Čudotvorni neven liječi manje opekline i ubode komaraca

Thinkstock
Iz narodne su medicine poznate vanjska i unutarnja upotreba nevena. Pripravci od nevena se upotrebljavamo za dezinfekciju, za rane koje sporo zacjeljuju, kod ožiljaka nakon operacije, kod dekubitusa, kroničnih kožnih upala, lakših opeklina i ozeblina.
Vidi originalni članak

Uz to su pripravci važni za njegu dojenčadi, njegu suhe kože, ispucale usnice, suhe ekceme, kod upala usne šupljine i ždrijela (stomatitis, faringitis) i kod uboda insekata. Kod djece neven upotrebljavamo samo za njegu i liječenje kože te kod upala u usnoj šupljini. Dojenčad i mala djeca čija koža sa svim funkcijama nije još u potpunosti razvijena, te djeca s osjetljivom kožom dobro podnose neven.

Oblog od nevena

Pripremimo ga s čajem, tinkturom, uljnim ekstraktom ili svježim cvjetovima. Platnenu krpu namočenu u mlaki čaj stavimo na rane koje sporo zacjeljuju i pričvrstimo je. Oblog više puta dnevno mijenjamo. Upotrebljavamo ga i kod oteklina od uboda insekata, posebno osa. Odmah nakon uboda napravimo oblog sa svježim zgnječenim cvjetovima ili tinkturom. Dok ne pripremimo oblog, hladimo kožu onim što imamo pri ruci: hladnom vodom, lukom, izrezanom jabukom, krumpirom ili oštricom noža. 

Osljetljivu kožu možeš umivati ohlađenim čajem od nevena


Osjetljivu kožu dojenčadi i male djece, posebno kožu vanjskih spolnih organa, više puta dnevno operemo čajem i ostavimo da se koža posuši. Prikladno je za liječenje gljivičnih bolesti djece svih dobi. 

Tinktura od nevena može se kupiti u ljekarni ili samostalno pripremiti

Za čišćenje otvorenih rana i za pripremu obloga za rane, kao i za ublažavanje svrbeža nakon uboda insekata,
upotrebljavamo razrijeđenu tinkturu u omjeru 1:9. Nekoliko dana preko rana stavljamo obloge s nevenovom masti (obično 10 posto).

Uljni ekstrakt od nevena

Pripremamo ga s maslinovim uljem. Na 100 g ulja uzmemo 10 – 20 g cvjetova. Ostavimo stajati 2 – 3 tjedna na tamnom, hladnom mjestu (ne u hladnjaku). Od uljnog ekstrakta i pčelinjeg voska mast napravimo sami. Što više voska stavimo, to će mast biti tvrđa. Prikladna je za lakše opekline, suhu kožu, posebno zimi, ispucale usnice, crvene obraze male djece. Glavne djelatne tvari su tanini, flavonoidi i hidrokinoni (juglon). Zbog tanina djeluju kao adstringens, a juglon ima antibiotsko i antimikotičko djelovanje. Čaj i tinkturu upotrebljavamo kod opeklina, ozeblina, kožnih nečistoća, gljivičnih bolesti, za sjedeće kupelji i kupelji za noge. Upotrebljavamo ga samo kod veće djece.

Izvor: ''Domaće ljekovito bilje'', dr. Katja Galle Toplek

Posjeti missZDRAVA.hr