Znanstvenici otkrivaju: Svoju si inteligenciju naslijedila od majke

Guliver/Shutterstock
Što si starija, to više primjećuješ koje si gene od kojeg roditelja naslijedila. Ako si se pitala otkuda ti tvoja pamet, nedavni izvještaj portala Psychology Spot pokazuje kako djeca najčešće nasljeđuju svoju inteligenciju od majke.
Vidi originalni članak

Za sve su krivi  - kromosomi 

Znači, ako si obdarena visokim IQ-om, možeš se slobodno zahvaliti svojoj dragoj majci na tome. Sjećaš li se osnovnoškolske biologije, onda znaš da žene imaju dva X kromosoma, a muškarci jedan X i jedan Y.

Znanstvenici su otkrili kako se inteligencija prenosi preko X kromosoma, što, ponovo, znači da dolazi od kromosoma tvoje majke. 

psovke inteligencija Istraživanje pokazalo: Inteligentne žene češće koriste psovke u govoru?

Čak i ako naslijediš 'inteligentne gene' od svog oca, oni neće imati nikakav utjecaj na tvoj mozak i sposobnosti jer to mogu samo ako dolaze s majčine strane. Ukratko, naslijediš li koji pametni gen od oca, on će se jednostavno deaktivirati

No, druge ćeš, takozvane 'uvjetovane gene', moći naslijediti samo od oca, dok inteligencija i dalje ostaje u majčinoj domeni. 

Istraživanja

Na ovu temu provedena su brojna istraživanja, kako u moderno vrijeme, tako i u povijesti.

Jedno od prvih odvilo se 1984. kada su znanstvenici istraživali koevoluciju mozga (označava evoluciju interakcija između vrsta) i analizirali uvjetovanje genoma te došli do zaključka kako materinski geni najviše doprinose "razvijanju centara za inteligenciju (pamćenje, mišljenje, učenje i kontroliranje ponašanja) u mozgu".

I tata je potreban u cjelokupnoj slici

U prvom su eksperimentu znanstvenici napravili embrije štakora kojima su dali ili samo gene od majke ili gene od oca, znači nije bilo miješanja gena od oba roditelja

Nažalost, embriji su uginuli kada su ih bili premjestili u maternicu odrasle mame štakora, što je dovelo do zaključka kako se neki geni aktiviraju samo ako su u isto vrijeme naslijeđeni i od majke i od oca

usamljenost Znanstveno dokazano: Što više vremena provodiš sa svojom majkom to će ona duže živjeti

Posjeti missZDRAVA.hr