Četiri načina da pronađeš svoj put kada se osjećaš izgubljeno

shutterstock Ponekad stvari nemaju smisla i osjećaš se izgubljeno i počinješ sumnjati u sebe, svoje namjere i sposobnosti
Ponekad stvari nemaju smisla i osjećaš se izgubljeno i počinješ sumnjati u sebe, svoje namjere i sposobnosti. Često se osjećaš kao da si zaglavila te ponavljaš iste pogreške i teško ti je donositi odluke.
Vidi originalni članak

U životu rijetko postoje jednostavni smjerovi ili izravna putanja prema tvojim težnjama. Često se susretneš i s neočekivanim iznenađenjima poput ponude za posao, obiteljskim ili zdravstvenim problemima, a sve to može te iscrpiti i ostaviti osjećaj bespomoćnosti. Tvoji uspjesi i postignuća donose ti zadovoljstvo, ali postoji i druga strana života sa bezbroj padova i razočaranja zbog kojih se možeš osjećati izgubljenom i kao da ti ništa ne polazi za rukom. 

Evo 4 načina da ponovno pronađeš svoj put kada se osjećaš izgubljeno u životu

Shvati gdje si

Moraš prvo odrediti gdje se trenutno nalaziš u životu kako bi mogla znati u kojem smjeru se trebaš kretati. Da bi razumjela svoju životnu orijentaciju, prvo trebaš zastati i iskoristiti vlastite resurse kao vodič. Iskoristi svojih pet osjetila jer ti ona mogu pomoći da procijeniš svoju trenutnu situaciju, a važno je da se osvrneš i na svoje unutarnje stanje kako bi shvatila kako se osjećaš i fizički i psihički. Tim samoopažanjem možeš doći do odgovora na pitanja o tome kako se osjećaš u vlastitoj koži ili što ti govore intuicija i srce. Kada na to obratiš pozornost shvatit ćeš gdje se nalaziš i u kojem smjeru trebaš ići. 

Bez obzira na probleme i prepreke, važno je da ostaneš ustrajna u ciljevima 8 zlatnih pravila za dobar život

Prihvati lutanje

Ponekad najviše možeš naučiti o tome gdje želiš biti kada se prepustiš lutanju. Morat ćeš se potruditi i provjeriti jesi li na pravom putu ili čak zastati, ako kreneš u krivom smjeru. Ipak ne zaboravi da možeš često doći do neobičnih otkrića kada si dopustiš slobodu da istražuješ sa znatiželjom. Lutanjem možeš puno toga naučiti i otkriti, a možda ti pomogne i da promijeniš perspektivu.

Postavi si određene namjere

Ne moraš uvijek točno znati kamo ideš u životu, a uvijek možeš odabrati i opciju da sve ostane onako kako jest. Ali ako se ipak odlučiš da je vrijeme za promjenu, možeš se pokrenuti tako da postaviš određene ciljeve i fokusiraš se na njih. Jedna od opcija je i da prihvatiš trenutnu životnu situaciju u kojoj se nalaziš i odvojiš vrijeme za ponovnu procjenu kako bi stekla jasnoću. Obje opcije su vrijedne, pogotovo kada se donose s namjerom. 

Nakon što odmaštaš, zapitaj se kako ćeš ostvariti svoj cilj Savjeti life coacha: kako postići cilj?

Nemoj se bojati tražiti pomoć

Ponekad nećeš imati vremena ili nećeš znati kako krenuti na pravi put, stoga je potrebno tražiti pomoć. Posavjetuj se s nekim tko ti može pomoći na profesionalnoj razini kroz znanje i učenje ili osobnoj kroz životna iskustva. Ipak budi pažljiva u biranju svojih savjetnika jer to moraju biti ljudi kojima vjeruješ i koji te mogu razumjeti i podržati. 

 

Posjeti missZDRAVA.hr