Glazba i bajke bude optimizam i liječe

Prepusti se čaroliji glazbe i mašte jer prosinac i predbožićno vrijeme pozivaju na ples i pjesmu. Zašto bi pjevati i plesati trebali tijekom cijele godine otkriva glumica Lana Blaće, autorica teksta i glazbe mjuzikla ''Orašar'' koji se tradicionalno izvodi uoči božićnih blagdana
Vidi originalni članak

Balet Orašar se smatra jednim od najljepših djela klasičnog baleta, a postalo je uvriježeno da se izvodi uoči božićnih blagdana.  Za one nesklone baletu zagrebački Aplauz Teatar, koji ove godine obilježava 5 godina djelovanja pripremio je mjuzikl Orašar prema predlošku istoimenog baleta. 

Orašar se izvodi već 120 godina i najpopularniji je balet na svijetu. Veliku popularnost stekao je zbog glazbe, koju je napisao slavni Čajkovski te priče E.T.A. Hoffmana i naravno koreografije. "Mjuzikl Orašar" nastao prema predlošku istoimenog baleta u potpunosti je hrvatski proizvod. Autori teksta, stihova i glazbe su Lana Blaće i Marko Juraga, koji je i redatelj predstave. U produkciji  privatnog Teatra Aplauz koji ove godine obilježava pet godina postojanja gledatelje će na mjuzikl Orašar privući i raskošni kostimi te velika produkcija od tridesetak izvođača. Glavni lik, Klaru, utjelovljuje Lana Blaće, a Orašara Matko Knešaurek. Uz njih se pojavljuju Jasna Jozić, Goran Malus, Romano Nikolić, Ivan Đuričić te mnogi drugi. Kostimografiju potpisuje Lana Blaće,a koreografiju Dejan Jakovljević.

Ostvarenje snova

Priča počinje na Badnjak kada građani Beča kupuju posljednje poklone. Gradonačelnik Silberhaus, supruga Ana i njihovo dvoje djece, Klara i Fritz, odlaze kod urara Drosselmayera po samostojeću uru koju su ostavili na popravku. U Drosselmayerovoj radnji Klara spazi lutka Orašara, kojeg je sanjala prethodnu noć kako se pretvara u princa. Njezinu zainteresiranost za drvenog lutka (koji je zapravo začarani princ) primijeti urar i odluči ga pokloniti Klari na večeri kod gradonačelnika. Tamo su se okupili njihovi najbliži prijatelji s djecom i zabavljaju se uz pjesmu i ples. Pojavljuje se Drosselmayer s urom i posebnim poklonom za Klaru - lutkom Orašarom. Klara oduševljena poklonom nastavlja sanjariti o svom princu. Nakon večere svi gosti odlaze svojim kućama, a obitelj Silberhaus odlazi na spavanje. No, Klara se iskrada iz svoje sobe i Orašaru čita priču. Nekoliko minuta prije ponoći pokraj Klare se pojavljuje urar Drosselmayer, koji je odvodi u bajkovitu priču prema ostvarenju njezinog sna.

Umjetnička forma koja iziskuje fizičku izdržljivost

Lana Blaće koja u mjuziklu Orašar igra Klaru, ali je i koautorica teksta, stihova i glazbe odgovorila je zašto su joj pjevanje i ples važni za zdravlje.

  • ZK: Koliko je fizički  zahtijevno nastupati u mjuziklu, budući da izvođači moraju biti pjevači, plesači i glumci?
  • Mjuzikl je zahtjevna forma, potrebna je visoka fizička spremnost da bi se izdržali napori jer na pozornici pred publikom svaki pokret mora izgledati kao da se izvodi s lakoćom.
  • ZK: Predstave su uglavnom navečer i vikendom,  što podrazumijeva drugačiji bioritam od ljudi koji rade od 9 do 5?
  • Svakako. Moje tijelo najbolje funkcionira u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima, nisam jutarnji tip.
  • ZK: Koje su tvoje zdrave navike?
  • Tjelovježba je dio našeg posla, no i mog životnog stila, a potrebno je paziti i na prehranu. Velika sam obožavateljica voća i povrća, a grickalice su mi uglavnom bučine ili suncokretove sjemenke i dehidrirano voće. Obožavam chia sjemenke i trpam ih u svaki mogući napitak. Često pijem bijele i zelene čajeve.
  • ZK: Kako se opuštaš?
  • Šetnjom kroz prirodu najlakše mi je napuniti baterije za to koristim svaki slobodni trenutak. Ples i pjevanje pružaju mi veliko zadovoljstvo i osjećaj slobode.
  • ZK: Sada je sezona prehlada, na koji način čuvaš glas?
  • U zadnje vrijeme često sam slušala kako su limun, đumbir i med odlična kombinacija za očuvanje zdravlja i prevenciju od prehlada, odlučila sam poslušati glasine i moram priznati da je ta kombinacija zlata vrijedna.
  • ZK: Utjecaj pjevanja i plesa na zdravlje?
  • Kako sam već navela, ples i pjevanje imaju kod mene oslobađajući učinak. Moglo bi se čak reći da je to za mene neka vrsta meditacije, sloboda izražavanja i akumulacija čiste i pozitivne energije, pa čak i kroz tužne pjesme oslobađam svoje emocije koje bi možda bez toga ostale zarobljene u meni. Svakome bih preporučila da se s vremena na vrijeme opusti uz pjevanje i ples. Nije bitno ako imaš dvije lijeve noge ili ako nemaš sluha, opusti se. Ako drugima smeta, neka ne slušaju i ne gledaju.
  • ZK: Uvriježeno je mišljenje da su umjetnici puno manje pod stresom od ostalih profesija, je li to točno?
  • Mislim da svaki čovjek koji voli posao koji radi, može uživati u njemu. Nije bitno je li na sceni, u uredu ili sportskoj dvorani, važno je da u svemu možemo pronaći zadovoljstvo samima sobom pa ćemo tako lakše preskočiti sve prepreke. Stres je danas neminovni dio naših života, o kojoj god se profesiji radilo pa tako i kod nas umjetnika.

Aplauz Teatar dobio je i svoju stalnu scenu u bivšem zagrebačkom kinu Mosor u Zvonimirovoj 63, gdje je 30. studenog, održana premijera mjuzikla Orašar, raspored sljedećih izvedbi potraži ovdje.

Posjeti missZDRAVA.hr