Vježbe opuštanja za tijelo i um

Već dugo psiholozi i zdravstveni stručnjaci tvrde da mnoge bolesti suvremenog čovjeka imaju psihičku podlogu i nazivaju ih psihosomatskim oboljenjima. Vrlo često je 'lijek' za olakšavanje i rješavanju psihosomatskih bolesti psihofizička relaksacija. Vježbe koje pomažu kod psihofizičke regeneracije su autogeni trening, progresivno mišićna relaksacija, različite vrste meditacija, yoga
Vidi originalni članak

Autorica članaka Jelica Popić završila je Medicinski fakultet i Pedagoško psihološko obrazovanje za nastavnika u Rijeci, stručni studij iz Kibernetike psihoterapije u Zagrebu, stručno usavršavanje iz TKM medicine u Ljubljani, pohađala je poslijediplomski znanstveni studiji 'Upravljanje kvalitetom u hotelijerstvu i turizmu' u Opatiji i medical wellness akademiju- Ausbuildung Reiteralm, Njemačka. Zaposlena je na poslovima ravnateljice i nastavnika u Spa Wellness akademiji, ustanovi za obrazovanje odraslih iz Lovrana - u području zdravlja, wellness-a I turizma. Uža specijalnost u stručnom radu joj je Health & Wellness coaching.

Alfa stanje za bolju komunikaciju svjesnog i nesvjesnog

Među vježbama koje pomažu psihofizičkoj regeneraciji su: autogeni trening, progresivno mišićna relaksacija, kreativna vizualizacija, različite vrste meditacija, samohipnoza, yoga. Sve vježbe psihofizičkog opuštanja su usmjerene na opuštanje napetosti u umu i tijelu istodobno. Naime, navedene vježbe, uz izgovorene afirmacije i opuštajuću glazbu provociraju alfa (nesvjesno) stanje uma, i tako se uklanjaju blokade u komunikaciji svjesnog i nesvjesnog. 

Kada je prepreka u komunikaciji između svjesnog i nesvjesnog uma uklonjena meditacijom, ponašanja koja nas blokiraju u rastu i razvoju ili ozdravljenju nestaju ili se s vremenom mijenjaju u pozitivna. Vježbama psihofizičke relaksacije osoba vraća urođenu sposobnost organizma da se sam regenerira, obnavlja i samoiscjeljuje. Svaki je čovjek sposoban naučiti vježbe psihofizičkog opuštanja i vratiti narušenu harmoniju uma i tijela. Važno je istaknuti da kod različitih ljudi, neke tehnike opuštanja djeluju bolje nego kod drugih, zato je važno da nađeš onu tehniku koja ti najbolje odgovara i pomaže.

Zašto je dobro zaobići svjesni um ?

Redovita vježbanja ciljanih treninga psihofizičkog opuštanja uz stručne i iskusne trenere, mogu pojedincu pomoći da ukloni emocionalne i bihevioralne prepreke, a da toga često nisu i ne trebaju biti svjesni. Stručnjaci kažu da je 'tajna' upravo u 'neosvještavanju'. Dozvoli svome nesvjesnom da traži i mijenja zapise koji te ometaju na putu prema sretnijem, zadovoljnijem životu i rješenju problema. 

Ne trudi se zato previše na svjesnoj razini ukloniti emocije ljutnje, tuge, straha već redovito meditiraj, vizualiziraj i vježbaj yogu. Na taj ćeš način pojačati svoje urođene, unutrašnje potencijale za zdravlje, ozdravljenje i osobni rast i razvoj. Priroda ljudskog uma je dala 'moć nesvjesnom' da pri rješavanju problema zaobiđe naučena, tvrdo 'utabana' ograničenja svjesnog uma kada su u pitanju emocije i navike koje nam štete.

Učinci psihofizičkog opuštanja na organizam:

  • Promjena negativnih emocija i ponašanja u pozitivne
  • Jačanje imunog sustava
  • Bolja cirkulacija i oksigenaciju tkiva
  • Dublje i pravilnije disanje
  • Opuštanje napetosti i spazma u mišićima
  • Bolji san
  • Osjećaj mira i opuštenosti, osvježenost
  • Lakši i brži oporavak od i nakon bolesti

Vježbanje uz stručnjaka

Vježbanje je najbolje započeti i naučiti uz specijalizirane trenere (autogenog treninga, progresivno mišićne relaksacije, kreativne vizualizacije, yoge, samohipnoze) u grupi ili individualno. Treninzi i efekti vježbanja će biti sigurniji za polaznike, učinkovitiji i korisniji ako su treneri dovoljno osposobljeni i upoznati s 'tajnama' ljudskog uma. 

Tako na primjer iskusan trener prije samog vježbanja u grupi, poznajući kako funkcionira ljudski um, treba dati upute polaznicima tako da svatko sebi ili svome nesvjesnom umu dopusti da uzme tijekom treninga samo ono što je za njega dobro i korisno. Kada trener radi individualno – klijent može odabrati temu ili definirati ishod. Što želi promijeniti, koju emociju ili ponašanje ukloniti? To može izgovoriti kroz afirmacijsku formu u sebi ili naglas.

Kontraindikacije za vježbe su teški psihički poremećaji i teže bolesti srca. Idealno bi bilo vježbati svakodnevno po 30 do 40 minuta, uključujući pričanje doživljenih senzacija. Dobro je vježbati u skupini jer grupa jača motivaciju za vježbanje.

Pročitaj kako tehnikom vizualizacije možeš smanjiti unos kalorija.

Posjeti missZDRAVA.hr