Sojevi bakterija u našem tijelu

Znanstvenici tvrde da je svatko od nas okružen jedinstvenim oblakom različitih bakterija (mikrobiom), a čim prođeš kroz nečiji oblak, bakterije te osobe zalijepit će se na tvoju kožu, a mnoge ćeš i udahnuti. To ne znači nužno nešto loše, ali je činjenica da naš mikrobiom znatno utječe na naše zdravlje, sposobnost prerade hrane i iskorištavanje hranjivih tvari, kao i na brojne druge organske procese
Vidi originalni članak

Ova veza je dvosmjerna, jer sve ono što mi činimo za organizam, od hrane koju unosimo do okolnosti u koje se stavljamo, utječe na sojeve bakterija koje žive u našem tijelu.

Kakav je sastav mikrobioma kože?

Ljudsko tijelo je za naš mikrobiom poput cijelog planeta koji čine različiti ekosustavi. To je posebno točno za bakterijske sojeve koji u svakom trenutku nastanjuju kožu. Na mikroskopskoj razini, vlažna i dlakava sredina potpazušja je, u odnosu na glatku, suhu kožu nadlaktica, baš kao što su u vanjskom svijetu amazonske prašume u odnosu na pustinje. Temeljna znanstvena istraživanja  mikrobioma kože pokazala su da ga izgrađuje najmanje 205 različitih vrsta bakterija. Kožu nadlaktice nastanjuje najbogatija bakterijska kolonija s prosječno 44 vrste bakterija, dok sluznica nosnica, te koža ušiju i prepona predstavljaju najstabilnije stanište za mnoge bakterijske vrste. Istraživači su utvrdili i da bakterije iz različitih dijelova tijela kod različitih osoba imaju više zajedničkog  nego one s različitih dijelova tijela iste osobe.

Saznaj kako probiotici pomažu kod neurodermatitisa!

Posjeti missZDRAVA.hr