Osvježavajuća hladna juha od dragoljuba
Ovakve juhe osvježavaju i hlade u tren oka, a mogućnosti za spremanje su bezbrojne. Sve što ti treba da napraviš dobru ljetnu hladnu juhu je blender i nekoliko osnovnih sastojaka. U nastavku ti donosim recept za juhu čija baza je krastavac i dragoljub. Dragoljub samo zato jer volim cvijeće, a s obzirom da je dragoljub jestiv našoj ljubavi nema kraja. No ti umjesto dragoljuba ili sa njime u kombinaciji možeš iskoristiti i neko drugo zelenilo ili primjerice grašak uz malo paprene metvice...
Što je dragoljub?
Dragoljub je veoma svestrana i nadasve korisna biljka koja se često može naći u vrtovima. Dragoljub izgleda lijepo, cvjetovi su mu raznih nijansi od narančaste do crvene. Odličan je u vrtu kao zaštitnik od raznih štetočina - lisne uši, gusjenice! No ono najvažnije,ovo nije samo korisna i lijepa biljka,već je i jestiva. Obiluje antioksidansima i vitaminom C. A i sadržaj željeza je visok. Razmisli da ga ponekad ubaciš u smoothie. Jestivi su cvjetovi, listovi i zelene sjemenke. Ako imaš svoj vrt posadi dragoljub bit će ti zahvalan vrt, tijelo a i kukci.
...pušači završavaju svoju priču puno ranije nego bi trebali. Saznaj kako se riješiti navike i neka ovo bude prvi dan tvog boljeg života...
Sastojci:
- 1 šalica listova dragoljuba
- ½ šalice mladih listova heljde/špinata/koprive
- 1 šalica povrtnog temeljca ili vode
- 1 krastavac
- sok od ½ limuna
- 1 žličica himalajske soli
- prstohvat papra
- 1 češanj češnjaka
Priprema:
- Operi listove zelenila koje češ koristiti za juhu. Operi i po potrebi oguli te usitni krastavac.
- Sve ubaci u blender i miksaj.
- Začini još ako je potrebno.
- Dobro ohladi juhu, ako želiš možeš ju procijediti kroz sito i ostaviti da bude bistra.
- Ukrasi sa cvjetovima, komadićima prepečenca,sjemenkama, uljem i zelenilom,
- Osvježi se i uživaj.