Devet koraka do čvršće kože

S vremenom se koža sporije obnavlja, pojačano gubi vlagu, sve se više isušuje pa nastaju bore, tkivo se opušta i koža više ne izgleda vitalno kao prije. Dr.Hauschka tretman za učvršćivanje kože posebno se preporučuje za njegu kože nakon 40., iako u ovom tretmanu mogu uživati i mlađe osobe kod kojih se može primijetiti prijevremeno starenje kože
Vidi originalni članak

Prijevremeno starenje kože može pogoditi osobe koje svoje lice puno izlažu suncu, osobe koje imaju nasljednu sklonost prijevremenom stvaranju bora ili imaju slabije vezivno tkivo. U tom se slučaju u Orgoni - studiju za prirodnu njegu u Zagrebu biraju preparate koji odgovaraju potrebama mlađe, ali zahtjevnije kože.

Više od uobičajenog tretmana za lice

U Orgoni sam isprobala tretman za učvršćivanje kože i iznenadilo me da se tijekom tretmana kozmetičarka nije isključivo bavila njegom moga lice, nego i  tijela. Ovaj postupak bi se mogao nazvati i wellness tretmanom, što i ne iznenađuje previše jer u Orgoni slijede holistička načela njege. Koriste prirodnu Dr. Hauschka preparativnu kozmetiku i veliku pozornost pridaju opuštanju cijelog tijela te ne koriste agresivne metode.

Tretman za učvršćivanje kože traje 80 minuta i obuhvaća:

  • kupku za stopala,
  • masažu stopala i potkoljenica,
  • opuštanje vrata i glave,
  • opuštanje i istezanje ruku i prstiju,
  • čišćenje lica i dekoltea,
  • toniziranje,
  • limfnu stimulaciju,
  • poseban tretman kože lica, vrata i dekoltea te područja oko očiju,
  • masku, masažu dekoltea i dnevnu njegu

Nakon tretmana osjećala sam se opušteno, a budući da ovaj tretman ne uključuje mehaničko čišćenje ne ostavlja nikakve tragove tako da se nakon njega možeš odmah vratiti uobičajenim dnevnim aktivnostima. Drugi dan lice mi je bilo dubinski nahranjeno, površinske neravnine zaglađene i izgledalo je svježije.

Zašto izbjegavati njegu s brzim učinkom?

"Anti-age termin ustalio se već duže vrijeme u kozmetičkom rječniku. U nekom doslovnom prijevodu predstavlja korištenje preparata koji bi trebali nama, prilikom pogleda u ogledalo, i našim sugovornicima dati dojam da imamo manje godina nego što smo ih doista 'skupili'. Napisano ovako ogoljeno zvuči kao znanstvena fantastika i daje nam za razmišljanje je li moguće da kozmetički preparat nanesen na kožu nadjača evoluciju, fiziologiju, morfologiju nas kao pojedinaca i da u 10, 14 ili 30 dana promijeni ili vrati vremenski sat nekoliko godina unatrag.

Često se može pročitati da proizvodi sadrže npr. kolagen, i to je vrlo vjerojatno točna informacija, no malo se priča o tome da znanstvenici ističu kako je molekula kolagena jako velika i kako ona jednostavno ne može proći kroz površinu kože i nadograditi kolagen u našoj koži. Koža je tako ustrojena da sprečava ulazak velikih molekula. Općenito gledano, a i praktično provjereno, vrlo kratko nakon prestanka korištenja takve vrste preparata s 'brzim učinkom' nestaju i prividna, kratkotrajna poboljšanja. Naš organizam, naši organi, pa tako i naša koža stare svakodnevno: koža postaje tanja, pojačano gubi vlažnost, smanjuje se proizvodnja sebuma, stijenke kapilara postaju tanje što dovodi do promjena u cirkulaciji pa samim time i prehranjivanju kože, smanjuje se proizvodnja kolagena i elastina pa koža gubi čvrstoću i elastičnost", objasnili su u Studiju za prirodnu njegu - Orgona.

Filozofija njege

Organizam je potrošna "roba", s vremenom se zamara, manje toga može, treba mu više vremena za određene procese i što je najvažnije, to je prirodno i uobičajeno. Pokušati zaustaviti godine ili ih vratiti natrag nije moguće. Ipak, nešto možemo učiniti, a to znači raditi stvari koje su korisne za tijelo, a podrazumijevaju dovoljno kretanja i sna, zdravu prehranu, smijeh, kvalitetan društveni život, ali i adekvatnu kozmetiku i njegu.

"Korištenje gotovih rješenja izvana putem kozmetičkih preparata prirodni procesi kože se usporavaju i uspavljuju i na kraju koža postaje ovisna o tom primanju izvana. S druge pak strane, jačanje prirodnih funkcija kože, podupiranje njezinih prirodnih procesa, korištenje preparata koji će koži pomoći i biti joj podrška, a ne zamjena, daje dugoročno puno bolje rezultate baš kao i trening. Kozmetička linija Dr.Hauschka, pionir u prirodnoj kozmetici, također sadrži preparate koje će šira javnost svrstati u kategoriju 'anti-age', ali oni bi prije ušli u kategoriju „pro-age“ – za lijepe i zdrave godine. Ono što ove preparate čini jedinstvenim su recepture i specijalno odabrane ljekovite biljke i ritmičke otopine minerala što uključuje i plemenite metale (zlato, srebro) i drago/poludrago kamenje.

Dr.Hauschka regenerativna linija

Od biljaka svakako treba izdvojiti specifične biljke: crvenu djetelinu koja je bogata izoflavonima, biljnim estrogenima, koji djeluju kao antioksidansi koji neutraliziraju negativne utjecaje slobodnih radikala i tako štite stanice, preslicu bogatu silicijem koji daje čvrstoću, boražinu – ulje boražine izrazito je bogato gama linolenskom kiselinom - omega-6, a također pomaže u regulaciji vlažnosti, breza potiče protok tekućina i  eliminaciju toksina, pasji/vučji trn – bogat A i E vitaminima, podupire regeneraciju kože, blokira slobodne radikale, argan.  Od plemenitih metala i dragog/poludragog kamenja koriste se ritmičke otopine srebra i zlata, koje podržavaju i stimuliraju regeneraciju kože, praha rubina, koji harmonizira cirkulaciju, plavog turmalina odgovornog za normalizaciju procese rasta stanica. U ovoj se liniji nalaze Dr.Hauschka regenerativna krema, regenerativni serum, regenerativna krema za područje oko očiju, regenerativna krema za vrat i dekolte i intenzivne njege. Primjena preparata je vrlo jednostavna – Dr.Hauschka regenerativni serum je preparat koji se koristi kao podloga za dnevnu njegu odnosno kremu (za lice, područje oko očiju i vrat i dekolte), ali i kao preparat za nemasnu noćnu njegu, nakon čišćenja, jer podržava prirodne procese kože kroz noć – regeneraciju, lučenje sebuma, eliminaciju toksina, a ne začepljuje pore", objasnili su u Orgoni. Dr. Hauschka proizvodi mogu se kupiti u bio&bio trgovinama, ljekarnama i specijaliziranim trgovinama.

Posjeti missZDRAVA.hr