Ako se uporno trudiš zadržati vezu i radiš kompromise, vrijeme je da odeš

shutterstock Postoji mnogo znakova prema kojim možeš zaključiti jesi li našla pravu osobu, a jedan siguran pokazatelj je koliko često si sretna, a koliko tužna
Osobe u nesretnim ili nezadovoljavajućim vezama često lažu sebe i odgađaju prekid, tražeći bezbroj načina kako da vezu spase. Čim se to dogodi, alarm je već upaljen jer ako si u sretnoj vezi, ne moraš tražiti način da je spasiš.
Vidi originalni članak

"Ako neprestano moraš rješavati probleme u vezi i iskušavati nove stvari i činiti sve moguće ustupke kako bi veza bila funkcionalnija, onda to nije ono što trebaš", kaže Liz Pardue - Schultz, kolumnistica portala Your Tango koja je nakon višegodišnjih pokušaja da spasi brak shvatila razlike između dobre i loše veze i pretočila ih u kolumnu koju prenosimo.

"Čak i ako oboje radite na svojim problemima i slažete se da se volite i želite da stvari postanu bolje, vaš odnos ne funkcionira ako je sve na što ste usredotočeni popravci. To ne znači da dugotrajne veze nemaju teška razdoblja, naravno da imaju! Ali ako nema 'sunčanih dana' u kojima uživate, nego samo skačete s jednog problema na drugi, vrijeme je da kao par prestanete pokušavati to popraviti i pitate što, zapravo, pokušavate spasiti.

 
 

Stoga sam prestala pokušavati spasiti svoju veza i pustila da se raspadne. Prestala sam vjerovati da će nas beskrajni kompromisi i razgovori o gomili pitanja oko kojih imamo suprotna stajališta čarobno transformirati u ljude koji uspijevaju biti sretni zajedno. Već kad sam donijela odluku o puštanju tog odnosa, život mi se učinio puno lakšim, kao da mogu ponovno disati. Koliko znam, tako se osjećao i moj bivši, a to me čini sretnom. Ne sumnjam da je odlazak bio zdrav izbor. Žalim samo što to nisam učinila ranije kad je moje srce znalo da nam neće biti bolje. Ne želim da me se pogrešno shvati, vjerujem da parovima može pomoći savjetovanje ili kad sami traže rješenja, ali samo ako se nakon tih pokušaja situacija poboljšava.

 
 

Teško je prihvatiti da pokušaj održavanja veze na životu neće nikome biti koristan. Prihvaćanje da je u redu odustati, glavna je prepreka odluci o prekidu, pogotovo kad se rdi o braku. Potrebno je puno hrabrosti i ljubavi da se shvati da će ostanak uzrokovati puno više boli, nego razdvajanje. Čin pune ljubavi je osloboditi osobu od nečega razornog, čak i ako je to nešto vaš mučni odnos.  Svaka ljubavna priča ima svoje tajne i nikakve anegdote, mišljenja ili savjeti drugih neće pomoći da se popravi nešto što je nepopravljivo, a svi mi zaslužujemo bolje ljubavi od onih koje nas iscrpljuju dok ih pokušavamo zadržati."

 
 
 
 
Posjeti missZDRAVA.hr