Cjepivo protiv melanoma uskoro bi moglo biti na tržištu

Guliver/Shutterstock
Farmaceutske tvrtke Moderna i Merck objavile su u srijedu da je njihovo zajedničko cjepivo protiv melanoma najopasnijeg raka kože u drugoj fazi ispitivanja te da će podatke najvjerojatnije objaviti u četvrtom kvartalu ove godine.
Vidi originalni članak

Cjepivo bi se davalo nakon operacije malanoma kako se tumor ne bi ponovno vratio i bilo bi prilagođeno svakom pojedinom pacijentu, piše CNB.

Modernino cjepivo temeljeno na mRNK tehnologiji, proučava se u kombinaciji s Merckovim lijekom Keytruda za liječenje pacijenata s visokorizičnim melanomom, najsmrtonosnijim oblikom karcinoma kože. Modernino cjepivo osmišljeno je kako bi aktiviralo imunološki sustav da pokrene T-stanice koje ciljaju na specifične mutacije tumora. Merckov Keytrud je monoklonsko protutijelo, koje se daje kao injekcija, koja sprječava određene stanične proteine ​​da zaustave T-stanice u napadu. Kompanije su izvorno sklopile ugovor 2016 i ravnomjerno će dijeliti sve troškove i dobit.

Melanom je ozbiljan oblik raka kože koji započinje u stanicama poznatim kao melanociti. Iako je rjeđi od karcinoma bazalnih stanica (BCC) i karcinoma pločastih stanica (SCC), melanom je opasniji zbog svoje sposobnosti da se brže širi na druge organe, ako se ne liječi u ranoj fazi.

Točan uzrok svih melanoma nije jasan, ali izlaganje ultraljubičastom (UV) zračenju sunčeve svjetlosti ili odlascima u solarij se povećava rizik od njegova razvoja. Melanomi su prisutni u mnogo različitih oblika, veličina i boja. Zbog toga je nezgodno pružiti sveobuhvatan skup znakova koji će upozoriti na njihov nastanak. Rano otkrivanje melanoma je ključno za uspješno liječenje stoga treba pratiti sve promjenen na koži i na vrijeme se javiti liječniku.
 

ako se otkrije na vrijeme izliječiv je Prvi znak melanoma, prepoznaj ga i reagiraj odmah

Posjeti missZDRAVA.hr