Poremećaji bakterija na koži i kosi

Nedavno je u Zagrebu održan skup pod nazivom "Mikrobiom kože"  na kojem su o tom problemu govorili eminentni stručnjaci, među kojima i  prof.dr.sc. Mirna Šitum, prim.dr.med., predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva. Na skupu se govorilo kako poremećaj u mikrobiomu kože može dovesti do bolesti poput atopičnog dermatitisa, psorijaze i akne, a neravnoteža mikrobioma može doprinijeti i bolestima kardiovaskularnog sustava, poput ateroskleroze
Vidi originalni članak

Poremećaj mikrobioma kože uzrok niza bolesti

Nekada se smatralo da se koža ponaša kao barijera i da joj je jedina zadaća spriječiti da neželjeni organizmi uđu kroz nju. Sada znamo da je koža dinamičan organ i da je nekim organizmima koji su nam korisni dopušteno stanovati na koži. Danas smo više nego ikada svjesni da je populacija bakterija kod ljudi s kožnim oboljenjima drugačija od onih sa zdravom kožom i da simptomima bolesti prethode promjene u populaciji bakterija, koja postaje manje raznolika. Neravnoteža u mikrobiomu crijeva može uzrokovati patološka stanja probavnog sustava kao što su pretilost, rak i upalne bolesti crijeva. Poremećaj u mikrobiomu kože može dovesti do bolesti poput atopičnog dermatitisa, psorijaze i akne, a neravnoteža mikrobioma može doprinijeti i bolestima kardiovaskularnog sustava, poput ateroskleroze. Također, iako se smatra da mikobiom ima snažan utjecaj na razvoj imunološkog sustava domaćina, ujedno može biti i jedan od čimbenika patogneneze nekih autoimunih bolesti, uključujući dijabetes ili reumatoidni artritis. O ulozi mikrobioma kože na vlasištu, aknama i atopijskom dermatitisu govorili su naši najistaknutiji stručnjaci.

Što je mikrobiom?

Prof. dr. sc. Ines Brajac, dr. med. s Klinike za dermatovenerologiju KBC Rijeka i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci održala je uvodno predavanje o mikrobiomu kao drugom genomu kože naglasivši kako se radi o bogatom i raznolikom skupu bakterija, gljiva i virusa koji nastanjuju ljudski organizam, nadmašuju ljudske stanice deset puta, a funkcioniraju kao nevidljivi organ koji se zove mikrobiom. Prof. Brajac je dodala: "Mikrobiom pruža zaštitu od invazije patogenih mikrooganizama, potiče imunološki odgovor, proizvodnju antimikrobnih čimbenika, sudjeluje u probavnim i respiratornim funkcijama, te potiče funkciju barijere kože i sluznica."

Utjecaj mikrobioma na akne

"Novija istraživanja mikrobioma kože u akne pokazala su da je P. acnes dominantna bakterija kako u predjelu lezija tako i na nepromijenjenoj koži. Dodatnim metagenomičkim analizama sojeva P. acnes utvrđena je razlika u strukturi genoma P. acnes u predjelu lezija u odnosu na zdravu kožu, odnosno dominaciju sojeva RT4 i RT5 u predjelu lezija te soja RT6 na zdravoj koži. Navedene spoznaje te bolje razumijevanje mehanizama interakcije između mikrobioma kože i prirođene imunosti ukazuju na značaj reguliranja ravnoteže mikrobioma kože u liječenju akne te mogu unaprijediti terapijski pristup kod ove česte bolesti", rekla je prof. dr. sc. Zrinka Bukvić Mokos, dr. med. Klinika za dermatovenerologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagreb.

Ivana Borgudan iz  La Roche-Posay medical area manager, bilo je fokusirano na posljednjoj inovaciji u njezi kože sklone aknama: EFFACLAR DUO [+]. Radi se o korektivnoj njezi koja sadrži pojačano djelovanje protiv nepravilnosti, sprječava nastanak tragova te ujednačuje teksturu kože lica. Borgudan je istaknula kako jače nepravilnosti predstavljaju opasnost od trajnog oštećenja kože: razvojni ciklus nepravilnosti može završiti dugotrajnim tragovima na koži lica u obliku crvenih ili smeđih pigmentacijskih mrlja. Upravo je stoga La Roche- Posay formula koja sadrži patentiran ceramid Procerad™ izravno odgovorna u aktivnom djelovanju protiv nepravilnosti te zaštiti od pojave crvenih ili smeđih mrlja.

Poremećaj mikrobioma vlasišta rješava se holističkim terapijskim pristupom

"Poremećaj ravnoteže mikrobioma može dovesti do pojave bolesti, odnosno do 'odstupanja od standarda', tako da se, npr., djelovanjem na ponovnu uspostavu ravnoteže unutar mikrobioma vlasišta redovnom primjenom adekvatnih dermatokozmetičkih pripravaka, pokušava doprinijeti boljoj kvaliteti zdravlja. Takve terapijske opcije, u načelu, nisu agresivne i trebale bi postati dio životnih navika potencijalnog bolesnika. Implementacija ovakvog, u određenom smislu i holističkog terapijskog pristupa može, vjerujemo, učinkovito doprinijeti eliminaciji ili smanjenju neugodnih tegoba i znakova bolesti. To bi trebao biti naš cilj", zaključio je svoje predavanje prof. dr. sc. Mihael Skerlev, dr. med. s Klinike za dermatovenerologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Doznaj kako se riješiti akni na stražnjici.

Posjeti missZDRAVA.hr