Znanstvenici su otkrili učinkovitu metodu borbe protiv fobija

Guliver/Shutterstock
Već su brojna istraživanja potvrdila da je najučinkovitiji način borbe s fobijama suočavanje s njima, ali lakše je to reći nego li učiniti. Upravo zato, znanstvenici su radili na otkrivanju metode pomoću koje bi se postigao isti efekt, bez potrebe da se udobno smjestiš pored pauka od kojeg te hvata panika.
Vidi originalni članak

Kao rješenje su se još jednom uspješno nametnula računala. Naime, pomoću njih možeš vidjeti svoje fobije, bez da su one zbilja fizički prisutne u tvojoj blizini. Još ako se njihove slike vrte dovoljnom brzinom, nećeš ih ni osvijestiti, ali tvoj mozak će ih registrirati i tvoji strahovi će se smanjiti, prenosi huffingtonpost.com.

Strah od visine: uzrok, simptomi i pomoć

Ovu ideju znanstvenici su prvo testirali na osobama sa strahom od paukova i društvenom tjeskobom vezanom uz socijalizaciju. I jedni i drugi su potvrdili da se lakše nose s fobijama otkako su prošli ovaj tretman.

Mogu li veza ili brak u kojoj postoji strah opstati?

Kako tretman djeluje na mozak?

Da bi provjerili koliko je tretman zbilja učinkovit, istraživači su podvrgli ispitanike magnetskoj rezonanci koja je pokazala fizičku reakciju na tretman. Naime, iako ispitanici nisu bili svjesni fotografija koje im se prikazuju zbog velike brzine njihova izmjenjivanja, njihov mozak ih je itekako registrirao. To se vidjelo po povećanoj moždanoj aktivnosti u dijelu mozga zaduženom za strah.

4 vježbe za razvijanje hrabrosti

Prema istraživačima koji su osmislili ovu tehniku, dok god možete fotografijom dobro zabilježiti nečiju fobiju, ova tehnika može biti učinkovita pomoć kod njezina tretiranja.

"Nadamo se da će ova tehnika pomoći ljudima s različitim fobijama, pa čak i onima koji pate od posttraumatskog stresnog poremećaja", izjavio je psiholog Paul Siegel, autor ovog istraživanja.

Kako si pomoći u otklanjanju svakodnevnih strahova?

Posjeti missZDRAVA.hr