Tonik protiv bora od peršina i ulje smilja za gladak ten

Guliver/Shutterstock
Ako osjećaš da ti je koža lica umorna i primjećuješ sve više bora oko očiju i usana, mogu ti pomoći jednostavni kućni pripravci ili pak ljekovite biljke.
Vidi originalni članak

Anti age gel

  • Iscijedi gel iz aloe i dodaj nekoliko kapi ekstrakta koštica grejpa i nekoliko kapi ulja s vitaminom E.
  • Stavi u staklenku i čuvaj u hladnjaku. Može trajati 15 dana.
  • Koristi svaku večer umjesto kreme ili kao masku dva puta tjedno.
Aloe vera sadrži više od 200 biološki aktivnih sastojaka prirodnog podrijetla, a koji uključuju polisaharide, vitamine, enzime, aminokiseline i minerale koje pospješuju apsorpciju hranjivih tvari. Prema časopisu The Journal of Environmental Science, aloe vera također posjeduje anti-bakterijska, anti-virusna, i anti-gljivične svojstva koje pomažu imunološkom sustavu u čišćenju tijela od toksina i patogena.

kosa Peršin protiv prhuti i pripravak od luka i meda za rast kose

Prirodna lijepa uz borovnice Domaća maska od borovnice kojom ćeš odstraniti sitne bore

Ulje smilja protiv bora

Staklenka se napuni cvjetovima ili vršnim dijelovima smilja, prelije hladno prešanim biljnim uljem i ostavi da stoji od 4 do 5 tjedana te se upotrebljava za njegu lica.

Smilje se upotrebljava u kozmetičke i terapeutske svrhe. Dalmatinsko smilje posebno je vrijedno zbog visokog udjela kemijske tvari koja se naziva italodion i koja ga čini visokovrijednim u terapeutskim svrhama, posebno u apsorpciji hematoma i regeneraciji tkiva. Smilje je najbolje koristiti za: - hematome (modrice), jetrene bolesti i opterećenja jetre, kožna oboljenja, bore i ožiljke, protiv bolova.

Tonik od peršina protiv bora

  • Uzmi 100 g osušenog lišća peršina i prelij decilitrom hladne vode.
  • Drugi dan procijedi.
  • Stavi na kapke prije spavanja ili ujutro nakon buđenja.
  • Protiv bora natopljenu vaticu nakapaj na mjesta na kojima se bore najviše pojavljuju, oko očiju, usana, nosa, na čelo i vrat.
  • Ne ispiri, nego pusti da se tekućina osuši na koži i ponovi nekoliko puta.
Peršinov list i korijen se mogu pohvaliti sadržajem blagotvornih hlapljivih ulja poput miristicina i apiola. Određena istraživanja su pokazala kako miristicin ima antibakterijsko djelovanje i da ostvaruje zaštitno djelovanje na jetru te potencijalno antikarcinogeno djelovanje. Peršin je bogat antioksidansima poglavito apigeninom i luteolinom. Za apigenin se pokazalo da ispoljava snažan antioksidativni učinak i štiti stanice od oksidativnog oštećenja.

Recepti su iz novog broja časopisa Astral, čiji broj za lipanj je dostupan na kioscima.

Posjeti missZDRAVA.hr