5 taktika oklijevanja i njihovi uzroci

Moraš obaviti posao do određenog roka ili imaš sjajnu ideju koju bi željela provesti u djelo, ali znaš da nema te sile koja bi te potaknula na akciju. Jer, ti si 'okorjelo oklijevalo'. Odugovlačenje i odgađanje, aktivnosti su u kojima se ističeš. Bolje rečeno, neaktivnosti. Ako nisi iscrpljena, pospana ili bolesna, tada uzrok tvojeg oklijevanja leži duboko u psihi
Vidi originalni članak

Stručnjaci tvrde da je oklijevanje često posljedica uvjerenja da bi ti bavljenje određenim poslom uzrokovalo neku vrstu nelagode, bola ili stresa. U takvom je slučaju oklijevanje psihički mehanizam koji štiti od straha. Evo pet čestih taktika s oklijevanjem započinjanja ili dovršavanja važnih poslova. Svaka taktika počiva na različitom strahu, koji, dakako, može biti neutemeljen.

'Surfaš' po društvenim mrežama

Pokušavaš ograničiti vrijeme koje provodiš na internetu? Obećala si sama sebi da ćeš samo nakratko pogledati što rade tvoji prijatelji, pa ćeš se baciti na posao. Ali, umjesto toga ostaješ na Facebooku satima. Skrivaš li se u društvenim mrežama da bi odgodila poslovne obaveze, moguće je da se pribojavaš kako će okolina reagirati kad vidi rezultate tvog rada. Ako dovršiš posao, drugi će vidjeti kako je ispao i možda te izvrgnu kritikama. Nije li to strašno? Ne, samo je neugodno. Strašno bi bilo propuštati poslovne prilike zbog straha od javnog mnijenja.

Školuješ se unedogled

Ne mislimo na odgađanje diplomiranja u stilu "vječnog studenta", nego na studiranje na više fakulteta ili pohađanje brojnih uzastopnih tečajeva, samo da ne moraš početi – raditi. Nekim ljudima beskonačno povlačenje po učionicama služi kao izlika za izbjegavanje suočavanja s poslovnim obavezama. Diplome i certifikati su nužni, no ako ih imaš potrebu gomilati, možda imaš osjećaj da nisi dovoljno kvalificirana i da nisi dovoljno dobra za posao? A to bi značilo da te muči – kompleks manje vrijednosti.

Nastojiš sve obaviti besprijekorno

Gubiš li mjesece ili godine poboljšavajući rukopis knjige, usavršavajući dizajn nakita ili dotjerujući svoj blog, umjesto da podvučeš crtu i učiniš svoj rad dostupnim javnosti? Nije loše biti precizan i temeljit, ali ako te perfekcionizam sprečava u ostvarenju planova, znači da ga nesvjesno koristiš radi sabotiranja svog projekta, umjesto da ga pobjednički dovršiš. Ako te u poslovnom uspjehu sprečava perfekcionizam, vjerojatno je stvar u sljedećemu: strahuješ da ćeš propasti i da će te drugi prosuđivati i kritizirati kao što sama kritiziraš sebe.

Čekaš da ti netko pomogne

Odgađaš li početak projekta ili prelazak na njegovu ključnu fazu jer tražiš "strateškog partnera"? Podrška je vrlo važna i potrebna u mnogo slučajeva, ali što ako predugo ne uspijevaš naći vrhunskog suradnika ili pokrovitelja? I ako ti zbog toga posao stoji? Tko unedogled oteže i čeka da mu se netko priključi najčešće vjeruje da nije dovoljno talentiran kao samostalan poduzetnik te da može uspjeti samo, ako s nekim dijeli napore i rizike.

Sjediš na više stolaca

Često ti na pamet padaju nove kreativne ideje? Stalno pregledavaš oglase u potrazi za novim poslovnim prilikama? Ako si ti među onima koji nikada ne završavaju projekt, nego započinju mnogo projekata istovremeno, vjerojatno strahuješ od uspjeha. Izraz "strah od uspjeha" zvuči paradoksalno, ali ima smisla. Neki se smatraju nedostojnim uspjeha, dok drugi predviđaju da bi im bilo teško nositi se s priznanjima i pažnjom koja bi uslijedila.

Pročitaj do čega sve može dovesti želja za savršenstvom.

Posjeti missZDRAVA.hr