Kada i kako možemo oprostiti i što nam to donosi na fizičkoj i emotivnoj razini?

Thinkstock
Kažu da oprost uvijek dolazi uz cijenu koju moramo platiti. I vjerojatno si je platila. I sad se pitaš kako onda doživjeti slobodu kroz opraštanje? Sloboda koju dobiješ opraštanjem nadmašuje bol, patnju, borbu, zamjeranje ili ljutnju koju osjećaš ili si je osjećala.
Vidi originalni članak

Znamo da je sada teško povjerovati da je tako, ali vjeruj u to jer, na kraju krajeva, koja je alternativa? Kada te je netko povrijedio, namjerno ili ne, bol koja dolazi je težak emocionalni teret koji je poput snažnog pritiska na našim prsima, s kojim se budimo i liježemo. Ako dopustiš tom teretu da se veže uz tebe, onda postaješ središte negativne energije koja cirkulira kroz tebe i stalno te podsjeća na bol koja je taj teret i stvorila.

I na taj način to postaje i fizički i psihički teret, težak ruksak koji te usporava u životu. Bol i tjeskoba vraćaju se u periodima. No postoji rješenje i ti ga možeš pronaći, ali samo ako ti to želiš. A to je opraštanje.

Naravno da to nije čarobni štapić. To što si nekome rekla da mu opraštaš za ono što ti je učinio, ne znači da će tvoja emocionalna bol i sjećanje nestati preko noći. Sjećanje će čak i ostati. Ali svaki put kad ga prizoveš, osjetit ćeš u sebi drukčiju poruku. Poruku razumijevanja i suosjećanja prema samoj sebi.

Opraštanje vodi u dublje razumijevanje

Da bi uopće bila spremna nekome oprostiti, moraš biti sposobna shvatiti njegovu poziciju i sagledati stvari iz njihove perspektive. Ne moraš se s tim slagati, moraš samo pokušati razumjeti. Jer ako pokušaš saznati kako su razmišljali kada su rekli ili učinili stvari koje su te povrijedile, otvaraš vrata empatiji. A to te oslobađa jer dozvoljava da svoje osjećaje uspoređuješ sa osjećajima drugih.

Opraštanje priziva tvoju najsuosjećajniju stranu

Da bi mogla oprostiti, osim razumijevanja, moraš naučiti i kako razviti suosjećanje. A oprostu je potrebna tvoje najiskrenije suosjećanje za ponašanje osobe koja te je povrijedila. Drugačiji pogled na tu osobu, olakšat će taj teret na tvojim prsima.

Opraštanje ti dozvoljava da ostaviš prošlost iza sebe

Oprost će ti dati snagu da se oslobodiš od okova bola i patnje u tvojoj prošlosti. Većina osoba smatra da opraštanje najviše pomaže osobi koja je izazvala bol. Možda je to i točno u nekoj mjeri, ali bitnije od toga je da omogućuje tebi (kao žrtvi) slobodu od svoje patnje. Iskreni čin oprosta ponovo će prizvati emocionalnu stabilnost. Prošlost se više neće ponavljati u tvojoj glavi. Tvoje tijelo, um i duh će dobiti zasluženi mir.

Opraštanje te smiruje

Kada osjećaš sažaljenje i počinješ nekome opraštati, to te u stvari smiruje. Uz opraštanje je vezan cijeli niz zdravstvenih prednosti i pomaže tvom tijelu da smanji rizik od kroničnih bolesti. Neke od zdravstvenih prednosti su:

  • manje tjeskobe, stresa i negativnosti
  • niži krvni tlak
  • smanjeni simptomi depresije
  • snažniji imunološki sustav
  • bolje zdravlje srca
  • opraštanje stvara unutarnju snagu

Sposobnost da nekome oprostiš je vrlo snažna vrlina. Potrebna je velika snaga, razumijevanje i suosjećanje. Ali isto tako vrijeme i strpljenje. Ove kvalitete izgradit će snagu tvog karaktera i pomoći će ti da shvatiš da si i ti samo čovjek s manama. Prepoznavanjem i priznavanjem svojih nedostataka, stvaraš snažnije samopouzdanje i sposobnost da svakog vidiš kao sebi jednakog. Nitko nije bolji  ili lošiji... samo je svatko od nas na drukčijem putu. Počet ćeš razvijati toleranciju za svaku osobu i njihove izbore. A život bez kritika i osuđivanja donosi slobodu.

"Slabi ljudi nikada ne mogu oprostiti. Oprost je kvaliteta snažnih." ~Mahatma Gandhi~

Opraštanje otvara put ka većoj duhovnoj spoznaji

Oprost u određenom trenutku zahtjeva i duhovnost. Čak i ako nisi religiozna osoba, tvoja sposobnost da iskreno oprostiš otvara predivan duhovni put. Sa opraštanjem počinješ živjeti život na drukčijoj razini. Oprost nije samo zadatak ili iskustvo. On postaje vezan uz tvoju emocionalnu stranu, a taj dio uma odgovoran je i za duhovnost. Povezanost oprosta i duhovnosti pomaže ti da svoje bolno iskustvo sagledaš iz drukčije perspektive.

Opraštanjem postaješ izdržljivija i sretnija

Oprost je samo uvod u sretniji i zdraviji način života. Omogućava ti da postaneš izdržljivija, a to znači da ćeš se lakše nositi sa životnim izazovima i teškoćama. Konačno, opraštanje te oslobađa na način koji ti omogućava da uživaš u sretnome životu i dozvoljava ti da se okreneš drugim stvarima koje te ispunjavaju, koje u tebi bude strast i zadovoljstvo. Pa zar to nije najbolji način kako provoditi svoj život?

Samo ti možeš izabrati oprost. Moraš uistinu biti spremna oprostiti iz dubine svoje duše, iz same srži svog srca. Mora biti iskreno i stvarno, a ne samo obične riječi koje si izgovorila.

Moć oprosta - već danas oprosti sebi i svima koji su te povrijedili

Posjeti missZDRAVA.hr