"Nisam više sigurna što osjećam prema svom partneru"

Thinkstock
Osjećaji su promjenljivi i gotovo svaka veza jednom dođe u krizu. Nama su se obratile dvije čitateljice koje više nisu sigurne u vlastite osjećaje prema svojim partnerima. Savjet za njihove teškoće potražili smo od prof. psihologije Mare Orehovec.
Vidi originalni članak

Nedostatak želje za seksom

''U braku sam već 15 godina i majka sam četvero djece, a zadnje dijete sam rodila prije šest mjeseci. Tijekom polovice trudnoće mi je zabranjen spolni odnos i od tada ja nisam imala odnos sa suprugom. Moj je problem to što uopće nemam želju za seksom. Namjerno izazivam svađu sa suprugom kojeg zbog njegovog posla ne viđam često, a samo zato da izbjegnem seks. Svjesna sam da to nije dobro i da bih tako mogla izgubiti brak, ali jednostavno se ne mogu prisiliti na spolni odnos.''

Savjet psihoterapeutkinje prof. Mare Orehovec

Drago mi je da si postavila ovo pitanje. Sigurna sam da je to privremeno stanje uzrokovano hormonalnim promjenama, a i trenutku za vrijeme trudnoće kada ti je odnos zabranjen. To je trenutak kada si bila zabrinuta i radi toga u stresu. Taj osjećaj suzdržavanja je ostao do danas u obliku iracionalnog straha. Savjetovala bih ti da razgovaraš sa suprugom i zamoliš ga za malu pomoć. Razgovarajte o vašim lijepim trenucima, uzmite si dovoljno vremena i uživajte pomalo u svakoj sitnici. Vjerujem da ćete pomalo vratiti svoj ugodan život koji ste imali.

Sumnja u osjećaje prema partneru

''Imam problem koji me muči gotovo dva mjeseca. U vezi sam na daljinu već pola godine, a s dečkom se viđam dva puta mjesečno. Imamo jako dobre odnose, ne svađamo se i jako dobro se slažemo. Ipak, odjednom se u meni pojavila sumnja da ga možda ne volim, odnosno da nisam sigurna u svoje osjećaje. Stalno sam depresivna i imam osjećaj da možda lažem i njega i sebe, da moji osjećaji nisu stvarni, već samo prolazni što me užasno plaši. Ne mogu se zamisliti bez njega, a opet kao da su se moje emocije 'sakrile' i ugasile. Tako bih voljela da mogu ponovo biti opuštena i sigurna u svoje osjećaje, ali kao da mi nešto u mojoj glavi ne dopušta. Počela sam se udaljavati od prijatelja i povlačiti se u sebe, a ne znam u čemu je problem niti kako da to riješim.''

Savjet psihoterapeutkinje prof. Mare Orehovec

Prema opisu mogla bih skrenuti pažnju na promijenjeno ponašanje koje može biti povezano sa zakašnjelim reakcijama na neke frustracije. Takve sumnje i nesigurnosti mogu biti uzrokovane anksioznim promjenama. Sada kada si otkrila ovakvu povezanost i ljubav, učini sve da je zadržiš i njeguješ, jer to se događa sada i vodi te u budućnost. Ponekad kada nam je najljepše, strahujemo hoće li to i opstati. Hoće, treba biti svjestan svoje sreće i očuvati je. Preporučila bih ti da porazgovaraš sa psihoterapeutom kako lakše prevladala svoju zabrinutost.

Više o tome kako se ponovno opustiti i vratiti izgubljenu intimu s partnerom možeš pročitati ovdje.

Posjeti missZDRAVA.hr