7 seksualnih faza svakog muškarca, od mladosti do duboke starosti

Guliver/Shutterstock
Prosječan muškarac ima sedam seksualnih faza, obilježenih postupnim (vrlo sporim jer se događa tijekom nekoliko desetljeća) padom aktivnosti.
Vidi originalni članak

Tinejdžerska dob

Muškarci ispod 20 godina obično su puni testosterona. Istraživanja Alfreda Kinseyja, američkog znanstvenika, biologa i zoologa koji se smatra osnivačem seksologije pokazala su da u prosjeku imaju oko tri orgazma tjedno, ali u nekim slučajevima i mnogo više. Godine 2002. Germaine Greer, australska feministkinja i spisateljica pomalo odvažno rekla je o vrlo mladim muškarcima: "Njima sperma teče poput vode iz slavine". Također je istaknula da je „vrijeme njihovog punjenja izvanredno kratko“, sugerirajući da bi to zrele žene mogle cijeniti.

Dvadesete

Dvadesetogodišnjak ima samo nešto manje testosterona u odnosu na svoje tin dane. Prema Kinseyju, još uvijek je vjerojatno da će imati oko tri orgazma tjedno, mada na to mogu utjecati čimbenici poput toga je li u redovnoj vezi ili ne. Općenito, on je manje eksplozivno aktiviran nego prije i može odgoditi orgazam.

Rijetko o tome pričamo Seksualni terapeut otkriva 5 najčešćih seksualnih strahova

Tridesete

U ovom desetljeću dolazi do još jednog vrlo blagog pada razine muških hormona. Prema klinici Mayo, od tridesete nadalje razine testosterona opadaju oko jedan posto godišnje. Prosječan muškarac u svojim tridesetima vjerojatno ima nešto manje od tri orgazma tjedno. I obično ima puno bolju kontrolu. Mnogi muškarci mogu izdržati i pola sata do ejakulacije.

Četrdesete

Jedan manji dio farmaceutske industrije trenutačno pokušava uvjeriti javnost da postoji nešto poput "muške menopauze" kako bi prodali hormonske lijekove za potenciju. No, ne postoji muški ekvivalent iznenadnog kolapsa spolnih hormona kao kada žene pogodi menopauza, a većina muškaraca u ovoj dobnoj skupini još uvijek doživljava oko dva orgazma tjedno bez ikakve medicinske pomoći. Mnogi su u krevetu izuzetno dobro kontrolirani, a kao rezultat toga bolji su ljubavnici nego ikada.

o tome se šuti Seksualni poremećaj za koji nikad nisi čula ili možda jesi?

Pedesete

Prosječni „rezultat“ za muškarce u pedesetima je 1,75 orgazma tjedno. Samo oko sedam posto muškaraca je nemoćno u ovoj fazi i većina je sposobna udovoljiti svojim partnerima.


Šezdesete

U ovoj dobi puno ovisi u kakvoj je muškarac formi i kakvog je zdravstvenog stanja. Većina ima manje od jednog orgazma tjedno, a brojni muškarci u ovoj dobi odustaju od seksa u potpunosti. Kinsey je procijenio da oko 20 posto šezdesetogodišnjaka pati od seksualne disfunkcije. S druge strane ima i onih koji s ponosom ističu da imaju seksualne odnose dva puta tjedno ili povremeno.

 

Sedamdeset plus

Pouzdane podatke teško je pronaći za ovu dobnu skupinu muškaraca. Sve veći broj ima loše zdravlje, što često umanjuje njihov seksualni učinak. No oko 70 posto muškaraca starih 70 godina i dalje je potentno bez pomoći lijekova. U praksi su lijekovi poput Viagre uvelike povećali seksualne aktivnosti muškaraca u ovoj dobi. "Najstariji seksualno aktivni pacijent kojeg smo ikada vidjeli i dalje je imao redovne odnose sa svojom suprugom u 85. godini, zahvaljujući kombinaciji Viagre i međusobnoj odlučnosti", izjavili su liječnici i seksolozi David Delvin i Christine Webber za Spectator Life.

A što je sa ženama?

Istina je da se seksualni razvoj kod žena vrlo razlikuje. U tinejdžerskim i dvadesetim godinama orgazam je vještina koju često moraju naučiti. Mlade se žene mnogo manje brinu o tome koliko često imaju seks ili doživljavaju orgazam, više ih brine voli li ih partner i kako da izbjegnu trudnoću.

"Poput Germaine Greer, mnoge žene srednje dobi žale što nisu dok su bile mlade više uživale u seksu. Žene seksualnu osviještenost doživljavaju znatno kasnije tek kada djeca stasaju i kada izgrade dom i karijeru. Stručnjaci navode da je to i jedan od mogućih razloga što su sve učestalije veze između starijih žena i mlađih muškaraca. Ali većina žena ostaje sa svojim partnerima jer kako ženama tako i muškarcima važniji su zajednički interesi, dom i obitelj od trčanja za seksualnim uzbuđenjima", objasnili su David Delvin i Christine Webber.
 

Posjeti missZDRAVA.hr