Inteligentnije osobe češće psuju?

Prema nedavnom istraživanju, koje je objavljeno u časopisu ''Language Sciences Journal'', dokazano je da naše 'loše' navike govore puno više o našoj inteligenciji nego što se to dosad smatralo. Istraživanje je pokazalo kako inteligentnije osobe više psuju i češće ostaju budne do kasno u noć
Vidi originalni članak

Naime, otkrivena je povezanost između učestalosti psovki i bogatstva vokabulara. Drugim riječima, prema spomenutom istraživanju, oni koji češće psuju imaju bogatiji vokabular od onih koji to ne čine. 'Kada su u pitanju psovke, uobičajena je pretpostavka da su oni koji psuju lijeni, imaju 'siromašan' vokabular, smatra se da su neobrazovani te da se jednostavno ne mogu kontrolirati', stoji u izvješću. Zapravo, istina je nešto drugačija.  Osobe koji koriste 'tabu' riječi razumiju njihov opći i izražajni kontekst, kao i suptilne razlike između njih. Sposobnost da uoče te blage distinkcije svjedoči o njihovom širem lingvističkom znanju' , navode istraživači.

Noćne ptice razmišljaju izvan okvira

U još jednom istraživanju koje je objavio ''The Independent'' sudjelovalo je tisuću studenata sa Sveučilišta u Madridu. Testirani su na temelju njihovih navika spavanja. Istraživanje je pokazalo da su studenti koji su ostajali budni do kasno u noć u prosjeku postizali bolje rezultate kod induktivnog zaključivanja što je dobar pokazatelj inteligencije, uspjeha u školi i razmišljanja izvan okvira.

Saznaj kako se riješiti nesanice.

Oni koji žive u neredu su kreativniji?

Među poznatim noćnim pticama su američki predsjednik Barack Obama,  Marcel Proust, Charles Darwin, James Joyce, Keith Richards i Elvis Presley. Također, studija provedena na Sveučilištu u Minnesoti došla je do rezultata kako su osobe koje žive u neredu kreativnije od onih koje žive u jako urednoj okolini.

Kako piše u studiji, veća je vjerojatnost da će osobe koje žive u čistom okruženju živjeti zdravo i biti točne, no ne i kreativnije od onih koji rade ispod 'hrpe smeća'.

Komentar Tatjane Jurić

Poznata tv i radijska voditeljica Tatjana Jurić otkrila nam je kako si s vremena na vrijeme da oduška s izvikivanjem ''zabranjenih riječi'', a mala psovka joj se dogodila i u eteru tijekom vođenja emisije na Hit FM-u.

'S vremena na vrijeme si dam oduška, ali ipak pazim da sam tada sama kako ne bih nekoga uvrijedila i da je mikrofon okrenut prema dolje. Psovanje naravno nije damski, ali svi smo mi ljudi, pa nam ponekad izlete i psovke'. Pročitaj cijelu izjavu od voditeljice i saznaj kako malo psovanja može otjerati stres.

Posjeti missZDRAVA.hr