5 razloga zbog kojih žene ne uživaju u seksu

shutterstock Neke senzacije i pojave nakon seksa mogu izazvati zabrinutost
Problemi s libidom, bolnim odnosima, stresom i samopouzdanjem samo su neki od razloga zbog kojih žene ne uživaju u seksu.
Vidi originalni članak

Za velik broj žena seks nije ugodan, a ni zadovoljavajuć. Mnogo je razloga zbog kojih žene ne uživaju u seksu, međutim stručnjakinja dr. specijalist ginekologije Pelin Batur, dr. med. ističe da bez obzira na razlog zbog kojeg ne uživa, žena nikada ne bi trebala glumiti ili šutjeti ukoliko zaista ne uživa u odnosu. "Vaše je seksualno zdravlje važno i trebali biste znati da imate mogućnosti i izbore", poručuje doktorica Batur za health.clevelandclinic.org.

Seksualni nagon podložan je promjenama i često se mijenja ovisno o čimbenicima kao što su hormoni, stres, problemi u vezi, novi partner itd. Doktorica Batur slikovito opisuje libido kao seksualni pogon koji ima dvije papučice, gas i kočnicu, a brzina će se mijenjati tijekom života. U nastavku pročitaj nekoliko uobičajenih problema koji te mogu kočiti u stvarnom uživanju u seksu. 

u muškom mozgu 8 stvari koje bi muškarci voljeli da žene znaju o seksu

Stres utječe na libido

Stres može utjecati na libido, kaže dr. Batur. Ako ti je poslovna okolina izvor stresa ili ako ti je globalna pandemija povećala razinu stresa na najveću mogu razinu- nije čudno što se seks trenutno ne nalazi na vrhu popisa tvojih obveza. Doktorica savjetuje da se zapitaš kakav bi seks bio da si na odmoru. Ako je tvoj seksualni život sjajan na odmoru, uzrok trenutnog nezadovoljstva je vjerojatno stres, a ne neki medicinski problem. Pronalaženje načina za uklanjanje stresa može ti pomoći da se seksualni život vrati na zadovoljavajuću razinu. 

Bolni odnosi su prepreka za uživanje u seksu

"Bol tijekom seksa je poput svjetlećeg natpisa koji ti govori da nešto nije u redu", kaže dr. Batur. Uobičajeni uzroci bolnog seksa uključuju:

  • Disfunkciju dna zdjelice: Ovo stanje se događa kada se mišići u dnu zdjelice ne opuštaju normalno. Žene s disfunkcijom zdjelice često imaju bolan odnos. Fizikalna terapija u nekim slučajevima može pomoći u ispravljanju problema.
  • Hormonske promjene: Promjena razine estrogena i testosterona mogu dovesti do bolnog seksa. Žene koje doje ili ulaze u menopauzu mogu imati hormonalne promjene koje uzrokuju suhoću rodnice i peckanje kod odnosa. U nekim slučajevima hormonski tretmani mogu ispraviti problem. Lubrikacija prije odnosa također može pomoći.
  • Ostali medicinski uzroci: Postoje i drugi mogući uzroci vaginalne boli, uključujući infekcije i endometriozu. 

Neovisno o problemu koji te muči, važno je razgovarati sa stručnom osobom i što prije zatražiti pomoć. 

Psihološki uzroci 

Iako se o psihološkim uzrocima malo priča u javnosti, anksioznost i depresija mogu uvelike (negativno) utjecati na seksualni nagon. Također, problemi u vezi ili seksualne traume iz prošlosti također mogu utjecati na tvoj interes za fizičku intimnost. U takvim slučajevima psihološka pomoć je zaista neprocjenjiva i može ti pomoći u rješavanju i prevladavanju poteškoća.

Zanimljivosti o seksu 10 zanimljivih činjenica o seksu koje sigurno nisi znala

Problemi s libidom i nizak libido

Nizak libido tj. seksualni nagon ponekad je stvar razmišljanja i stava, tvrdi doktorica. "Mnoge žene imaju ono što je poznato kao reaktivna želja - možda nisu toliko zainteresirane za iniciranje seksa, ali jednom kad seks započne shvate koliko zapravo žele seks," kaže dr. Batur. "Ponekad jednostavno trebate ući u to bez razmišljanja i pustiti mozak da vas sustigne." Ali ponekad to nije dovoljno. Neke žene imaju nizak spolni nagon koji nije povezan s nekim drugim fizičkim ili psihičkim problemom. To se naziva hipoaktivni poremećaj seksualne želje. Drugi izraz koji se koristi je ženski poremećaj seksualnog interesa / uzbuđenja. Liječnik može prepisati lijekove koji mogu pomoći u podizanju raspoloženja.

Problemi s uzbuđenjem i postizanjem orgazma

Problemi s orgazmom veoma su česti. "Mnogo žena misli da bi trebale dostići vrhunac samom penetracijom, ali mnogim je ženama, pa čak i većini, potrebna vanjska stimulacija za postizanje orgazma," poručuje doktorica Batur. Pokušaj stvari začiniti dodavanjem neke igračke ili pomagala u vašu seks rutinu. Ako to ne uspije, postoje tretmani koji pomažu povećati uzbuđenje, uključujući lijekove na recept, hormone i lokalna ulja i kreme.

Postoji li rješenje? 

Nizak libido, problemi s uzbuđenjem i bolni odnosi previše su česti problemi. "Iako je to možda osjetljiva tema, tvoj ginekolog je  vjerojatno jutros razgovarao s još četiri žene o tome", poručuje doktorica. Ipak, nemoj očekivati ​​da ćeš problem riješiti za nekoliko minuta, ali zapamti, svaka početna neugodnost, na kraju će se višestruko isplatiti.

izbjegnite bol i nelagodu Poze u seksu koje najviše odgovaraju ženama u menopauzi

Posjeti missZDRAVA.hr