Rak dojke: Navike koje smanjuju rizik od obolijevanja

Unsplash
Rak dojke uzrokuje kombinacija čimbenika, uključujući dob i spol pa su žene starije od 50 godina u većem riziku. Ostali faktori rizika uključuju obiteljsku povijest raka dojke, opće zdravlje i način života. Neki uzroci raka dojke ne mogu se promijeniti, ali na neke faktore rizika može se utjecati.
Vidi originalni članak

Jedan od najboljih alata za prevenciju raka dojke je redoviti mamografski pregled jer mnoge žene i muškarci ne primijete simptome u ranim fazama. Ali redoviti pregledi mogu rano otkriti rak kada ga je najlakše liječiti. Osim mamografije stvari koje možete poduzeti kako biste prevenirali rak dojke su: održavanje optimalne tjelesne težine, aktivan stil života, pravilna prehrana koja uključuje dosta voća i povrća, nepušenje, kontroliran unos alkohola, dojenje (ako je moguće), kontroliran unos hormona. Istraživanja su potvrdila da stil života može utjecati na pojavnost raka dojke, ovdje je primjer jednog. 

Na početku studije 34,3 % žena koje su sudjelovale u istraživanju imalo je prekomjernu tjelesnu težinu, a 30,7 % bilo je fizički neaktivno. Prosječna dob pri postavljanju dijagnoze raka dojke bila je 58 godina, a 78,9 % tumora bilo je pozitivno na estrogenski receptor. Među ženama u menopauzi koje nisu koristile hormonsku terapiju i imale su nepovoljan način života (tri od pet nepovoljnih čimbenika), u usporedbi sa ženama koje su imale povoljan način života, uočen je dvostruko veći rizik od raka dojke u postmenopauzi. Bolesnice s rakom dojke s nepovoljnim životnim stilom, u usporedbi s pacijenticama s povoljnim stilom života, imale su gotovo dva puta veći ukupni rizik smrtnosti.

5 najvažnijih navika za prevenciju raka dojke prema Američkom društvu za rak

Ograničite unos alkohola. Žene koje piju ne bi trebale popiti više od jednog pića dnevno. Konzumacija alkohola jasno je povezana s povećanim rizikom od raka dojke. Rizik se povećava s količinom konzumiranog alkohola. Žene koje popiju jedno alkoholno piće dnevno imaju mali (oko 7 % do 10 %) veći rizik u usporedbi s onima koje ne piju, dok žene koje popiju dva do tri pića dnevno imaju oko 20 % veći rizik. Alkohol je također povezan s povećanim rizikom i od drugih vrsta raka.

Postignite i ostanite na zdravoj težini. Prekomjerna tjelesna težina ili pretilost, osobito nakon menopauze, povećava rizik od raka dojke, a debljanje u odrasloj dobi povećava rizik. Nakon menopauze većina estrogena dolazi iz masnog tkiva. Višak masnog tkiva povećava količinu estrogena koje tijelo proizvodi te posljedično i rizik od raka dojke. Također, žene koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu obično imaju više razine inzulina. Više razine inzulina također su povezane s rakom dojke. Ako već imate zdravu težinu, učinite što možete da takva i ostanete. Ako imate višak kilograma, potražite savjet liječnika kako da ih reducirate. Postoje  dokazi da gubitak težine može smanjiti rizik od raka dojke. Gubitak čak i manjeg postotka tjelesne težine može imati i druge zdravstvene prednosti.

Budite fizički aktivni i izbjegavajte sjedilački način života. Mnoga su istraživanja otkrila da redovita tjelesna aktivnost smanjuje rizik od raka dojke. Smjernice Američkog društva za borbu protiv raka za prehranu i tjelesnu aktivnost preporučuju najmanje 150 do 300 minuta aktivnosti umjerenog ili od 75 do 150 minuta intenzivnog kretanja svaki tjedan. Idealno je doći do ili premašiti 300 minuta. Osim toga, trebali biste ograničiti sjedilački način života kao što je sjedenje, ležanje, gledanje televizije i druge oblike zabave uz ekrane. Ovo je posebno važno ako većinu radnog dana provodite sjedeći.

Većinu vremena se pridržavajte načela zdrave prehrane. Zdrav način prehrane uključuje raznovrsno povrće, mahunarke bogate vlaknima (grah i grašak), voće u raznim bojama i cjelovite žitarice. Najbolje je izbjegavati ili ograničiti crveno i prerađeno meso, pića zaslađena šećerom, visoko prerađenu hranu i proizvode od rafiniranih žitarica. To će vam osigurati ključne hranjive tvari u količinama koje vam pomažu postići i zadržati zdravu težinu.

Dobro se informirajte i razmislite o korištenju kontracepcije s hormonima kao i o hormonskoj nadomjesnoj terapiji (HNL - hormone replacement therapy). Neka istraživanja pokazuju da određene vrste kontracepcijskih pilula, injekcija, umetci ili lokalno primjenjivani hormoni mogu povećati rizik od raka dojke. Korištenje HNL-a s kombinacijom estrogena i progestina povećava rizik od raka dojke. Ova kombinacija također može dovesti do povećane gustoće grudi što otežava otkrivanje raka dojke na mamografiji.

Dobra vijest je da se u roku od tri godine od prestanka uzimanja hormona rizik vraća na onaj kao kod žena koje nisu koristile hormonsku nadomjesnu terapiju. Za žene koje su imale histerektomiju, uzimanje HNL-a koje uključuje samo estrogen može biti bolja opcija. Sam estrogen ne povećava rizik od raka dojke. Međutim, žene koje još uvijek imaju maternicu imaju povećan rizik od raka endometrija zbog HNL-a samo estrogenom.

Razgovarajte sa svojim liječnikom o svim opcijama za kontrolu simptoma menopauze, uključujući rizike i dobrobiti svake od njih. Ako odlučite isprobati HNL, najbolje je da ga koristite u najnižoj dozi koja vam odgovara i što je kraće moguće.

 #Pinkypromiss je nagrađivana javno-zdravstvena kampanja koju je pokrenuo portal missZDRAVA uz podršku 24sata, miss7 i missMAMA portala, a ove godine i partnera projekta Avon. Cilj ove edukativne kampanje je podizanje svijesti o nužnosti redovitog samopregleda dojki – jednostavne i brze metode koja može spasiti život te omogućava rano otkrivanje raka dojke.

Posjeti missZDRAVA.hr