Kako postat vitak, a ne upasti u zamku poremećaja prehrane

Thinkstock Mršavljenje
Konačno su počeli dugi sunčani dani te se u mnogima probudila želja da nešto učine za sebe. Neki su krenuli u šoping kako bi osvježili svoju garderobu novim modnim markama.
Vidi originalni članak

Ponekad idem s prijateljicama u kupnju i vrlo smo iznenađene kad isprobavamo odabranu garderobu u kabinama koje su obično opremljene vrlo lošim ogledalima kao i neprimjerenom rasvjetom u kojima izgledamo neugledno i deformirano. Jednom sam doživjela šok promatrajući svoj krvožilni sustav u jednoj od kabina vrlo popularne trgovine. Mogla sam vidjeti svaku venu i kapilaru na svom tijelu, a boja kože mi je bila poput bijelog tila. Malo sam se prestrašila jer to nije izgledalo zdravo, a znam dobro kako izgleda moja koža pri normalnom dnevnom svjetlu. Razmišljam o tome, pa gdje je tu psihologija. Pretpostavljam kako je svakom trgovačkom lancu u cilju da su klijenti zadovoljni, odnosno da već pri prvom pogledu na sebe (mislim na pogled u ogledalo u kabini) izgledaju dobro pa će s njihovim zadovoljstvom ostvariti bolji profit i dobiti nove mušterije. Kada mlade cure zalutaju u neku od takvih garderoba -  kabina pa kada vide svoj odraz u loše osvijetljenim prostorima, počinju dobivati komplekse i gubiti samopouzdanje. Opterećuje ih kako postati besprijekorna i lijepa poput modela u raznim časopisima. Tamo su djevojke i dečki savršeni i prekrasni, ali nisu upućene u mudrost fotošopiranja.

Ispovijest žene koja je imala i anoreksiju i bulimiju


Ipak je najvažnije  prestati težiti za savršenstvom i pokušati oblikovat svoje tijelo da se u njemu osjećamo zdravo, lijepo i zadovoljno. Jedinstveni način kako bi to uspjeli je jaka želja, napraviti plan i krenuti u realizaciju. Što je naša odluka snažnija brže ćemo utjecati na svoju životnu energiju i na promjenu stanja svijesti pa ćemo sa svakim danom postojati sve usklađeniji i sretniji. Najvažnije je promijeniti način prehrane, a nikako krenuti na rigoroznu dijetu. Osim toga svakodnevne tjelovježbe bile bi neophodne kako bi se održao tonus mišića i kondicija. Pijenje veće količine vode je važno jer odstranjuje toksine, potiče metabolizam, dobro djeluje na zglobove i smanjuje osjećaj gladi.

Doznaj više o radu bioenergetičarke Biserke Blašković

Nagli gubitak kilograma može uzrokovati niz zdravstvenih problema

Imala sam u svojoj praksi iskustvo s ne malim broje djevojaka ili žena  koje su u roku od 2 mjeseca znale izgubiti od 15 do 20 kg. Većina ih se nakon rigoroznih dijeta osjećala psihički i fizički loše. Vlasta M. (27 g.) primijetila je prekomjerno ispadanje kose, osjećala se umorno, imala je vrtoglavice i izgubila je menstrualni ciklus. Gospođa Nada. Š. (51) je završila na psihoterapiji nakon što je u kratko vrijeme izgubila 20 kg, počela je odbacivati hranu i pomalo halucinirati. Bioenergetski tretmani su im podigli vitalnost i energiju, ali sam im preporučila obavezno savjetovanje s nutricionistom kako bi se pridržavale prilagođenog plana prehrane. Veliki broj djevojaka, a ponekad i mladića prikriva svoje nezadovoljstvo izgledom pa se bez liječničkog nadzora počinju odricati hrane te gubiti na tjelesnoj masi i upadaju u fazu anoreksije, a ima ih koje vide izlaz u bulimiji.

Poremećaji hranjenja nastaju zbog mržnje prema sebi

Anoreksija je poremećaj jedenja kod kojeg osoba psihički pati zbog osjećaja da je predebela. Opsjednuta je idejom kako smanjiti tjelesnu težinu,  započinje željom za gubitkom nekoliko kilograma. Uvodi režim prehrane u cilju mršavljenja i stjecanja osjećaja kontrole nad vlastitim tijelom te unos hrane postupno smanjuje sve dok je potpuno ne eliminira.

Dirljivo pismo djevojke koja se oporavlja od poremećaja prehrane
Bulimija je poremećaj prehrane kod kojeg je prisutna opsjednutost hranom, težinom i tijelom. Osoba se prejeda, najčešće u tajnosti i u jednom obroku može pojesti jako velike količine hrane. Kada je prejedanje gotovo, osobom ovlada osjećaj panike i krivnje, strah od debljanja te se ona fizički loše osjeća. Brzo uzimanje velike količine hrane stvara neugodu u želucu te osoba izbacuje tu hranu iz sebe i izaziva povraćanje.


Psihosomatski promatrano do poremećaja anoreksije i bulimije dolazi zbog mržnje prema samom sebi. Hrana je osnovna potreba za preživljavanje, ako je odbijate, znači da želite umrijeti, a što opet znači da u vama postoji mržnja prema samom sebi te prema mislima koje projicirate. Međutim, misli se mogu mijenjati.Postoji vjerojatnost da su vas često kritizirali roditelji, nastavnici ili neki drugi autoriteti te ste tako stekli obrazac da niste dosta dobri kako biste bili prihvaćeni i voljeni. Najvažnije za uspjeh je samopoštovanje i prihvaćanje sebe onakvima kakvi jeste. Često mi se obraćaju djevojke sa sličnim tegobama i relativno brzo se oporavljaju. Zanimljivo je da rijetko priznaju svoju dijagnozu barem ne prvih dana jer tvrde kako su gubile kilograme zbog nedostatka slobodnog vremena ili tempa života. Nakon par seansi počinju se otvarati i postaju svjesnije sebe, svoga tijela i života oko sebe.

Filozof Arthur Schopenhauer je rekao: "Izvor naše sreće je u subjektivnim osobinama: plemenitom karakteru, poduzetnom duhu, sretnom temperamentu, vedrom umu i zdravom tijelu."

Na tretman se možeš naručiti na: www.hareom.hr

Doznaj više o radu bioenergetičarke Biserke Blašković

Posjeti missZDRAVA.hr