Znanstveno dokazano da monogamne veze "guše" ženske orgazme

Guliver/Shutterstock
Oni koji monogamiju ne smatraju vrlinom, bit će zadovoljni kad pročitaju da se i znanost slaže s njima. Ali, kao i obično stvari nisu jednostavne, naravno da duga veza koja podrazumijeva vjernost pruža sigurnost i veliko emotivno zadovoljstvo.
Vidi originalni članak
Međutim, posljedica takve veze ponekad je pomanjkanje strasti, nizak libido i nemogućnost postizanja orgazma, pokazuje nova studija. Prema studiji objavljenoj u magazinu Psychological Medicine, monogamija kod žena gasi seksualnu strast. Ako se pitaš kako je ikome na svijetu palo na pamet da radi takvo istraživanje, evo objašnjenja.

Znanstvenici su mjerili tzv. ženski seksualni indeks putem upitnika koji je sadržavao pitanja: što ih seksualno uzbuđuje, kad i koliko često doživljavaju orgazam, što im predstavlja zadovoljstvo u seksualnom životu, osjećaju li i kada bol tijekom seksualnog odnosa.

Istraživanje je trajalo sedam godina i prema prikupljenim podacima koje su obrađivali istraživači na čelu s Annikom Gunst sa Sveučilišta Turku u Finskoj došli su do rezultata da žene u monogamnim dugim vezama češće pate od pomanjkanja strasti i orgazma.

Sedam seksualnih faza u životu žene!

Posjeti missZDRAVA.hr