Koliko seksa je previše i koje su posljedice? Evo što kažu stručnjaci

shutterstock
Prosječna odrasla osoba ima spolni odnos 54 puta godišnje, to jest jednom tjedno, prema studiji objavljenoj u Archives of Sexual Behavior 2017. Ako je tvoj osobni prosjek puno veći, možda se pitaš, koliko seksa je previše i koje su posljedice preučestalog spolnog odnosa?
Vidi originalni članak

"Definicija čestog seksa je varijabilna, a glavni kriterij je da si ti zadovoljna. Međutim, trebaš znati neke znakove koji ukazuju na to da bi možda trebala svom tijelu dati predah od seksa", kaže Rebecca C. Brightman, dr. med., prof. ginekologije i reproduktivne medicine na Medicinskom fakultetu u New Yorku za Health.

Previše spolnog odnosa - koji su rizici?

Glavna fizička opasnost od previše seksa je prekomjerno oticanje rodnice i stidnih usana, kaže Sherry A. Ross, stručnjakinja za zdravlje žena u Santa Monici u Kaliforniji. "Uz puno seksualne stimulacije, rodnica i usne napune se krvlju, a to može dovesti do pretjeranog oticanja i boli kod seksualnog kontakta", objašnjava ona. Dugotrajni seksualni odnosi također mogu uzrokovati isušivanje prirodnog podmazivanja rodnice, što može dovesti do trenja i boli. "Ako nisi imala pravu količinu predigre da bi se seksualno uzbudila i navlažila, rodnica će biti suha - što će seks učiniti bolnim kad penis ili prsti uđu u rodnicu", kaže dr. Ross. Ističe da se suhoća rodnice može pojaviti i u žena u menopauzi, što rezultira osjećajem žarenja u rodnici tijekom spolnog kontakta.

Ako ti nakon spolnog odnosa natekne vagina i ako ti se oteklina čini pretjeranom, pokušaj staviti pakiranje leda. Sljedeći put kad to učiniš, razmisli o upotrebi lubrikanta ili ekstra djevičanskog kokosovog ulja kako bi stvorila dodatnu vlažnost u rodnici za dulji seksualni užitak.

u muškom mozgu 8 stvari koje bi muškarci voljeli da žene znaju o seksu

Mogu li muškarci imati previše seksa?

Muškarci također mogu iskusiti sličnu nelagodu kad pretjeraju, ističe dr. Ross. "Penis može biti bolan i oticati, a muškarac može imati poteškoća s mokrenjem." Kad smo kod penisa, veći nije uvijek bolji - pogotovo ako imaš puno seksa. Iako deblji penis čini da se rodnica osjeća punijom, pretjerana seksualna aktivnost može biti bolna i neugodna, a može čak uzrokovati vaginalne suze (vaginalni rezovi, nazivaju se i "vaginalne suze", a opisuju ozljede vaginalnog tkiva, uključujući vaginu ili vulvu).

Što više seksa imaš, to je veći rizik od infekcija mokraćnog mjehura i rodnice. To je zbog narušavanja prirodne pH ravnoteže rodnice, objašnjava dr. Ross, kada bakterije iz rodnice i anusa pronađu svoj put u mokraćni mjehur. Da bi to spriječila, isprazni mokraćni mjehur nakon seksualnog odnosa s partnerom. U nekim slučajevima, zbog nuspojava prilikom puno seksa ljudi zatraže liječničku pomoć. Ako imaš bilo kakav abnormalni iscjedak, neobično ili trajno krvarenje, bol prilikom mokrenja ili neprestanu bol u vulvi, obavezno provjeri kod svog liječnika.

Kome se zvijezde smiješe? Koji horoskopski znak će u ožujku imati najviše sreće u ljubavi, ali i seksu?

Ali, ako ti je jedino što ti je seks ostavio osjećaj zadovoljstva (i možda malo umora), nema razloga zbog kojeg ne bi mogla nastaviti dalje. "Komunikacija je vitalna u vezi - posebno tijekom intimnosti. Iskrenost i ugodnost s partnerom osigurava zdrav i zadovoljavajući seksualni odnos. Slušaj svoje tijelo cijelo vrijeme", dodaje dr. Brightman. Ako osjetiš da nešto nije uredu - bilo da si imala spolni odnos jednom u tjedan dana ili treći krug u 24 sata, zaustavi se i razgovaraj o tome s partnerom. Ako ti se čini da pretjeruješ, napravite pauzu dan ili dva. 

Posjeti missZDRAVA.hr