Zašto stariji muškarci vole mlađe žene, a mlađe žene starije muškarce?

Pixsell/WEEN
Psiholozi su otkrili da kod muškaraca krizu srednje dobi potiče ženin ulazak u menopauzu, pa će tada vjerojatno potražiti mlađu partnericu. Žene, s druge strane, ne biraju mlađe već bogatije, te više uživaju u seksu s muškarcima većeg imovinskog statusa.
Vidi originalni članak

Muškarci žele biti pobjednici

Iako veze starijih muškaraca i mladih žena često izazivaju čudenje, poželjan seksualni partner jedan je od ciljeva za kojim teži gotovo svako ljudsko biće. Istraživanja i svakodnevno iskustvo potvrđuju da veze poput one između Michaela Douglasa i njegove, 25 godina mlađe supruge, Catherine Zeta-Jones imaju smisla. Spolno zreli muškarci žude za mlađim ženama, jer su one fizički privlačnije i poželjnije. I žene su svjesne da je mladenački izgled snažan adut pa se zato podvrgavaju tretmanima i zahvatima koji će njihovu vanjštinu olakšati za nekoliko godina. Za razliku od muškaraca, žene streme prema starijim partnerima, ali ne zato što su fizički privlačniji, nego zato što su u prosjeku imućniji. Stariji je muškarac imao više vremena za stjecanje imovine i statusa koji zadovoljavaju ženske potrebe.

Može i bez djece

Žudnja starijih muškaraca za mlađim ženama jedna je od istina o ljudskoj prirodi o kojima se šuti jer je u opreci s obavezom doživotne vjernosti partnerici. Kad muškarac krene u osvajanje znatno mlađe žene, obično je neka druga, starija žena ostavljena ili prevarena. Unatoč nevoljama povezanima s udvaranjem mlađim ženama, one su prirodna meta svakog muškarca koji se u kasnijoj dobi pred okolinom nastoji pokazati kao pobjednik. Sa stajališta evolucijske psihologije, mušku krizu srednje dobi potiče ženin ulazak u menopauzu i svršetak njenog plodnog razdoblja. Kakve veze ima ženska plodnost s muškarcem od pedesetak ili više godina? Žudi li on i u toj dobi za očinstvom? Vjerojatno ne, ali to nije važno.

Muški afinitet prema plodnim ženama naslijeđen je iz davnina, kad je reprodukcija bila mnogo snažniji motiv za ulazak u odnos nego danas. Nekoć je sudjelovanje djece bilo presudno za uspješnu obradu zemlje ili lov. Da bi u odsustvu djelotvorne medicine spolno zreli muškarac i žena osigurali preživljavanje dovoljnog broja djece, morali su imati veće potomstvo. Moderni se ljudi seksaju i kad su u potpunosti odustali od djece. Vlastito im potomstvo nije nužno da bi se prehranili, a u starosti dobili njegu. Danas postoje mirovine i ustanove koje se za to brinu.

Žene žele bogate, a ne mlade

Ako muškarac od 50 godina kupi sportski auto i odijeva se mladenački, želi privući mlađu ženu koja će zamijeniti njegovu sredovječnu suprugu. Strategija se temelji na isticanju materijalnih mogućnosti, a istraživanja nedvosmisleno pokazuju da žene u vezi s bogatim partnerima jače uživaju u seksu. Stručnjaci sa Sveučilišta u Newcastleu dokazali su da je ženski je seksualni užitak usko povezan s imovinskim statusom muškarca.

'Učestalost ženskih orgazama proporcionalna je s imetkom njihovih muškaraca', poručio je voditelj istraživanja dr. Thomas Pollet. Do jednakog su zaključka došli istraživači u Kini, utvrdivši da kineske žene više uživaju u seksu kada im je partner bogatiji. Dakle, ili su bogataši vještiji ljubavnici, ili je njihova seksualna vještina u drugom planu u usporedbi s afrodizijačkom snagom novca i društvenog prestiža. Radi o naslijeđu iz primitivne ere ljudskog roda, kad su isključivo muškarci bili sposobni osigurati hranu, sklonište i zaštitu od neprijateljske okoline. Muškarac s boljim resursima imao je najbolje izglede domoći se najpoželjnije partnerice (ili više njih), a tako je i danas.

Posjeti missZDRAVA.hr