere opreza: izbjegavati preusku odjeću, ne sjediti na hladnom, ne voziti bicikl, ne hodati bos, smanjiti unos alkohola, kofeina i nikotina te navečer ne uzimati previse tekućine, naročito nakon večere.

Priroda nam je podarila odlično ljekovito bilje s kojim možemo prevenirati i liječiti benigno povećanje prostate. Ništa ne ide preko noći, pa tako i terapija čajem i biljnim kapima treba trajati najmanje 5-12 mjeseci. Moji pacijenti najčešće kažu kako se jako, jako dobro osjećaju nakon četiri mjeseca korištenja čaja i tinkture.

Čaj za prostatu

Rp/ preslica ili breza ili ivanje cvijeće djeluju kao diuretici, za bolje mokrenje, šipak također djeluje kao diuretik, bogat C vitaminom, kopriva korijen ili list pojačava protok mokraće, ima protuupalno djelovanje, dok žutika vraća metabolizam stanica prostate u normalu pa se sporije umnožavaju,a pomaže i protiv E.coli, borovica djeluje protuupalno, dezinficirajuće protiv bakterija i kamilica koja ima protuupalno i diuretsko djelovanje.

Dvije žlice od mješavine preliti litrom kipuće vode, procijediti nakon pola sata i popiti malo po malo kroz cijeli dan. Netko će si možda kuhati i čaj od peršina ili celera i to je u redu. Ujedno se preporučuje listiće celera i peršina nasjeckati i svježe posuti po juhama, varivu ili nekom sendviču. Preporučuje se grickati bučine sjemenke ili sjemenke suncokreta zbog cinka i vitamina E koji blagotvorno djeluju na prostatu ( a to znači i bučino ulje za salatu). Uz čaj je potrebno uzimati i kapi za prostatu, na bazi koprive, žutike, zečjeg trna u dozi 50-150 kapljica dnevno. Mogu se provoditi i tzv. Kegelove vježbe - vježbe stiskanja mišića dna zdjelice koje se provode tri do pet puta dnevno.

S propadanjem žljezdanog tkiva koje zamjenjuje vezivno tkivo, već smo rekli, prostata se povećava i s godinama polako gubi "ritam". Muški organi u andropauzi za razliku od ženskih polako gube ritam tako da i u sedmom desetljeću života muškarac ima oko 70 posto aktivnih spermija.

Muškarci u klimakteriju

No godine i zajedno s njima hormonalne promjene, a i sve veći stres u životu i radu i kod muškog spola mogu uzrokovati nešto kao PMS. Stručnjaci to zovu IMS tj. iritabilni muški sindrom ( taj su sindrom sigurno osmislili muškarci, jer zašto i oni ne bi imali neki sindrom kao i žene?) Dakle, mogu biti osjetljiviji, umorniji, plačljiviji, mogu postati zaboravni, dobiti na tjelesnoj težini, češće se buditi noću ili prorijediti spolne odnose. Osim pada spolne moći, muškarce u klimakteriju muči i gubitak kose i dlaka te smanjenje mišićne mase. Sve su to znakovi laganog i postepenog gubitka testosterona, znak ulaska u andropauzu tj. muški klimakterij. U fitoterapiji i tu možemo pomoći sa sljedećim biljkama: valerijana, hmelj, matičnjak, kamilica, bosiljak- dakle biljke za smirenje, protiv stresa i za kvalitetniji san.

Dobar biljni šampon i losion za kosu, za bolju prokrvljenost vlasišta i jačanje korijena kose, s kojim ćemo usporiti nagli gubitak kose. Ujedno bih preporučila i čaj, neku vrstu mješavine ljekovitog bilja i za prostatu i za klimakterij te tinkturu od frangule, koprive, đumbira i maslačka za bolji metabolizam i mršavljenje. Svakako izbjegavaj predugo sjedenje i tople kupke (griju se testisi) i uživaj, u sexu, ali sa svojom partnericom/partnerom. Prilikom odnosa s nepoznatom partnericom obavezno koristi kondom i jednom godišnje nakon 50. godine obavi preventivni pregled prostate.

Živimo i uživajmo, ali pametno!

Posjeti missZDRAVA.hr