Novo istraživanje: Osobe koje vole gin tonic imaju "hladnije" srce i taštije su

Guliver/Shutterstock
Jedni ne mogu podnijeti gorak okus gin tonika, a drugi ga obožavaju i smatraju ga osvježavajućim. Za ovakve razlike bi se jednostavno moglo reći da se o ukusima ne raspravlja, da psiholozi nisu zaključili da osobe koje vole gorku hranu i pića, a u tu kategoriju spada i gin tonic, imaju psihopatološke tendencije.
Vidi originalni članak

Rezultati istraživanja provedeni na Sveučilištu Innsbruck u Austriji pokazali su da osobe koje vole pića poput kave i gin tonica češće pokazuju znakove sadizma, narcizma i pragmatizma. Ili da češće imaju "hladno srce", manjak empatije te da su taštiji i sebičniji.

Bezalkoholni kokteli za ljetno osvježenje

Istraživanje je provedeno na uzorku od tisuću osoba. Istraživači su 500 muškaraca i žena pokazali listu namirnica s podjednako zastupljenim brojem slatke, slane, kisele i gorke hrane, među kojom je između ostalog bila slanina, ocat, radič, čokoladni keksi. Zatim su ocjenom od 1 do 6 trebali ocijeniti koliko im se koja namirnica sviđa. Ocjena jedan značila je  - uopće mi se ne sviđa, a ocjena 6 - jako mi se sviđa.

Istina o utjecaju alkohola na debljanje

Zatim su ispitanici trebali ispuniti opsežan upitnik za procjenu osobnosti kojim se utvrđuje stupanj agresivnosti, narcizam, sklonost sadizmu u svakodnevnim situacijama, emocionalna stabilnost. U testu su se trebali izjasniti potvrdno ili niječno o tvrdnjama poput: "Ako me dovoljno isprovocira, udario bih tu osobu" ili "Uživam mučiti ljude".

Istraživači su zatim ponovili istraživanje na drugih 500 ispitanika, koji su potvrdili rezultate testa. Rezultat istraživanja objavljen je u časopisu Appetite: "Osobe koje preferiraju gorke okuse naginju narcizmu, psihopatološkom ponašanju, sadizmu na dnevnoj bazi i makijavelizmu". Ispitanici kod kojih su dominantne osobine poput kooperativnosti i tolerancije, nisu pokazale "simpatije" prema gorkoj hrani i piću.

Otkrivamo koliko koje alkoholno piće ima kalorija

Iako istraživači nisu zaključili zašto ljudi s tim osobinama vole gorku hranu, pretpostavili su da je jedan od mogućih razloga što ona kod njih izaziva neku vrstu "uzbuđenja", otprilike kao da su na rollercoasteru, rekla je Christina Sagioglou, autorica studije. Naime, u divljini gorčina često upozorava da je biljka s tim svojstvom otrovna. Sukladno tome, istraživači su zaključili da osobe koje preferiraju slatke okuse to čine kako bi izbjegle potencijalnu opasnost od trovanja.

Što alkohol radi tijelu nakon treninga?

Ako si ljubiteljica gin tonica, to ipak nije posve loša vijest jer je Kevin Dutton, psiholog s Oxforda zaključio da su osobe s psihopatološkim crtama ličnosti pametne, asertivne, postupaju smireno kad su pod pritiskom, a sve te osobine ih mogu dovesti do liderskih pozicija u poslovnom svijetu.

 

Posjeti missZDRAVA.hr