7 načina kako ne bi trebala koristiti kokosovo ulje
Iako je sjajno, kokosovo ulje nije uvijek primjereno za korištenje. Evo u kojim situacijama ga ne bi trebala koristiti.
Ako pokušavaš smršaviti
"Kokosovo ulje je bogato kalorijama", tvrdi autor knjige The Small Change Diet, Keri Gans, za womenshealthmag.com. Sa 117 kalorija po žlici, kokosovo ulje možemo usporediti sa maslinovim.
To ne znači da ga moraš u potpunosti izbjegavati, samo pazi na količinu, kao i sa svim ostalim namirnicama.
Odlična vježba za otvaranje pluća i tjeranje tjeskobe
Pretjerana upotreba
Sa 12 grama po žlici, kokosovo ulje svakako donosi popriličnu količinu masti tvom organizmu. Jasno ti je da njegova pretjerana upotreba zbog toga može dovesti do pojave kardiovaskularnih bolesti. Vodi računa o umjerenosti.
Umjesto paste za zube
Jesi li čula za četkanje uljem? Riječ je o Ayurvedskoj praksi čišćenja zubiju kokosovim uljem koja bi trebala dentalnoj higijeni i svježem dahu. Nažalost, znanost se ne slaže.
Dok sastojci u pasti za zube ispiru bakterije iz usne šupljine, kokosovo ulje to ne čini.
Ako imaš otvorene rane
"Ako dođe u kontakt s ogrebotinom ili otvorenom ranom, kokosovo ulje može uzrokovati, svrab, iritaciju kože i crvenilo", tvrdi dr. med. Joshua Zeichner, voditelj dermatoloških istraživanja u klinici Mount Sinai.
Prilikom sunčanja
Iako je dokazano da kokosovo ulje nudi blagu zaštitu od UV zračenja (faktor se procjenjuje na 8), to nikako nije dovoljan stupanj zaštite za tvoju kožu. Ako želiš dodatno nahraniti kožu, slobodno kombiniraj kokosovo ulje s kremom za sunčanje.
Video: kako napraviti vodu za mršavljenje?
Za vrijeme tuširanja
Kokosovo ulje, kao i svako drugo ulje, je poprilično masno na koži ako se dobro ne utrlja. Ako ga preneseš na tuš ili kadu, riskiraš poklizavanje. Prema tome, oprezno.
Kod kuhanja na visokoj temperaturi
Nerafinirano kokosovo ulje dostiže točku izgaranja na otprilike 150° Celzijusovih. S druge strane, rafinirano kokosovo ulje podnosi temperaturu do 230°. Obrati pažnju na vrstu kokosova ulja koje koristiš prije nego kreneš kuhati.
Prehrana bez glutena povećava rizik izloženosti teškim metalima