Piling od badema protiv suhe kože

Neovisno o tome kakav tip kože imaš, ljeti i nakon kupanja u morskoj vodi potrebno je koristiti preparate koji će je hraniti i ukloniti eventualnu osjetljivost te je štititi od sunca. Matilda Ivaniš Knez, Primavera aromaterapeutkinja iz Biovege, donosi ti recept za pripravak koji štiti suhu kožu, a dodatne savjete za svakodnevnu njegu suhe kože donosi Dragana Klarić, savjetnica za prirodnu kozmetiku iz Biovege
Vidi originalni članak

Pripravak za suhu kožu lica i ruku

Pitanje: ''Primijetila sam da višesatno izlaganje suncu i boravak u morskoj vodi isušuju moju kožu. Možete li mi preporučiti kakav recept za suhu kožu lica i ruku?''

Odgovara Matilda Ivaniš Knez, Primavera aromaterapeutkinja iz Biovege: Za njegu suhe kože potrebna je mješavina koja će je nahraniti, ukloniti eventualne osjetljivosti te zaštititi. Recept za upravo takav pripravak sastoji se od toga da se na 100 ml ulja badema dodaju sljedeća Primavera eterična ulja:

  • ružino drvo - 10 kapi
  • benzoin siamski - 7 kapi
  • tamjan arapski - 7 kapi

Pripravak se nanosi na vlažnu kožu ujutro i navečer. Idealno bi bilo da kožu vlažiš cvjetnom vodicom ruže.

Tretiranje suhe kože na laktovima

Pitanje: ''Imam problema sa suhom, grubom i tamnom kožom na laktovima. Probala sam razne pilinge i kreme, ali imam osjećaj da mi je nakon njih još gore. Molim da mi savjetujete što učiniti kako bih ublažila te tegobe.''

Odgovara Dragana Klarić, savjetnica za prirodnu kozmetiku iz Biovege i voditeljica studija za prirodnu njegu Orgona: Koži na laktovima posvećujemo najmanje pažnje pa se slobodno može reći da su laktovi najmanje njegovan dio našega tijela. Obično ih ni ne primjećujemo sve dok ne dođe sezona nošenja kratkih rukava. No, tada je krajnje vrijeme da im posvetimo veću pažnju. Svakodnevnom i pravilnom njegom možemo postići da koža na laktovima izgleda svjetlije i mekše. Evo nekoliko savjeta kako to postići:

  • Jedanput tjedno na kožu laktova nanesi neki nježan piling - možeš koristiti gotove pilinge ili ga sama pripremi. Ako ga sama pripremaš, možeš koristiti sastojke poput mljevenih badema (bademovo brašno), šećer, sitnu morsku sol i maslinovo ulje kao podlogu za piling. Ne pretjeruj s pilingom jer njegova pretjerana upotreba može izazvati pojavu još tamnije kože na laktovima.
  • Redovno njeguj kožu laktova proizvodima koji sadrže shea butter (mandingo ili karite maslac) ili kokosov maslac. Koža laktova će tako postati mekana i izgledat će njegovano. Svakodnevna njega je izuzetno važna jer ćeš tako spriječiti isušivanje kože koje se tu događa zbog nedostatka žlijezda lojnica.
  • Ako želiš posvijetliti kožu laktova, nekoliko puta tjedno na njih nanesi maslinovo ulje u koje si dodala limunov sok ili sok limete.
  • Povremeno na laktove nanesi neku hranjivu masku.
Posjeti missZDRAVA.hr